Ons eerste Griekse huis

 

Het is 14 februari 2009 en sinds een week wonen wij in ons Eerste Eigen Griekse Huis. En het is knus, praktisch en alles werkt. Het is gewoon heerlijk om er nu te wonen na er 1 jaar en 9 maanden naar uit te hebben gekeken. We gaan even terug in de tijd.
In mei 2007 hebben we mondeling de koop gesloten. September 2007 is het beschreven bij de notaris. De bouwvergunning is aangevraagd in december 2007 en heeft erg lang op zich laten wachten. Stakingen, onjuist ingevulde formulieren, ambtelijke molens alles hebben we als excuus aanvaard. Wanneer zullen we er wonen? zullen we er ooit wonen?
De vergunning is afgegeven en op 23 oktober 2008 is men gestart met de renovatie van onze huisjes in het dorpje Frilingianika. Onze aannemer dacht binnen 4 weken klaar te zijn. Uiteindelijk is het begin februari 2009 opgeleverd op een paar dingen na. De buitenkant wordt over een paar maanden geschilderd en de trap voor het dakterras wordt nog geleverd.
Onderstaand zie je de foto`s van de renovatie van 23 oktober 2008 tot aan 10 februari 2009.
Details, en al onze emoties, van de maanden ervoor vind je op het blog in het jaar 2008 en 2009. Veel lees- en kijk plezier!
Mail gerust als je vragen of opmerkingen hebt.
Albert&Anita
23 oktober 2008

De bouwmaterialen om onze huisjes – ta spitia mas!

Voor de 1e cementlaag op de muren gebruiken ze keramische potscherven voor een snellere droging.

Onze toekomstige mini-inbouw-kastjes.

25 oktober

Cement, cement en nog eens cement. Elke dag komt er een nieuw laagje op die ook weer goed moet drogen. De zon schijnt gelukkig de hele dag volop. Nu maar hopen dat dit zo blijft de komende week, dan komt het dak erop. Na jaren heeft deze ruine dan eindelijk weer een dak en geen gaten. In de gaten gingen vogeltjes zitten. De zoon van onze aannemer vertelde dat hij en zijn vriendjes, als kinderen, deze vogeltjes vingen dan thuis plukten en grilden, yek. Tot grote irritatie van moeders want die kon de keuken weer veer-vrij zien te krijgen.

27 oktober

Het raamkozijn zit er nu stevig in en verder was het weer een heleboel cement.

Bamboe voor het plafond ligt al klaar. Hoe gaat dit eruit zien? Wij weten dat wel…..

28 oktober

De deurkozijn zit er ook stevig in, inclusief een betonnen steun balk die er voor moet zorgen dat het gescheurde topzware zandstenen kozijn op zijn plek blijf. Van deze betonnen balk zie je later niets meer.

Men is gestart met het dak. Eerst zijn de houten balken geplaatst waarover vervolgens het bamboe is gelegd. Zoals dat vroeger op het eiland ook gebeurde. In die tijd werd er daarna een dikke modder/klei/bladeren/takken laag overheen gestort die men dan jaarlijks verving omdat dit natuurlijk geen waterdicht resultaat opleverde. Wij hebben toch maar gekozen voor een waterdichte folie en isolatiemateriaal waarover dan tenslotte de wapening en het beton wordt gestort zodat wij het dak als dakterras kunnen gebruiken.

31 oktober

Vanaf vandaag zit er na tientallen jaren weer een dak op het voormalig schoenenwinkeltje. Met 6 man is er de hele dag cement gemaakt om het per kruiwagen over de weg op het dak te storten. De Cementboer op Kythira heeft geen wagens ter beschikking die door de smalle straatjes van Frilingianika kunnen.

Cement draaien, kruiwagen vullen en dan al rennend en duwend over de planken. Ze moeten een beetje de hoogte in. Best zwaar.

1 november
Waar is het bamboe voor gebruikt? zie hier.
Het plafond van onze slaapkamer.

5 november

Na een zondag en het uitharden van het dakterras, gedurende een paar dagen, is de afwerking van het dakterras gestart.

Tja daar sta je dan, op het halve dakterras met de ondergaande zon op de achtergrond. Wanneer zullen we er echt zitten??? We willen nu!

7 november

Het dakterras is qua stenen en cement klaar. De steigers zijn weer weg en acht wat is het toch een ruime platia(plein) voor ons huisje. Er kan nu gestart worden met de binnenkant.

12 november 

Dacht ik dat het dakterras al klaar was, niet dus. Nog een laagje cement en natuurlijk de aanleg van electriciteit voor de buitenlampen. Maar goed dat ik geen huizen hoef te bouwen. Als het weer goed blijft gaan ze zondag de buitenkant witten, jippie! Dan is er alleen nog werk binnen.

Zoals de doorgang naar de andere ruimte. Een voorzichtige poging is al gedaan. Omdat het andere huisje iets lager ligt wilde men weten hoeveel lager, er komt namelijk een klein trappetje in die van de woonkamer naar de slaapkamer gaat(vice versa).

18 november

Ha kijk nou! het gat, de doorgang, wordt nu echt groter. Dit zien we dus aan de binnenkant van het klare huisje. Wat nu deels wordt afgebroken….

Afgelopen weekend is de buitenkant gestucced. Helaas heeft het die nacht zo hard geregend, met flink onweer, dat een deel weer opnieuw moet. De lappen/het plastic moest enige bescherming bieden maar heeft niet genoeg geholpen.

De regenperiode is aangebroken! Voor een zonnig reisje ga dan naar reisverslag van Simone. Samen met Jacco en hun 3 kinderen zijn ze op Kythira geweest.

19 november

De doorgang in zijn geheel. Nu nog de afwerking en dit laat al weer 2 dagen op zich wachten.

29 november

Eindelijk er wordt weer gewerkt. Was het te mooi weer en waren ze druk met het olijven plukken? Ze zeggen over 2 weken klaar te zijn met de renovatie…
In ieder geval is het een puinhoop. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het mooi wordt.

6 december

Een verse vloer, vanochtend gestort, wauw! De kat van de buurvrouw is er nog maar 6 keer doorgelopen maar dat mag de pret niet drukken.

12 december

Electriciteit en waterleidingen daar houdt onze aannemer zich mee bezig. Helaas niet elke dag. Het ziet er niet uit. Als het klaar is zijn we wel van alle gemakken voorzien: wasmachine, vaatwasser, vriezer, wastafel in de slaapkamer, werkhoek…allemaal dingen waar wij al maanden zonder doen. Kamperen noemde ik dat vroeger. Vanochtend stond het water in onze Rent-a-Tent, om het kampeergevoel nog eens te versterken. Maar we klagen niet, geen moment.

17 december 

Het keukenblokje staat. Nu de afwerking nog.

21 december

Wat is dit?

Een zak zand van 1 van de stranden op Kythira.

Waar gebruikt men dit voor?

In dit geval voor de vloer. Een speciale techniek die ze hier veel gebruiken, zo geweldig.
Onze slaapkamervloer zit er nu strak uit nog een lakje erover en voor altijd ligt het zandstrand in de slaapkamervloer.

24 december

Er zit een deur in, de luiken zijn geplaatst nu alleen nog een verfje en het glaswerk. De kleur wordt olijfgroen net als de deur geheel rechts.

Zo ziet het er van de binnenkant uit. De planning is nu dat 20 januari alles sleutelklaar is.

28 december

De afgelopen dagen is er niet gewerkt vanwege de kerst. De komende dagen wordt er niet gewerkt vanwege Oud&Nieuw. Onze aannemer is vandaag met vrouw en 2 zonen voor een week naar Athene vertrokken om daar met Yiajia(oma) het nieuwe jaar te verwelkomen. Als er daarna dan ook maar…..

13 januari

Onze aannemer zit nog steeds op het vaste land! Met het hele gezin zijn ze in 2 auto`s vertrokken en dus met de veerboot. Afgelopen weekend zou de terugreis plaatsvinden van Athene naar Kythira: Maar de boot gaat niet! Het waait al dagen zo ontzettend hard op de zee tussen Kythira en Neapolis dat de veerboot niet gaat. Dat kan zo gebeuren op een eiland. Over 7 dagen zou ons huis opgeleverd worden. We kunnen niets anders doen dan geduldig wachten tot de wind gaat liggen zodat de veerboot weer kan varen.

22 januari 

YAHOOO.
Er wordt weer gewerkt in ons huis! De 20e is het al lang geweest. Ze werken nu toe naar 1 februari. Na doeme(we zullen zien). Twee keer per dag rijden/lopen we langs. Dat is wel nodig want ondanks het vele overleg had men toch alle binnendeuren de verkeerde kleur gegeven. Opnieuw dus. Het komt nu echt op de afwerking aan.

26 januari

De keuken begint nu echt ergens op te lijken….

en ons kastje met wastafel in de slaapkamer.
Het wachten is op de loodgieter die het water aan komt sluiten.
Vandaag is het glas gezet in de deur en het raam. Helaas blijkt dit enkel glas te zijn.We hadden toch duidelijk dubbel glas afgesproken… grrrr. De laatste loodjes en wat zijn ze zwaar. Ik kan wel gillen: schiet nu eens op, we willen verhuizen!

30 januari

De deuren en luiken aan de buitenkant zijn geschilderd. Het pleisterwerk volgt later dit jaar. Voor een betere hechting wachten we eerst op een droge periode. De trap om op het dakterras te komen is ook besteld. Na nog eens zeuren door ons bij de aannemer wil hij er geen stenen van maken. Ok dan toch maar een lichtgewicht metaal die we er ook af kunnen halen…

10 februari

Het heeft even geduurd voordat wij het huis op orde hadden maar het is zover. Wij wonen in ons Eerste Eigen Griekse Huis. Er zijn nog een paar kleine dingen die niet helemaal naar wens zijn. De kranen lekken nog steeds en alle electriciteit is niet klaar. Nagenoeg elke morgen komt de loodgieter wat frutselen aan de kranen en ‘s avonds staat de electricien op een stoel of ligt onder een tafel voor de puntjes op de i. Beide heren hebben nooit het juiste gereedschap bij zich. Is dat Grieks?

Wat is dit voor een prachtig stilleven?

Juist ja, een onderdeel van onze keuken.

Hier de keuken in zijn geheel. Met achter de deurtjes een wasmachine, vaatwasser, koelkast(ja Carla die van jou) en een diepvriesje. Het werkt allemaal perfect.

Door naar de woonkamer waar deze prachtige lamp hangt. Hij komt hier nog mooier uit dan in Groningen toen hij boven onze eetkamertafel hing. De eetkamertafel heeft nu een mooi plekje bij mijn(Anita) ouders in Assen gevonden.

Onze practische loungebank in de woonkamer. Dit is min of meer een liggende kast. Onder het zitgedeelte ligt Albert zijn gereedschap en mijn schoenencollectie(die ik nooit draag maar toch niet wegdoe).
In de voordeur hebben we voor Tipsie een kattenluik gemaakt. Alléén Tipsie kan er door naar binnen, geen andere kat. Hij heeft een magneet om zijn halsbandje hangen zodat het luikje alleen opengaat als hij zijn kopje er tegenaan stoot. Dat laatste heeft hij nog steeds niet door….hij tikt met zijn pootje tegen het luikje en wacht tot wij komen om het luikje voor hem te openen.

Zicht vanuit de keuken richting woonkamer met rechts de doorgang naar de slaapkamer.

En zie hier de slaapkamer met achterin de doorgang naar de woonkamer. Is het nog te volgen?

Achter in de slaapkamer hebben wij onze werkhoek.

Voor ons slaapkamerraam hangt dit prachtige handgemaakte gordijn. Jaren geleden gekocht in Volos(Pilion, Noord-Griekenland) met de bedoeling ze in Groningen op te hangen in de slaapkamer. Daarvoor moest ik ze inkorten en dat is er nooit van gekomen. Hier hangen ze in 1 keer helemaal goed. Griekse gordijnen voor Griekse ramen en zo hoort het.

Misschien nog een strijkje….

Dit was het eerst. Iedereen die de komende maanden op Kythira komt is van harte welkom.
Loop gerust langs en klop aan. Er is geen bel(zoek dus niet). Frilingianika is een dorpje om wandelend te ontdekken. Zelfs mensen die al jaren op Kythira wonen zijn verbaasd over de verscheidenheid van Ons Dorp.

Het verven van de buitenkant zal de komende maanden gebeuren. Dan zullen er ook wat leuke bankjes staan om lekker in het zonnetje te zitten of te genieten van het uitzicht van ons dakterras. Tijd voor een ouzo; stin ijamas!

Albert&Anita

Is het nog niet helemaal duidelijk?
Hieronder een plattegrond.

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

5 reacties

  1. Pingback:Onze emigratie voorbereiding - blog een Grieks eiland

  2. Pingback:Het Leven - blog een Grieks eiland - Kythira

  3. Pingback:Zomerverhalen 2010 - blog een Grieks eiland - Kythira

  4. Pingback:Nog eens verhuizen! - blog een Grieks eiland - Kythira

  5. Pingback:Mythologie en zo - blog van een Grieks eiland - Kythira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.