Griekenland Magazine

Het december nummer van Griekenland Magazine is uit met een aantal artikelen gewijd aan het Ultieme EilandGevoel. De eilanden Paros, Milos én Kythira worden in een adem genoemd. Van de eerste twee weet ik dat niet want daar ben ik nooit geweest, maar Kythira heeft zeker het ultieme eilandgevoel. Als je mij vraagt wat dat dan is, het ultieme eilandgevoel,  zal ik je antwoorden: dat je, waar je ook gaat over het eiland, altijd de zee kunt zien. En ruiken. En voelen want er staat altijd wel een zucht(je) zoutige zee wind.

Het artikel in Griekenland Magazine is geschreven door Ton Lagerweij en daarvoor kwam hij speciaal naar het eiland in het voorjaar van 2015 met de eerste vlucht van Ross Holidays. Eind jaren tachtig begin jaren negentig is hij hier al eens eerder geweest met zijn vrouw. In die periode heeft hij ook Jurjen(Jorjos) Koksma leren kennen. De prachtige verhalen van Paleochora en Panajia Myrtidiotissa zijn door hem bewerkt en er zijn een aantal exemplaren in boekvorm uitgegeven. Met dank aan Ton hebben wij beide unieke boekjes. Letterlijk staat er voorin gedrukt: een verhaal van het eiland Kythira opgetekend door Jorjos Koksma en bewerkt door Ton Lagerweij, 1989.

Afgelopen voorjaar heeft Ton twee weken lang genoten, herinneringen opgehaald, gedanst en geschreven over het eiland. Ook over ons. Urenlang hebben we gepraat, en lekker gegeten want van al die verhalen werden we hongerig. Het was geweldig leuk hem eindelijk eens in het echt te ontmoeten. Al jarenlang mailen we met elkaar en hij is een fantastisch schrijver en geboren verteller. Dat eerste wist ik al lang want zo is ons contact ooit begonnen, omdat ik hem toen per mail bedankte voor een mooi artikel over Kythira. Daarna zijn we nooit meer gestopt met ‘praten’. Dat hij goed kan schrijven getuige eveneens zijn vele artikelen in Griekenland Magazine en in OpPad (ANWB).  En dan vergeet ik bijna te vertellen dat muziek maken, op de accordeon, zijn lust en zijn leven is. Al 60 jaar lang met een groepje vrienden. Inmiddels heeft hij zelfs een aantal liederen van Kythira toegevoegd aan zijn ensemble.

Duizend maal dank Ton, en tot op Kythira!

Albert&Anita

collage-2015-11-26

3 gedachten over “Griekenland Magazine

  1. Heb het blad gekocht! Bij de readshop. Echt een leuk blad om te lezen, bedankt voor de tip! Bij storm en regen hier wegzwijmelen en dromen over prachtige zonnige eilanden ,-) Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.