Een wel heel originele kerstboom

 

Areopoli

Het was in februari dit jaar dat we afreisden ‘naar de overkant’. We dompelden ons onder in de winterse Griekse gloed van de schitterende bergdorpen Dimitsana en Stemnitsa, lees hier het verslagje. Wat niet in dit stukje staat geschreven is dat we nog twee nachtjes in Gythio verbleven. Nu vind ik dit dorp in de winter een beetje grijs en donker en qua hotel hadden we er ook niet bepaald een goede herinnering aan. Je begrijpt, we waren hier niet helemaal vrijwillig.maar we konden niet terug naar huis, naar Kythira. Reden: de veerboot ging niet vanwege ruig weer op zee. Snappen we. Om in een winterse storm op een veerboot op volle zee te zijn is ook niet echt een leuk vooruitzicht, wél nog twee dagen extra vakantie. Na wat speurwerk en afwegingen vonden we een heel fris en nieuw hotel in Gythio, en de fantastische eetgelegenheid mezedopotio Duosmos. Daar wil ik niets aan af doen. We hebben ons er prima een dagje kunnen vermaken.

Op dag twee besloten we om naar Areopoli te rijden en het dorp nog eens te verblijden met een bezoekje van ons. In 2008 waren we daar voor het eerst én voor het laatst geweest. Dat is wel lang geleden. Een niet onbelangrijk gegeven is dat, volgens het weerbericht, de zon zou schijnen in Areopoli. En dat klopte precies. Tijdens een zonnig koffietje vergaapten we ons aan het mooi opgeknapte centrum. Het hele dorp was een aangename verrassing van oude klinker straatjes, de mooie stenen huizen en zowaar een levendige sfeer. Heel anders dan in 2008.

De kerstboom

Deze korte bovenstaande ode aan Areopoli, vernoemd naar de Griekse oorlogsgod Ares, is me vooral ingegeven vanwege de zeer bijzondere en originele kerstboom die daar elk jaar met veel liefde en precisie wordt opgetuigd door een van de lokale tuinmannen. Daar las ik vorig jaar al wat over in het nieuws. De boom zelf kwam ik in februari uiteraard niet tegen. Dus bij deze dit jaar alsnog de foto’s van deze orginele kerstboom en met de foto’s uit dit artikel.

 

 

 

De cactusvijg 

Kortom in Areopoli wordt de kerstsfeer elk jaar verhoogd met een heuse cactusvijg kerstboom! De mooie grijsgroene en dikke bladeren van de cactusvijg vormen de boom. Het oranje gele fruit zijn de unieke kerstballen. Het is wel een prikkelig klusje want de cactusvijg zit vol met akelige stekels. De ‘ kerstboom’  is ook na de kerst nog van nut. De bladeren worden half in de grond gegraven om dan wortel te schieten. Zo ontstaat er weer een nieuwe cactusvijg.

 

 

Wist je trouwens dat deze ‘kerstballen’, de vruchten van de cactusvijg dus, een ware delicatesse zijn in Griekenland? Persoonlijk sla ik deze vrucht even over vanwege de akelige stekels, de ietwat weeïge smaak en de vele pitjes in het vruchtvlees zelf. Wel staan deze cactussen bij ons in de tuin. Ze zijn heel decoratief, ze dragen kortstondig heel erg mooie bloemen en ze zijn perfect voor de hete en droge zomers.

Wil je eens weten hoe de vrucht geschild wordt? In dit blog artikel van mij vind je een leuk filmpje gemaakt op de markt in Potamos, klik hier voor de cactusvijg op Kythira.

Alvast een zalig kerstfeest en een goed begin van 2023. En wie weet tot op Kythira!

Kerstige groetjes, Anita

Lees ook: ons Rondje Mani in 2008 en ons bezoekje aan Areopoli en meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.