Kamara Kousounari

 

Kamára > καμάρα = boog.

Een gebogen ruimte op Kythira noemen we een kamára. Dat kan een doorgang zijn maar het kan ook een huis zijn, of dienen als onderdeel van een huis. Of je ziet ineens in het landschap diverse kamares die met de lange kanten aanelkaar zijn gebouwd, soms wel drie of vier op een rijtje. Heel bijzonder. Om een beetje een idee te krijgen zal ik je een paar voorbeelden geven. De eerste is al duidelijk: de doorgang tussen de suites van het guesthouse. De boog aan het einde van het palmenpad. Dergelijke bogen die dienst doen als doorgang zie je terug in Aroniadika en in Chora. Kamares die onderdeel zijn van een huis vind je in het dorp Kato Chora. In deze nederzetting uit de 16e eeuw kun je de oude ruïne huizen binnenlopen. Beneden zie je de kamares en boven de woonruimtes. Een ander voorbeeld is ons eerste Griekse huisje (weet je het nog?) in het dorpje Frilingkianika. Ook een kamara maar dan zonder verdieping. Klik hier om te zien hoe wij deze toen hebben opgeknapt tesamen met het ernaast gelegen huisje.

 

Een prachtig voorbeeld van Kytheriaanse kamares. Enerzijds de overdekte ingang met de mooie bogen en achter de deur een kamara. De deur links staat open. Het woonhuis is op de eerste verdieping en alleen te bereiken middels de trap in het midden. Een fascinerende ruine in het dorpje Kato Chora gelegen naast de Engelse school. Net voordat je de Venetiaanse burcht binnenstapt.
Een ander prachtig voorbeeld van twee Kytheriaanse kamares. Enerzijds de overdekte ingang met de mooie bogen en achter de deur een kamara. De deur links staat open. Het woonhuis is op de eerste verdieping en alleen te bereiken middels de trap in het midden. Een fascinerende ruïne die je kunt aantreffen in het dorpje Kato Chora, net voordat je de Venetiaanse nederzetting binnenstapt.

 

Een kamara is veelal erg donker omdat er nauwelijks, of eigenlijk geen, ramen in zitten. Gelukkig was dat in Frilingkianika niet het geval en was de ruimte licht vanwege maar liefst twee deuren. Het is een bijzonder gevoel, en het geeft een goed gevoel, om in zo’n gewelfde ruimte met van die hele dikke muren te zijn en te wonen. In Frilingkianika was de kamara best klein maar er zijn ook hele grote. Dat zijn dan hele lange en hoge gewelfde ruimtes. Om daar ‘iets’ mee te doen kriebelt nog altijd.

Kamara Kousounari

Aldus geschiedde dat wij een hele mooie ruime kamara vonden in het traditionele dorpje Kousounari, waarbij je de ou uitspreekt als oe dus Koesoenari. Deze ruïne heeft een hoge kamara en in de hoek staan de restanten van een indrukwekkende vuurplaats. In de besloten binnentuin bevindt zich een kleine ruimte met een oude houtoven. Dergelijke ovens werden gebruikt voor het bakken van brood en daarna: langdurige stoofgerechten. Het is duidelijk dat hier ooit iemand heeft gewoond. En het was niet alleen de kamara waar wij voor vielen maar vooral ook vanwege de prachtige oude elementen.

 

Kamara Kousounari
De ingang rechts is van Kamara Kousounari. Na de olijf en amandelboom is nog een kleine ruimte. Het gebouwtje links is van de houtoven. De blinde muur is van de buren.

 

Inmiddels hebben wij onze creativiteit er flink op uit kunnen leven. Op papier welteverstaan. Voor meerdere foto’s van Kamara Kousounari, een plattegrond en een videootje van hoe het zou kunnen worden vind je hier...

 

Kamara Kousounari
Een foto van de andere kant. De ingang links is van Kamara Kousounari. Rechts het gebouwtje met de houtoven. Via de poort in het midden kom je binnen. Van het houtoven gebouwtje is een klein gastenverblijfje/slaapkamer te maken. De binnentuin is heerlijk beschut tegen de wind en de bomen dienen als een natuurlijke parasol tegen de brandende zon. Er is nu nog geen trap die naar een te maken dakterras gaat maar die is wel opgenomen in het bouwplan.

 

Wat gaat dat dan kosten zul je je afvragen. De prijs van het huisje met de inmiddels afgegeven bouwvergunning is 50.000 euro. Qua renovatiekosten kun je rekenen op grofweg 1.000 euro per m2 (december 2022). De woonoppervlakte is 75m2. We zijn nog niet begonnen met de verbouwing en wachten min of meer op iemand die geinteresseerd is in dit unieke plannetje.

Wil jij je Griekse vakantie droomhuis realiseren? Of ken je iemand die dat wil? Neem dan contact met ons op. Mocht je op Kythira zijn schroom niet en kom gerust langs.

Albert&Anita

*kijk hier voor meer bouw- en renovatieprojecten van ons

**klik hier voor dé makelaarspagina van Kythira

 

 

 

2 gedachten over “Kamara Kousounari

  1. Met de goede inzichten en de rijke (ver)bouwervaring van A&A wordt dit vast en zeker alweer een uniek stekje!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.