Hoogzomer op Kythira

 

Het is hoogzomer op Kythira, en toch…het lijkt alsof de zomer nog ver weg is. Er zijn zo weinig eilandgasten dat het meer iets van het voorjaar heeft. Of het najaar. Alleen de brandende zon laat ons letterlijk voelen dat het hoogzomer is.

Wat is het ‘schoon’, en zo ‘puur’, en ‘opgeruimd’ (tja wat is toch dat Kythira gevoel?), zoals een van onze gasten opmerkt. Elk jaar bezoeken ze een ander Grieks eiland. Nadat hun vakantie datum dit jaar voor de zoveelste keer was verplaatst konden ze eind juni eindelijk vertrekken vanuit hun woonplaats Berlijn.  Ze zijn onder de indruk van de rust en ontspannen sfeer en de groene heuvels op het eiland. Sowieso, als je het nieuws niet zou volgen, heb je op Kythira geen weet van een wereldwijde economische crisis, corona, vluchtelingen en veel te blonde wereldleiders.

Zoals de Venetianen honderden jaren geleden al opmerkten: Un mondo fa un mondo, et il Cerigo un altro mondo. Dat zoiets betekent als: de wereld is één wereld en Kythira is een andere wereld.

De Venetianen konden het weten want ze waren hier van 1204 – 1797.

 

In de hoofdstad van het eiland, Chora, vind je veel Venetiaanse gebouwen en het prachtige Venetiaanse fort, to Kastro. Januari 2020.

 

Verbeeld ik me het nu of is de zee echt schoner? Geen plastic zakken, ‘kartoffel’ bakjes en allerhande onverteerbaar spul in zee.  Het antwoord op de vraag wordt bevestigd door Jiannis. Welke Jiannis? ja precies. Jiannis van Maria van ‘mezzodopolio Selana‘ in Potamos.

Op een mooie zomeravond togen wij met z’n vieren naar het noorden van het eiland.  Zo samen op stap gaan kan nu gedurende deze rustige corona crisis periode.

De heerlijke verse vis lieten we ons goed smaken bij restaurant ‘Varkoula‘ in Platia Ammos. Door eigenaar Christos werden we flink in de watten gelegd, we waren dan ook de enige gasten. Toen Christos zelf nog even bij ons aanschoof werd het maar zo 2 uur in de ochtend(oeps). De hele avond kwam er één grote boot langs. Normaal zouden dat er zeker 10 zijn geweest. Aldus Jiannis.

Hij kan het weten want hij gaat elke dag uit vissen met zijn eigen ‘varkoula’ – bootje. Hij laat ons filmpjes zien van duikende dolfijnen. Diverse zeehonden zijn door hem gespot en bij Agia Pelagia zag hij meerdere reusachtig zeeschildpadden rondzwemmen. Minder boten brengt meer leven in de schonere zee. Ik geloof Jiannis meteen.

 

 

Het uitzicht bij Varkoula, het bootje, in Platia Ammos op het prachtige eilandje Elafonissos (daarover binnenkort meer op de blog)

 

Ondertussen puilt onze koelkast uit van de abrikozen en courgettes. Ze worden ons aan alle kanten toegereikt. Over een paar dagen volgen de tomaten. Er is op dit moment een overproductie van groenten en fruit op het eiland. En dan heb ik het nog niet eens over alle lege vakantiehuizen, en vele blijven leeg deze zomer, met overvolle fruitbomen. Op Kythira komen we niet om van de honger en met slechts 3000 inwoners gaan we ons vast wel redden in dit financieel magere jaar. We vinden het erg (iets te zuinig uitgedrukt) voor alle Grieken die in veel minder comfortabele omstandigheden leven. Geen werk, geen inkomen en al helemaal geen buffer. Deze crisis is vele malen erger dan die van de voorgaande jaren.

 

Een kratje met 8 kilo abrikozen van een buurvrouw. Daar kunnen we niet tegenop eten…Het maken van abrikozenjam biedt uitkomst.

 

Mocht je de komende maanden nog willen én durven te reizen? Kom gerust naar Kythira! Hoe zit het dan met reizen naar Griekenland? De meest gestelde vragen en antwoorden lees je hier.

Fijne zomer en wie weet tot ziens, tot op Kythira.

Anita

Volg ons op Insta agreekisland  voor lekker veel foto’s van het mooie Kythira

 

 

 

 

2 gedachten over “Hoogzomer op Kythira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.