Water, brood en aardappelen

  Lekker eten op Kythira is een feit, al zal de aanhef ‘water,brood en aardappelen’ een andere indruk geven. Dat kan ik meteen verklaren want deze drie produkten staan dagelijks standaard bij de Griek op het menu. Het maakt niet uit of het een lunch of diner is, dat je het maar even weet. Er is op het eiland geen slecht restaurant, taverna, mezzodopolio of kafeneon. Het is allemaal even smakelijk en vers bereid. Wat …

Water, brood en aardappelen Lees meer

De Griekse keuken, pikilia

Laat ik daar eens wat vaker een rubriekje aan wijden, de Griekse keuken en dan vooral die op Kythira. Om mee te beginnen een bordje ‘pikilia’. Een bordje vol met kleine hapjes, dat klinkt als de Griekse tapas. Al zul je mij dat laatste nooit horen zeggen. Tapas is Spaans en niet Grieks. Een klein hapje bij de borrel noemt men in Griekenland ‘mezze’ en in het meervoud ‘mezzedes’ en heel veel kleine hapjes ‘mezzedakia’. …

De Griekse keuken, pikilia Lees meer

Kweepeer

  Toen vriendin Ellen de supermarkt op Kythira bezocht lagen er hele grote gele vruchten naar haar te stralen. Ellen kon de verleiding niet weerstaan en kocht er onmiddellijk eentje om direct haar tanden te zetten in de voor haar onbekende maar o zo aantrekkelijke aankoop. Dat was een keer en nooit meer. Er was geen doorkomen aan deze loeiharde vrucht en wat ze proefde was nogal wrang van smaak. Wat is dit voor vrucht …

Kweepeer Lees meer

Paksimadi

  Knapperige licht gezouten broodjes met de volle smaak van olijfolie. Eén graai in de zak en je blijft door eten. Een plakje kaas er op en je hebt een razendsnelle lunch en met wat olijven en feta een lekker borrelhapje. Ideaal om mee te nemen voor een wandeling. Zo uit het vuistje, lekker, makkelijk en goed voor de bloedsuikerspiegel. Wat dacht je van een sappige zelfgemaakte tomaten salsa? Uitsmeren over zo’n broodje, strooi er …

Paksimadi Lees meer

Het zeezout van Kýthira

  Het zeezout van Kythira en niet te vergeten de zout verzamelaars van Kythira! Een part-time baan voor een aantal eilanders elk jaar in augustus. Dan is het tijd om de natuurlijk ontstane zoutpannen leeg te maken. Alles gaat met de hand, een intensieve klus. Te zien aan de stand van de zon op de foto’s, zie de link hieronder ’the salt-gatherers of Kythira’ doet men dit in de namiddag. Ik kan me ook niet …

Het zeezout van Kýthira Lees meer

Maria van ‘I Maro’

  Even voorstellen   Maria, eigenaresse van taverna ‘I Maro’ in Aroniadika. Grote bruine ogen, prachtig lang donker, alleen dat zie je (bijna) nooit. Tijdens haar werk zit het in een knot of is het weggestopt onder een petje. Op maandag is de taverna dicht dan is ze bij haar neefjes en nichtjes in Avlemonas. Daar woont ze bij haar ouders. Haar broer woont er naast. Van dinsdag tot en met zondag begint ze elke …

Maria van ‘I Maro’ Lees meer