De Griek

“Ik begrijp niets van Tsipras” aldus Juncker voorzitter van de Europese Commissie. En hij ging terstond een rondje bellen met de regeringsleiders van de EU. De Amerikanen beginnen eveneens meer druk uit te oefenen. Rusland wil de schulden van Griekenland voldoen/lenen, in ruil voor het leveren van gas. De spanning loopt op en zo is er maandag as, op 22 juni, een bijeenkomst met alle regeringsleiders van Europa! Blijkbaar ook een maandenlang gekoesterde wens van Tsipras zelf. Hij wil alleen op het allerhoogste niveau overleggen. Maandag dus.

UIt Lychari nr. 1 2015. Deze complottheorie gonst al jaren over het eiland.
UIt Lychari nr. 1 2015. Deze complottheorie gonst al jaren over het eiland.

Dat de Grieken een haat-liefde verhouding hebben met de Amerikanen is minder bekend. De omschreven complottheorie in bovenstaand stukje gonst al jaren over het eiland. In deze tekst is niet een specifiek land genoemd maar wij weten beter. In gesprek met Grieken,  die daarin geloven, wordt vaak gesproken over de Amerikanen die het voorzien hebben op de Grieken.  Vertel ik onlangs aan een Italiaanse vriendin over de chemische stoffen, en ook zij gelooft, tot mijn verbazing, in deze complottheorie. Want zo vertelt zij mij: “De oogst in Italie is dit jaar niet mislukt vanwege de koude winter en andere natuurverschijnselen, nee hoor dat komt omdat ze het land besproeien met gif! Ze?? Ja de Amerikanen.”

Afgelopen week waren we in gesprek met een eilandbewoner, een Griek die jarenlang in Australië heeft gewoond en inmiddels al meer dan 30 jaar terug is op zijn geboortegrond, Kythira. Het gesprek komt al snel op de politiek. “Ha de Amerikanen! Die willen alleen maar oorlog, die sturen aan op een WOIII…”Nou die komt hard aan bij ons. Ik bedoel het idee alleen al komt niet eens in ons hoofd op. Dit schrijf ik niet om de Griek, of Italiaan, voor schut te zetten het is gewoon een andere voor mij compleet onlogische denkwijze. De cultuurverschillen tussen Noord-, Zuid- en Oost- Europa zijn groter dan menigeen denkt en ooit had kunnen vermoeden. In Brussel een cijfermatig plan maken voor één Europa is mooi maar de praktische uitvoer is een totaal ander punt. Het komt er nu allemaal uit. Met Griekenland als de zondige bok. Of is het met dank aan Griekenland? Met dank aan Tsipras? Het ware ‘gezicht’, de ware aard van het beestje, de Griek, gaat de hele wereld over. Koppige, volhoudende trotsheid met een grote dosis charme en gastvrijheid. Wie doet ze dat na?

Anita

NB: Wij genieten nog steeds enorm of we het nu wel of niet eens zijn met de strategie van Tsipras. Het leven gaat hier gewoon door. Er is nog altijd geld te pinnen, er zijn geen bootvluchtelingen, de supermarkten liggen vol, de mensen zijn vriendelijk, onze gasten zijn helemaal blij en zo is er van een crisis nauwelijks iets merkbaar. Het is wel het gesprek van de dag! Want men is het er in het algemeen over eens dat het een ‘katastrofe’ wordt als Griekenland over gaat op de drachme of uit de EU wordt gezet(of daar zelf voor kiest!).

*Tip: Wat schreef ik in maart 2012 over de Griekse crisis? Lees hier verder…

 

 

 

 

Eén gedachte over “De Griek

  1. Even een andere blik op ‘De Griekse Kwestie’. Verfrissend.
    ://www.volkskrant.nl/dossier-dirk-jan-van-baar/de-griekse-kwestie-gaat-niet-over~a4083102/

    Over ca 12 uur weten we wat het definitieve voorstel van Tsipras is en of de Eurotop akkoord gaat.

    Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.