De Olijf-Pluk-Weken 2017

 

De Olijf-Pluk-Weken 2017 zijn weer enthousiast begonnen. Dit jaar zijn er ouderwets veel olijven en ze rollen bijna spontaan zelf de netten in. De warmte van de maand oktober, en af en toe een regenbui, waren de ideale situatie voor rijpe (zwarte) olijven. De (Griekse) meningen zijn nogal eens verdeeld over wanneer het hét ideale pluk moment is (meeste olieopbrengst) maar daar kunnen wij niet op wachten en/of te lang over discussiëren. Op vrijdag 27 oktober arriveerde de eerste groep olijven plukkers om de volgende dag meteen de olijfboomgaard in te trekken.

 

De Olijf-Pluk-Weken 2017
Olijven plukken is nog leuker onder de stralende Griekse zon.

 

Inmiddels was onze olijfolie voorraad van verleden jaar schoon op. Zelfs de gigantische hoeveelheid van het topjaar 2015de bodem van ons 200 liter vat was nu echt bereikt. Was het daarom extra leuk om de eerste olijfolie van 2017 uit de pers te zien stromen? En te proeven. Letterlijk vers van de pers! Een stukje brood gedrenkt in verse olijfolie, met een beetje Kythiriaans zeezout en onder begeleiding van een ’tsipouro’ (raki). Een zalige drie-eenheid: het beste van Kythira.

 

De Olijf-Pluk-Weken 2017 op Kythira
Olijfolie vers van de pers!

 

Dat het laatste weekend van oktober bol stond van de feestelijke activiteiten ging grotendeels aan ons voorbij. De aankomst van de nieuwe veerboot IONIS*, in de haven van Diakofti op vrijdagavond bracht heel wat volk op de been. OXI-dag op 28 oktober, een nationale feestdag met parades en traditionele dans, is op Kythira een hele dag feest. En op zaterdag en zondag verwelkomden diverse olijfpersen het olijf-pluk-seizoen met een groots feest in de persen. Ondertussen hingen wij in de olijfbomen…ook een feestje.

Anita

*veerboot IONIS van Kythira naar Athene, naar Kreta, naar Gythion en Antikythera.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.