Geen windmolenpark op Kythira

 

Een telefoontje gaf de doorslag. We moeten iets doen. Er volgde een mail. Een eerste ‘zoom’ meeting werd georganiseerd (je moet wat in tijden van corona). En zo ontstond er eind maart een samenwerking tussen een aantal eilandbewoners die elkaar nauwelijks kenden. De aanleiding van het gesprek was minder leuk: het plan om Kythira om te vormen tot een industrieel windmolenpark met maar liefst 147 grote windmolens. En daar zijn we, zachtjes uitgedrukt, niet blij mee.

We wilden ons niet profileren als een keiharde actiegroep. Meer informeren en het gesprek aangaan met buren en bekenden en de gemeente. Die moeten er allemaal van overtuigd zijn dat zo veel windmolens op Kythira geen enkel financieel voordeel gaat opleveren. Juist het tegenovergestelde. De waarde van de huizen zal dalen en welke toerist wil tegen windmolens aankijken van 150 meter hoog? Het zal ten kosten gaan van de gezondheid en de unieke natuur op Kythira. Al snel verzamelden we veel artikelen en video’s en kwamen we er achter dat windmolens in het algemeen minder groen zijn dan we altijd dachten. Hoe konden we al deze informatie bereikbaar en leesbaar maken voor iedereen?

Het resultaat zie je hier in de tweetalige website Wind Turbines on Kythira.

Tips om te zien en/of te lezen

Hiermee zijn we er natuurlijk nog lang niet. Het is slechts het begin. We gaan door met het verzamelen van informatie. Er worden deze zomer informatiebijeenkomsten voor de lokale bevolking georganiseerd. Tevens zullen diverse Kythirianen geinterviewd gaan worden voor de website. Ook zullen we posters en leaflets gaan we verspreiden. En alle Kythira afstammelingen over de hele wereld van Australië, California tot aan diverse groeperingen in Athene zullen worden aangeschreven.

Hup, er is werk aan de winkel. Geen windmolenparken op ons geliefde Kythira!

Albert&Anita

*lees hier wat ik schreef eind februari 2020

 

Wind turbines on Kythira

 

 

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

4 reacties

  1. Jaren geleden was dit onderwerp aan de orde,nu weer opnieuw?

    • Dat klopt helemaal Marianne. De oude vergunningaanvragen van dik 10 jaar geleden zijn afgestoft en begin dit jaar afgegeven. Dat geldt niet alleen voor Kythira overigens. Maar voor vele eilanden in Griekenland. De Griekse overheid is er alles aangelegen om de wereldwijde opgelegde groen doelstellingen in 2030 te halen. Om dan van Griekenland een groot windmolenpark te maken is zeker niet de oplossing. In gesprek gaan en blijven is iets wat we op z’n minst kunnen doen. groetjes

  2. Ik las ook dat men op het eiland Andros hier kregen flink aan het demonstreren is!? Wat een ramp als men de mooie Griekse eilanden tot een industrie terrein willen maken, moge gerechtigheid zegevieren en het blijven in natuurlijke staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.