Sneeuw

 

Word je wakker op een Grieks eilandje, ligt er een dik pak sneeuw! Heel Kythira is vandaag, zondag 8 januari, bedekt onder een dikke witte laag, al dooit het  inmiddels razendsnel. Een klein tochtje naar een hoger punt, met de auto want het is veel te koud om te wandelen,  dan kun je goed zien dat vanaf het midden naar het zuiden de meeste sneeuw ligt. Het lijkt hier wel een wintersport oord!

 

Kythira

Bij het openen van de terrasdeuren zagen we dit vanochtend.

 

Het is al een paar weken kouder dan gebruikelijk, kouder dan de afgelopen acht jaar. Precies, zo lang wonen we hier al weer en hebben inmiddels een aardig referentiekader opgebouwd.  Een dagtemperatuur onder de 10 graden komt niet heel veel voor maar de afgelopen weken kwam het er bijna niet boven. Letterlijk halen we alles uit de kast om warm te blijven, handschoenen, laarzen, truien, vesten en nu blijkt die voorraad niet voor niets te zijn geweest.  Ons gezellige houtkacheltje gaat overdag ook regelmatig aan.

 

Sneeuw

Wat een berg, naast ons huis, vol met sneeuw. En dan al onze mediterrane planten…. Kunnen ze wel tegen al die kou?

 

Een houtkachel stoken en/of aanleggen is een vaardigheid op zich. Een ex-buurvrouw  in Frilingianika gooide afgelopen week een dik stuk hout op het vuur en toen sloeg de vlam in de pijp. De bovenverdieping, woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer is in twee uur tijd in rook opgegaan. Alleen de muren staan er nog, zonder dak. Dit gebeurde ‘s nachts. De volgende dag kwam de schok nogmaals, alle persoonlijke spullen zijn weg, boeken, foto’s, kleding, de computer… Een ramp. De dorpelingen hebben die dag allemaal meegeholpen met opruimen en schoonmaken. Ze heeft minstens tien adressen aangeboden gekregen voor onderdak en inmiddels is de schok enigzins verwerkt en heeft ze het al over terugkeren naar huis. Wat een veerkracht en wat een formidabele buren.

 

sneeuw

Een olijfboom vol met sneeuw! Twee uur later was het zo goed als weg, met dank aan de zon.

 

De eerste week van het nieuwe jaar is heftig gestart, een half afgebrand huis en een pak sneeuw zijn geen dagelijkse en ook geen jaarlijkse gebeurtenissen op Kythira. Over een paar weken gaan wij eilandhoppen in Griekenland. Zitten andere Griekse eilanden ook zo vol met verrassingen? Met het vliegtuig gaan we naar Athene en door met de veerboot, of zal dit een ijsbreker worden? Een reisverslag volgt uiteraard.

Anita

 

 

 

 

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

4 reacties

  1. Zat mij inderdaad af te vragen hoe het op Kythira zou zijn…en daar was het antwoord.Zoals jullie intussen wel zullen weten is het dan ook in bijna heel Griekenland “winter”.Is weer eens iets anders en naast jouw verslag staat dan dat het warm en ook bloedheet is!
    Maar voor de buurvrouw is het minder fraai,helaas dat gaat dan soms zo hard,geen houden meer aan.Goede reis door Griekenland,lees wel weer waar die heen gaat!

  2. Wordt vervolgd Marianne.

  3. Owe nee! Is dat de buurvrouw met haar honden en katten? Een van die huisjes als je bij jullie op straat naar links wandelt?

    • Nee Marleen, het was niet onze directe buurvrouw Panajiota in Pitsinades. Dit gebeurde in het eerste dorp waar je doorheen rijdt vanaf het vliegveld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.