Rondje Agia Elessa

Zeg maar gerust een ronde. En een hele mooie, in het Zuiden. Met als hoogtepunten de kerk Agios Dimitrios, de vallei van Manitochori, Felotti baai en de vele indrukwekkende rotspartijen onderweg. Last but not least, diverse soorten landschappen volgen elkaar snel op. Kythira op haar best!

1 ae gherakianika

De wandeling start in het dorp Gerakianika daar treffen we al de eerste bijzonderheid aan. De gaten in de huizen. Zie de foto hierboven. Een overblijfsel van de bouwmethodes in oude tijden.

1 ae dimitrios

Al snel wandelen we langs een van de mooiste en belangrijkste kerkjes van het eiland. Agios Dimitrios uit de Bijzantijnse periode(ca 300 vChr. – 1450 na Chr). Het is gebouwd rond 1300 en bestaat uit maar liefst vier kerkjes. Waarvan twee in de typische Kythiriaanse stijl. Agios Dimitrios is de belangrijkste van de vier vanwege de fraaie Byzantijnse muurschilderingen uit de 13e eeuw gemaakt door een schilder uit Monemvasia. Kythira stond toen onder bewind van de bisschop van Monemvasia. De kerkjes zijn alleen op speciale dagen geopend. We stellen ons tevreden met de buitenkant. Heel bijzonder.

ae manitochori

De grote vallei van Manitochori is een vruchtbaar gebied met prachtige olijfboomgaarden. Omringd door heuvels die bescherming bieden tegen weer en wind. Als het een paar dagen flink regent hoor je weken later nog het water van de bergen/heuvels stromen. In 2008 hebben we zes maanden in Manitochori gewoond. Het kon soms zo tekeer gaan met wind, regen en onweer dat ik s nachts wel eens wakker werd en dacht dat we middenop zee zaten.

1 ae chora

De hoofdstad, Chora oftwel Kythira, nadert met rasse schreden. Het Venetiaanse fort, to Kastro is duidelijk te zien, met ver daarachter in zee het eiland Antikythira. Op de foto hierboven ligt het precies achter het Kastro. Op zeer heldere dagen zijn de countouren van Kreta waar te nemen achter Antikythira. De uitzichten zijn adembenemend.

1 ae xutra

We lopen voorbij Chora, er zijn andere leuke wandelingen om de hoofdstad te verkennen, en hebben prachtig zicht op dat vreemde rotsblok in zee. Het heeft een naam: Xutra. De route gaat verder over de klif Kakoplaka. De zee is intens van kleur en er is hier een weidsheid die je alleen aan de gehele westkust, van Zuid naar Noord, van het eiland aantreft.

1 ae anita duwt tegen rots

Het landschap krijgt nu iets bizars met grote en kleine rotsblokken. Alsof iemand, een titaan of zo, ze bewust heeft uitgestald. Het pad leidt ons naar de baai van Felotti. Maar eerst bezoeken we het rotskerkje Agia Pelagia.

1 ae doorkijk agia pelagia

Het ligt verscholen tussen zandkleurige rotspartijen.

1 ae agia pelagia

Een windvrij plekje heb ik al gauw gevonden met de kabbelende zee zo dichtbij is dit een ideaal vakantiehuisje! Helaas het is en blijft een kerkje, er hangt een bel buiten, de deur is open we kunnen een kaarsje branden. Na al die jaren wonen in Griekenland doen we dat gewoon. Wel wat geld achterlaten.

1 ae felotti cave church

Aangekomen bij het strand van Felotti of nog beter de baai, en ook per auto te bereiken, rusten we uit en genieten van de serene sfeer, we zijn helemaal alleen. Zullen we even een duik nemen?

SONY DSC

Met de zee in de rug vervolgen we de weg die lichtjes stijgt. De rotspartijen volgen ons genadeloos. Wij blijven gestaag voortwandelen al starend naar de ruigheid, de kleuren en de vormen.

1 ae rots torens

Ineens staan we tussen een paar ruines en gaat het landschap langzaam over in de bekende vegetatie op Kythira. skinos en cypressen.

1 ae pad omhoog gherakianika

Af en toe staan we even stil om het landschap te bewonderen én om even achterom te kijken. Langzaam verschijnt het klooster van Agia Elessa in beeld.

1 ae

Het klooster is zeker een bezoek waard. Vanuit Gerakianika is er een weg omhoog, prima te doen met de auto. Of wandelend natuurlijk. Vanaf het kloosterplein is het uitzicht magnifiek en kun je zien waar je net (deels) hebt gewandeld. De kerk is vernoemd naar de heilige Ellessa die in 375 na Chr. door haar vader werd vermoord omdat ze God aanbad. Tijdens een ontsnappingspoging brak er een rots, vanwege een aardbeving, verticaal open, en kon ze door de spleet (tijdelijk) ontsnappen. De spleet is nog steeds te zien naast haar graf in het klooster.

Anita

Kom je ook een keertje wandelen op Kythira? Met onze WandelAanbieding kom je op de leukste en mooiste plekjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.