De terugblik van Dijsselbloem en de vooruitblik van Tsipras

 

Eind augustus reisde voormalig voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, af naar Griekenland. Nieuwsuur was erbij en sprak met hem en met diverse Grieken. In de video (klik op de blauwe tekst hieronder) van ca 14 minuten heeft Dijsselbloem een persoonlijk gesprek met een vastgoed ondernemer, een historicus en een journaliste.

Dijsselbloem: “We hebben te veel gevraagd van de Grieken”.

Griekenland staat sinds 20 augustus weer op de eigen wankele benen, met een wakend EU oog, en torst een gigantische onoverzienbare schuld op de veel te smalle schouders. Het doet me denken aan Atlas die voor eeuwig het hemelgewelf op zijn, overigens erg brede, schouders draagt. Of wordt het Herakles, die tijdelijk de taak van Atlas overnam en met een list, een doekje, het hemelgewelf weer kon overdragen aan Atlas. Was het maar zo simpel.

Hoe gaat Griekenland de komende jaren (over)leven?

Afgelopen week deed PM Tsipras van Griekenland, een boekje open over de toekomst. Pensioenen worden niet langer gekort, de belastingdruk zal afnemen, er zijn beloftes gedaan om het minimumloon te verhogen en zo introduceerde hij nog een paar opmerkelijke zaken. Reden: de werkeloosheid is gedaald en er is economische groei waarneembaar. Het jaar 2018 zou kunnen afsluiten met een groei van 2,5%, aldus Elstat (het Griekse bureau voor de statistiek). Er zijn drie pijlers waarmee de Griekse regering een gezond financieel en economisch klimaat denkt te bereiken: door de verdere ontwikkeling van het toerisme, de energie industrie (?!) en het sterk verbeteren van investeringen.

De volgende verkiezingen zijn in oktober 2019.

 

De terugblik van Dijsselbloem en de vooruitblik van Tsipras

 

Heb je de video van Dijsselbloem in Griekenland al gezien (zie boven)? Dan zul je horen dat de verdeeldheid onder het Griekse volk groot is.

En hoe is het dan op Kythira zul je je afvragen. Het leven gaat hier gewoon door kan ik je vertellen, met of zonder crisis. Iedereen werkt nog een beetje harder en we doen als Herakles: slim ondernemen. Gelukkig heeft Kythira een grote groep van jaarlijks terugkerende gasten, lees toeristen. Van Griekenland tot Australië en van Zwitserland tot Tibet. En wij dus ook in het guesthouse. Heel langzaam wordt elk jaar het toeristen seizoen een beetje langer, niet alleen topdrukte in juli en augustus, maar ook de andere maanden worden steeds meer gewaardeerd door de toerist. En terecht! Wij wanen ons nog altijd in het paradijs.

Anita

*Wat schreef ik in november 2016 over de Griekse crisis? 

 

 

Eén gedachte over “De terugblik van Dijsselbloem en de vooruitblik van Tsipras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.