Drie nieuwe wandelingen

 

NatuurWandeling. Op de berg/heuvel Skliri heb je een prachtig uitzicht over de westkust. Wandelend naar het dorp Kipriotianika, richting het oosten komt de baai van Paleopolis in beeld.

Route: Guesthouse – berg Skliri – door de vallei van Kefalovouni met zicht op Arei en Milopotamos naar Kipriotianika – Aloizianika – Guesthouse.

 

blog Mitata (1024x558)
Zicht op Mitata vanuit Aloizianika.

 

Dorpjes Wandeling. Perfect voor op een zondagochtend vanwege de markt, die mag je niet missen. In een uurtje wandel je naar het centrum van Potamos en terug via een langere route door diverse traditionele dorpjes. Taverna Polina in Logothetiniaka is altijd open voor een drankje en/of een hapje.

Route: Guesthouse – Pitsinades – Potamos – Katsoulianikia – Kousounari – Logothetianika – Christoferianika – Guesthouse.

 

Het dorp links is Logothetianika gezien vanuit Kousounari,
Het dorp links is Logothetianika gezien vanuit Kousounari,

 

Historische wandeling. De ruïnestad Paleochora is indrukwekkend en je kunt er heel goed rondwandelen en je verbazen over de ligging, het uitzicht en vooral de sfeer. In Trifillianika bezoek je de helaas niet meer werkende waterbron. Het sprookjespad er naar toe is meer dan de moeite waard.

De originele naam van Paleochora is Agios Dimitrios. Een welvarend Byzantijns kasteelstadje in ca 1300-1600. Tot dat kapitein Barbarossa op een van zijn vele rooftochten eindelijk de verborgen stad kon vinden vanwege opkringelende rookpluimen. Het dorp werd leeggeroofd en de bewoners zijn verkocht als slaven. Wie niet interessant genoeg was werd gedood of sprong zelf in het ravijn. Daarna is Agios Dimitrios nu Paleochora nooit meer bewoond geweest.

Route: Guesthouse – Aroniadika – Paleochora – Trifillianika – Potamos – Zaglanikianika – Guesthouse.

 

Aroniadika
Aroniadika

 

In deze tot nu milde en veel te droge winter(2016) is het voor ons ideaal wandelweer. Dat komt goed uit want we hebben nog heel wat wandelingen te gaan. De hierboven genoemde wandelingen zijn in ieder volledig uitgewerkt op papier én op GPS. We hebben nog zeven wandelingen voor de boeg met als start- en eindpunt het Guesthouse.  Deze zijn allemaal wel een stuk  korter en zijn al uitgeschreven op papier. We hoeven alleen nog de paden en tekst te controleren. Voor de liefhebber staan alle wandelingen binnenkort op GPS.  Al is ‘per ongeluk’een beetje verdwalen of ronddwalen in de overwegend groene valleien en pittoreske dorpjes helemaal niet erg.

De Guesthouse Wandelingen,  zijn allemaal te vinden in de informatiemap in je appartement. Wandelingen van een tot vijf uur van een paar kilometer tot de langste van dik 17 kilometer. Over heuvels, door dalen, een rondje door de traditionele dorpjes, langs vele kerkjes en altijd vraag je je af, waar is iedereen? In de verte klinkt het geluid van een motorzaag of dwarrelt er rook door een vallei van het afvalhout dat wordt verbrand. In de verte rijdt een auto maar verder kom je nagenoeg geen mens tegen*. In de ochtenduren vind je elke dag veel eilanders in Potamos. En zeker op zondagochtend, dan is er markt en is het op de ‘platia’, het plein, gezellig druk. In het dorp Logothetianika is altijd wat bedrijvigheid en in Aroniadika tref je zeker iemand aan in het kafeneon of heeft taverna I Maro eters. Deze ontspannende leegheid maakt het wandelen op Kythira zo bijzonder. Natuur en dorpjes wisselen elkaar af, net zoals een ontmoeting met mens en dier. Vermoedelijk juist daarom voel je je nooit verloren of verlaten. Ook voor degene die er alleen op uittrekt geeft dat een gevoel van veiligheid.  Een ander fijn punt aan het wandelen op Kythira is dat je het ultieme eilandgevoel ervaart. Ook op het midden van het eiland, het plateau, heb je schitterend uitzicht op zee. Zacht glooiende heuvels zorgen nooit voor een langdurige belemmering van je uitzicht en voor je het weet heb je zo een aantal valleien doorkruist. Vanaf het plateau zijn de contouren van de Peloponessos  en ook het eilandje Antikythira niet te missen silhouetten op afstand.

De Guesthouse Wandelingen gaan we verder uitbreiden zodat voor terugkerende gasten er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Dat geldt trouwens ook voor ons zelf. Is  het daar niet allemaal mee begonnen?

Anita

* Vanwege de warmte wandelen wij van juni – september niet. Het is dan drukker op het eiland vanwege de toeristen en andere eilandgasten en kom je zeker meer mensen tegen.

 

blog DSC02352 (1024x833)

2 gedachten over “Drie nieuwe wandelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.