Winter op Kýthira

Mooie winterochtend gespot vanaf ons terras.

 

 

Een hele heerlijke lange winter op Kythira!

 
Wel nog twee keer in Athene geweest. Dat is voor ons altijd een uitje want we vinden Athene een prachtige stad maar we gaan wel altijd met een reden. In december voor het verlengen van onze paspoorten en in februari op afspraak bij een orthopeed. In februari namen we de veerboot naar Pireas. Het vertrek was in de avond en de volgende ochtend om 7 uur kwamen we aan. We hebben heerlijk geslapen omdat we deze keer een slaapcabine hadden gereserveerd. Twee smalle bedjes die gelukkig lang genoeg waren en best comfortabel en er is toilet en douche in de cabine. Voor 15 euro per persoon extra, in totaal 40 euro per persoon, is dit voor herhaling vatbaar en een leuke tip voor iedere veerbootreiziger.

 

Bij Ajios Giorgos boven Avlemonas

 

Het was een milde winter op Kythira

 
Een enkele keer kwam de temperatuur onder de 10 graden. De soms harde wind zorgt voor een doordringende kou. Gelukkig waren er ontzettend veel dagen met zonnig weer, zeker tot half januari. Daarna werd het wisselvalliger. Dat zorgde voor speciale momenten zoals de hagelbui eind januari en prachtige luchten.

 

Sahara zand op de witte tegels, waar de mat lag is duidelijk te zien, schoonvegen helpt niet. Een flinke regenbui doet wonderen.

 

Ook was er de heuse zandregenbui in februari. Saharazand uit Libie. En natuurlijk genoeg gewone regen. Na een paar jaar Kythira roepen wij inmiddels heel hard dat al die regen goed is voor de natuur op Kythira. Want voor je het weet sta je ergens in maart de plantjes al weer te bewateren. Volgens de Grieken begint 14 mei officieel de droogte (niet dat de natuur er zich altijd aan houdt..) en die kan voortduren tot eind november. Zoals in 2012. De natuur is nu, maart 2013, ca. 3 weken later met alles.

 

De hagelbui met stenen van wel 1 cm doorsnee

 

Eén van de nieuwsberichten over de droogte van vorig jaar viel op. Er dreigt een wereldwijd tekort aan olijfolie te komen. De olijven hadden het zwaar door het zeer droge weer en zo was de opbrengst aanzienlijk lager dan normaal. Dus, tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Op naar Kythira voor de Olijf-Pluk-Weken!!

 

 

Het was een rustige winter op Kythira

 
Vorig najaar zijn er veel mensen, hele gezinnen, vertrokken vanwege de crisis. Grieken naar bijvoorbeeld Australië. Albanezen terug naar Albanië of naar Turkije, in ieder geval daarheen waar werk is. De in aanbouw zijnde supermarkt in Aroniadika ligt er, sinds de bouwstop van begin vorig jaar nog altijd verlaten bij. Een hoop stenen. Reden; een aantal plaatselijk ondernemers zijn tegen de bouw. Die zien hun toch al teruggelopen handel nog minder worden met nog een concurrent erbij. Dus werd er uitgebreid gespeurd in de bouwreglementen en uiteindelijk werd er een onregelmatigheid in de afgegeven vergunning gevonden. Oorspronkelijk planning van de oplevering was zomer vorig jaar en nu voor het Griekse Pasen, 5 mei as, zou de supermarkt klaar zijn. Er is geen enkele beweging. Wij hadden ons er al op verheugd. Wandelend, via het ezelspad, of fietsend boodschappen halen. Het is crisis en wij racen nu het hele eiland af om boodschappen te halen. Veel tijd, benzine en dure boodschappen.

 

Takis Sklavos, onze loodgieter, doet vele andere klusjes om wat bij te verdienen zoals hier het ploegen van ons olijfboomgaardje. Het ligt vol stenen. Elke dag vullen we nu 4 kruiwagens vol en zo hopen we klaar te zijn in…

 

Het was een Kerstmis met onze eilandvrienden. Voor ons arrangement Kerst op Kythira kregen we vanaf september/oktober veel verzoeken maar toen bleken de prijzen van de vliegtickets van Nederland naar Athene voor die periode ineens al verdubbeld te zijn. Daarmee werd een weekje kerstvakantie wel erg prijzig. Voor ons reden om het arrangement stop te zetten. Het moet wel leuk blijven. Rondom de vakantieperiodes stijgen de prijzen van vliegtickets naar verloop van tijd fors. Het is dus gewoon een kwestie van vroeg boeken !

 

Prachtige nieuwe wandelingen ‘ontdekt’.

 

.
Het was een leerzame winter op Kythira

 
Met duizend en één winterplannen, waarvan er nog altijd 999 over zijn, hebben we ons flink ingezet voor het verbeteren van ons Grieks. En leuk dat het was. Vanaf 7 januari tot eind februari 3 ochtenden in de week. Vooral veel Grieks praten, lezen en schrijven. Zo hebben we de prachtige sprookjes van Penelope Delta ontdekt. Juf Kiriaki hield ook van huiswerk opgeven. Drie volle dagen in de week waren we bezig met de taal. Maar we zijn er nog niet. Wel met de dagelijkse gesprekjes maar het snel lezen van het plaatselijke sufferdje gaat buitengewoon traag. Dat is wel ons uiteindelijke doel. Het liefst gaan we door maar tijd ontbreekt. We kunnen ons nog altijd inschrijven voor de email lessen van Omilo in Athene .

 

Het dorp Karvounades ontwaakt.

 

 

Vanaf 22 maart krijgen we onze eerste gasten voor de StilteWandelingen met Rian Coumou . We zitten nu volop in de voorbereidingen want alles moet er weer spik en span uitzien.

Anita

 

Een typische Kardoula houding, als een stokstaartje.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.