Twee unieke wandelingen

Een bijzonder plekje op het eiland is ‘The Magic Green Pool’ ook wel ‘het bad van Afrodite’ genoemd. In oktober 2010 zijn we er met z’n tweetjes naar toe gewandeld. Nu zijn we in het gezelschap van vrienden en sluit zich een jong geitje bij ons aan, maar daarover later meer. De wandeling is niet lang, slechts 45 minuten maar het laatste stukje is erg lastig. Puntige rotsen waar je je aan vast moet pakken om naar beneden te komen. Het gaat hier om een heel klein stukje zoals de foto’s hieronder laten zien. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming weet je waarvoor je het hebt gedaan. De wandeling start in het vissersdorpje Limnionas achter Milopotamos. Bij het startpunt van de wandeling, nabij het strandje in Limnionas, staat een bord met aanwijzingen hoe je er kunt komen.

 

Ons doel!

 

Albert is onze fotograaf en later geitendrager.

 

Het wandelgezelschap.

 

 

Nu komt het lastige stukje.

  
Voor degene die last heeft van hoogtevrees is de wandeling niet aan te raden. Laat de slippers thuis en trek wandelschoenen aan of gympen. Neem ook een handdoekje mee. Een duik in het groene en koele ‘bad van Afrodite’ is een aanrader, pas op de zeeegels.
De weg terug ging al een stuk makkelijker. Zelfs met geitje! Na een korte rustpauze hoorden we ineens een gehuil, een jong dier dat was duidelijk. Rondspiedend zagen we daar een allerliefst geitje op een smal richeltje staan. Terug! Albert heeft het kleintje op de arm genomen en met het fototoestel op de rug is hij van rots naar rots gesprongen. Wat een klimbok. Wij konden hem niet eens bijhouden. Al klauterend en puffend werd de afstand steeds groter. Ondertussen bedenkend wat we met die kleine aanmoeten. Geen moedergeit te bekennen. Meenemen? en dan? Vermoedelijk verdwijnt die dan ergens aan de souvla. Laten we hem loslaten in zijn/haar natuurlijke omgeving? Na een kort overleg doen we dat. We zijn sindsdien niet meer teruggeweest want stel je voor dat we daar het karkas van een lief klein geitje vinden. Een nachtmerrie.

 

 

 

Wandeling berg Skliri

Een prachtige wandeling bij ons in de omgeving. Geen auto of fiets komt eraan te pas. Veel groene natuur en een aantal pittoreske dorpjes. Des te hoger je komt des te mooier het uitzicht. De wandeling begint en eindigt bij het guesthouse. Het eerste stuk loopt rond de berg Skliri en komt uit in de vallei van Milopotamos. We vervolgen de route richting het dorp Kypriotianika en vervolgens naar Aloizianika. Via Aroniadika lopen we terug naar het Guesthouse. De wandeling is uitgebreid omschreven en te vinden in de informatie map in de appartementen. Er is een korte en een lange versie.

 

De plek waar dit kerkje ligt is geweldig. Middenin een vallei omringd door imposante bergwanden, mega veel olijfbomen en fluitende vogels. Dan wordt je vanzelf even heel stil. In het kerkje ligt een tapijt van geitenkeutels. Ik geef ze geen ongelijk, die geitjes, het is een ‘gezellig’ kerkje vol met fresco’s en het mooi naar binnen vallende licht.

Net voor het dorp Aloizianika komen we langs een tsipouro, of raki, stokerij. Het is een sterk drankje, ca 40% alchohol, en wordt gestookt uit het restafval van de wijnoogst. Alle pulp, schillen en pitjes en takjes van de druiven worden hiervoor gebruikt.  In deze stokerij, die alleen in oktober open is, produceert men ca 3000 kilo tsipouro! Het vindt gretig aftrek en niet alleen op Kythira. Een deel wordt ook gebruikt om er het beroemde Kythiriaanse drankje “fathoerada” van te maken. Een heerlijk digestief gemaakt van tsipouro, kaneel en kruidnagel. Het ruikt en smaakt heerlijk.

 

 

We vallen met onze neus in de boter want er wordt flink gestookt. De alcoholdampen komen ons van verre tegemoet. voor de stokers is het einde van deze werkdag in zicht. Nog een halfuurtje en de tsipouro is klaar. Of we ook wat willen? We bedanken want na vijf uur wandelen smachten we naar een kopje thee, ja hoe Nederlands kun je zijn. We komen echter niet weg voordat we de zelfgebakken koekjes geproefd hebben en een paar granaatappels meenemen. Ondertussen steekt dit kleine menneke, zie foto boven, een sigaretje op, filterloos, hij laat mij het pakje met het bekende doodsopschrift zien. De lolbroek heeft zijn hele eigen tekst toegevoegd en deze is te vinden in het pakje sigaretten. Hij begint zijn zelfgeschreven briefje voor te lezen, in het Grieks, en ik begrijp eruit dat dit een protest is tegen de ‘doodsverklaring’ op het pakje sigaretten. Na het eerste briefje komt er nog eentje…Hadden we nu toch maar een tsipouro genomen!

 

Een joekel van een kater, nee dit kan geen vrouwtje zijn, zit spiedend om zich heen te kijken in de olijfboomgaard van de stokerij. Volgens mij is’tie een beetje aangeschoten want hij likt uit een stroompje wat afkomstig is uit de stokerij.

Anita

Lees hier meer over wandelen op Kythira

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.