April en mei, voorjaar op Kythira

April en mei, voorjaar op Kythira
In het zuiden in Chora, het hoofdstadje (foto Rian)

 

“Kun je thuis wennen?” app ik Rian. ‘Ik heb het voortdurend koud’ appt ze terug. Door manlief wordt ze, thuis in Middelburg, flink in de watten gelegd met sappige asperges met geklaarde boter en ei. Familie en buren komen langs, er is aan aandacht geen gebrek.

Mindfulness trainer Rian Coumou is net een paar dagen terug van vijf weken zijn op een Grieks eilandje. Dan heb je wat te vertellen thuis. En in te halen.

 

April en mei, voorjaar op Kythira
Een wandeling aan de westkust. (foto Rian)

 

Het was niet ‘zo maar’ een vakantie voor haar, in april en mei 2018. Er was werk te doen. Gedurende vijf weken kwamen er vier verschillende groepen voor een week StilteWandelen en Mindfulness op Kythira. Onder de deelnemers waren veel bekende gezichten. Dat leidt automatisch tot een uitbreiding van de wandelingen in Rian haar repertoire. Een ‘ontdekking’ was een wandeling over de bloemige wandelpaden van de wilde westkust. Het was meteen de langste wandeling in 7 jaar StilteWandelen en Mindfulness. Maar liefst 21 km hebben ze die dag gezamenlijk afgelegd. Zo’n lange wandeling wordt, in het algemeen, als een zware wandeling beschouwd. In die week, met die groep, kon het!

 

April en mei, voorjaar op Kythira
Vier dames, incl Rian, gingen een middag heel hard aan het werk op het strand van Limnaria. Veel flessen, schoenen en andere troepjes zijn daar afgelopen winter aangespoeld. Zonde van dit mooie plekje. Een geweldig schoonmaakactie die wij zeker gaan opvolgen. Er ligt namelijk nog steeds heel veel troep. Wel alvast ontzettend bedankt dames. (foto Rian)

 

De zwaarte van de wandelingen tijdens deze Speciale Vakantie Weken zijn licht tot gemiddeld te noemen. Afhankelijk van de groep deelnemers wordt het wandelprogramma door Rian samengesteld. De meeste wandelpaden gaan door de mooie groene en bloemige natuur met veel spannende paadjes en prachtige uitzichten. Af en toe moet je gewoon stil staan, en stil zijn, om optimaal van dat moment te genieten.  In het algemeen wordt het lopen over hellingen met losse steentjes, en dan vooral naar beneden wandelen, als lastig ervaren. Moeilijk zelfs. Opletten dus. Continue omhoog lopen is ook geen favoriet. Zeker als het weer warmer wordt en het nauwe geitenpaadje langzaam stijgt. Voldoende water voor onderweg is eveneens een puntje van aandacht. Een halve liter is niets. ‘Minimaal een liter’ roep ik dan heel betuttelend als iedereen ’s ochtends vertrekt.

 

April en mei, voorjaar op Kythira
Deze bijzondere kerk uit de 13e eeuw ligt ‘gewoon’ergens midden in de natuur. Van binnen nog mooier als van buiten. Helaas is Ajios Dimitrios sto Pourko alleen geopend op speciale naamdagen. (foto Rian)

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of beter gezegd een klein steentje dat onder de voeten van Gree begon te glijden. Een harde val met als gevolg een nare beenbreuk. Ambulance, brandweer en politie zijn in 30 minuten ter plaatse. Ze is, na een operatie in Athene, weer heerlijk thuis! Met dank aan haar vriendin, die is meegereisd naar Athene. Heel fijn was dat met een telefoontje haar reis- en zorgverzekering alles gecoordineerd hebben in samenwerking met de Griekse zorg. Zo komt alles op zijn pootjes terecht. Bijna dan, want Gree is nog herstellende en dat zal nog zeker een paar maanden in beslag nemen. We wensen Gree een heel voorspoedig herstel!

 

April en mei, voorjaar op Kythira
De vallei van Manitochori. Een prachtige wandeling door de natuur naar het hoofdstadje. (foto Rian)

 

Een ongeluk wil niemand in zijn vakantie meemaken, maar eenmaal gebeurt dan komen de verhalen van de andere gasten los. Ik kan niet anders concluderen dat wij er na 9 jaar Guesthouse, van wandelen tot olijven plukken, genadig van af komen (wel even afkloppen). Het gebroken been van Gree was wel het allerergste ongeluk.

 

April en mei, voorjaar op Kythira
Na een hele dag wandelen is een verkoeling in de blauwe zee, voor de liefhebber, een aangenaam stilte moment.

 

April en mei, voorjaar op Kythira is een heerlijk periode op ons mooie Griekse eiland. De vele wilde bloemen, de twee-wekelijkse-dorpen-processie direct na Pasen, de jaarlijkse 1 mei viering, een Grieks-Nederlandse bruiloft (van Irene van Adopt a Cat), de Osios Theodoros viering op 11 en 12 mei. Het kwam allemaal voorbij tijdens Rian haar verblijf.

 

April en mei, voorjaar op Kythira
Bij Osios Theodoros in Pitsinades

 

Voor volgend jaar hebben de eerste deelnemers zich inmiddels aangemeld. Wil je ook een keertje meedoen? Je kunt nu alvast een plekje reserveren door een berichtje te sturen naar albert@eengriekseiland.nl.

Tot ziens tot op Kythira!

Team StilteWandelen en Mindfulness, Albert, Rian, Anita en niet te vergeten Maria, van de kookworkshop.

2017

 

Kookworkshop Kythira
Een vegetarische kookworkshop: briam (een groentegerecht uit de oven), tomaten kroketjes, kaasbroodjes, gebakkencourgette en aubergine en nog wat dipjes. Tot volgend jaar Rian!

 

4 gedachten over “April en mei, voorjaar op Kythira

  1. geinspireerde Gastvrouw naar zeer behepte geleiding/ gastvrouw, dit eiland is magisch, voor wie t voelt, onomstotelijk? welk eiland niet? kithyra heeft veel berustends…..

    n ervaring van dichtbij
    Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.