Ons jaarlijkse tripje van Kythira naar Athene zit er al weer op. Jammer, want alles was geweldig. Het weer, het eten, de voordelige hotelaanbieding, we zijn geslaagd voor een groot deel van onze inkopen, hebben inspiratie opgedaan en veel cultuur gesnoven. Het is een bijzondere ervaring om boven op de 25oo jaar oude Acropolis te staan, met als topstuk het indrukwekkende Parthenon de tempel ter ere van godin Athene, met uitzicht over een miljoenenstad. Daarna afdalen naar de oude ‘agora’ markt en zo duizenden jaren oude paden te betreden van het politieke hart en handel van Athene zo’n 600 jaar vChr, de gouden eeuwen. Een must go als je in Athene bent.
Met het vliegtuig zijn we vertrokken van Kythira naar Athene en met de veerboot op vrijdagavond weer terug. Een klein tasje met bagage op de heenweg en volle boodschappen tassen op de terugweg. Aangekomen in de haven van Piraeus, op vrijdagmiddag, zagen we een groepje vluchtelingen. Ze zaten op de grond, omringd door tassen, te wachten op iets. Sommige wandelden verder, naar een veerboot misschien. Het beeld dat je dan ziet is een vader met een kindje op de arm, gevolgd door een paar kinderen en moeders komt er achteraan, zeulend met tassen vol kleding en dekens zo te zien. Veel gezinnen zo leek het wel. Midden in dit gekrioel van Grieken en vluchtelingen ontwaar ik een cameraman. Hij stond op het drukste punt bij het stoplicht waar het een komen en gaan was van mensen van en naar veerboten en naar het treinstation even verderop.
Later die avond kreeg ik verontrustte berichten vanuit Nederland. Of we de haven wel konden bereiken want het zou overstroomd zijn met vluchtelingen. Het beeld dat wordt weergegeven op de televisie of in een andere nieuwsbron, van het groepje vluchtelingen gezeten bij ingang E7, blijkt ineens veel groter te zijn. Alsof er een reusachtige mensen massa de haven van Piraeus was binnengestroomd. Hoe zit dat nu echt? Waar komen de vluchtelingen vandaan en waar gaan ze naartoe? Lees hier een verhelderend interview van een hulpverlenende Belg ter plaatse.
Thuisgekomen lees ik dat de vakantieboekingen naar de eilanden ontzettend achterlopen in vergelijking met vorig jaar. De toeristen mijden de Griekse eilanden en kiezen voor hun welverdiende vakantie liever een reis uit naar Portugal of Spanje. Wel begrijpelijk. Helaas kan dit voor Griekenland uitdraaien op een dieptepunt. De Griekse crisis breidt zich verder uit en zet zijn klauwen in de belangrijkste industrie van het land: het toerisme.
Op ‘ons’ kleine eilandje gaan de boekingen gestaag door. Kythira is totaal niet in beeld voor de stroom vluchtelingen of een heel ander fenomeen zo ontdekten wij aan den lijve in Athene, de Russische toerist. Letterlijk zitten wij op een eilandje, met een beperkte hoeveelheid accommodaties, zoiets als vol=vol! Wees er dus snel bij voor een vakantie naar een origineel en bijzonder Grieks eiland. Kom naar Kythira en verbaas je hier over de diversiteit van de natuur, verleidelijke stranden, zalig eten en de vriendelijke bevolking. Dat klinkt allemaal heel gewoon maar pas als je hier bent weet je wat ik bedoel.
Anita
Klik hier voor een persoonlijk ReisVoorstel
Meer lezen? Ga naar Griekenland groeit
Hier ben ik het helemaal mee eens. Je kunt prachtige wandelingen maken en steeds nieuwe ontdekkingen doen. Een heel vriendelijk eiland. Gewoon een keertje gaan….
Zelfs na acht jaar op het eiland wonen is elke wandeling, fietstocht of autorit nog altijd een ontdekkingstocht.