Paas impressie

 

Een paar dagen na het Griekse Pasen vierde heel Nederland Koningsdag 2022. Een groot vreugdefeest. Stampvolle pleinen en terrassen, allemaal vrolijke en blije mensen. Iedereen ging uit z’n dak en deed mee. Geen belemmeringen, geen verplichte mondkappen of afstand houden, tenzij iemand daar zelf voor koos. Een dergelijke beleving was er ook tijdens het Griekse Pasen op Kythira. De Griekse toerist kwam voor een paar dagen in groten getale naar de Griekse eilanden en dus ook naar Kythira. Al een paar weken vantevoren merkten wij het aan de diverse boekingsverzoeken en tijdens de grote week ‘megali efdomada’ zagen we de drukte op het eiland snel toenemen. Zoals vóór corona. Met als gevolg dat in de restaurants iedereen behoorlijk aan het stressen was. Wij wachten nog altijd op ons yoghurtdipje bij de ‘kolokitokeftedes’.

 

Vrijdagavond

Een korte impressie van het paasweekend op Kythira wil ik je niet onthouden want het was zonnig en warm op alle fronten. Op vrijdagavond togen wij naar Avlemonas om de dorpsprocessie met de ‘epitafios’, voorbij te zien schuivelen en te genieten van de lichtjes op zee.

>>>Tip! klik op een foto om deze te vergroten, dat geldt voor alle foto’s op deze pagina!!!

 

Eerste paasdag

Grote zaterdag is een dag van rouw. Voor de Grieks Orthodoxe gelovigen eindigt de dag met een kerkdienst rond middernacht. Daarna is er het feest van het licht en in de huiskamers en restaurants wordt de speciale ‘majiritsa’ soep geserveerd. Met als klap op de vuurpijl de zondagse paaslunch waar alles weer gegeten en gedronken mag worden.

 

 

Tweede paasdag

De feestneus hielden we nog even op en tweede paasdag vierden we een klein feestje in de gezellige Kantina, inmiddels omgedoopt in Fiorenza, in Platia Ammos. Een aantal Griekse jongelui konden de benen niet langer bedwingen en de voetjes gingen van de vloer. Hoppa!

 

 

Een Kytheriaanse kerkelijke traditie die begint op paasmaandag is een dagelijkse dorpsprocessie met de priester en de dorpelingen volgen. De icoon van de Panagia Myrtidiotissa wordt gedurende twee weken van dorp naar dorp gebracht. Op vrijdag was het de beurt aan Potamos.** Helaas kon kon het Philharmonisch orkest niet aanwezig zijn vanwege diverse coronagevallen als gevolg van het samenzijn tijdens de grote week. De eerste stop van de optocht was bij het bejaardentehuis. Prompt werd daar de toegang geweigerd door het management vanwege de stijgende coronagevallen op het eiland…”Het ga jullie goed, en moge God jullie vergeven” was het antwoord van de priester…oei oei

**(bron Kythera News)

 

 

Tot volgend jaar Pasen, ’tou xronou’! Anita

 

*Ter afsluiting nog een vrolijk bloemetje, april was dit jaar bij uitstek de wilde bloemen maand!

 

 

2 gedachten over “Paas impressie

  1. Alweer prachtige plaatjes. Eén en al gezelligheid! Fingers crossed dat Kythira gespaard blijft van een grotere toename van de coronagevallen.

    1. Het laatste corona golfje Krista. Het treft vooral de kinderen en ouders. Gelukkig wordt men er niet heel erg ziek van. Het algemene corona beeld in Griekenland is dalende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.