De Griekse keuken, pikilia

Laat ik daar eens wat vaker een rubriekje aan wijden, de Griekse keuken en dan vooral die op Kythira. Om mee te beginnen een bordje ‘pikilia’. Een bordje vol met kleine hapjes, dat klinkt als de Griekse tapas. Al zul je mij dat laatste nooit horen zeggen. Tapas is Spaans en niet Grieks. Een klein hapje bij de borrel noemt men in Griekenland ‘mezze’ en in het meervoud ‘mezzedes’ en heel veel kleine hapjes ‘mezzedakia’. De voorgerechten op een Griekse menukaart noemt men ‘orektika’ en in de volksmond  ‘mezzedes’ of ‘mezzedakia’. Ben je er nog?

Terug naar dat bordje ‘pikilia’ wat te bestellen is bij een kafenion, mezzedopolio, taverna en restaurant. Je kiest dan niet zelf uit de voorgerechten maar je laat het over aan de kok. Het kan voorkomen dat hij je ook nog vraagt of je een ‘pikilia’ van vlees of vis of een mix wilt, of een vegetarisch bordje.  Als ik het zo schrijf loopt het water mij al in de mond. Zo’n bordje vol met verschillende tongstrelende smaken en geuren, tesamen met een lokaal gekoeld glas wijn is dit elke keer een waar eetfeestje. Bijkomend voordeel is dat je langzamer eet omdat elke hapje zorgt voor een nieuwe smaaksensatie. Die wil je niet meteen laten bederven door het volgende hapje, hoe aanlokkelijk deze er ook uit ziet. Je houdt je in, je bent op vakantie en je hebt de tijd om te genieten.

 

De Griekse keuken
De ‘pikilia’ van café Botzio in Avlemonas

 

Op Kythira zijn er diverse zalige huisgemaakte ‘pikilia’ waarvan ik er een graag wil vermelden. Deze is nagenoeg vegetarisch, heel soms tref ik er vis in aan. Er zit wat variatie in het bordje maar een ding staat vast hij is altijd met veel zorg en liefde klaargemaakt met groente uit eigen tuin en veel lokale produkten. Dat proef je. In grote lijnen tref je op dit bordje (zie foto): courgette-, kaas-, kruiden- en kikkererwtenballetjes, gebakken courgette, gevulde aubergine, mini-paksimadia, aubergine salade en gevulde courgettebloemen. Nog wat komkommer en tomatenschijfjes en het feestmaal is compleet. Het smaakt extra lekker omdat je dit kunt nuttigen in de mooiste baai van het eiland. Een toeristische trekpleister. Toch voelt dat niet zo als wij er op het terrasje plaatsnemen. De verschillende niveau’s zorgen voor een gevoel van privacy en dat vinden wij wel zo prettig. En waar is dit zalige plekje dan? In Avlemonas en het heet ‘café Botzio’ en is open van april tot oktober. Echt eens proberen hoor! ‘Kalí óreksi’, eet smakelijk.

 

De Griekse keuken
Met vrienden zitten we regelmatig samen te smullen van een bord(je) ‘pikilia’.

 

Hou er rekening mee dat een bordje ‘pikilia’ kan bestaan uit veel gebakken en/of gefrituurde hapjes. Om die reden krijg je er meestal brood bij geserveerd zodat je maag niet van streek raakt van de olijfolie.

Anita

Eén gedachte over “De Griekse keuken, pikilia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.