cropped-Logo-FKC-Copy.png

Welkom op het blog van Xenonas Fos ke Choros op het Griekse eiland Kythira

De waterval

 

De waterval stroomt weer. En wat is het er mooi! Het water in de meertjes heeft allerlei tinten groen, het jonge blad aan de bomen idem dito. De zon schijnt er gefilterd doorheen, en al stappend over stenen en langs gorgelende stroompjes is het net een sprookje.

 

De waterval Mylopotamos
…en de watermolens

 

Sprookjes horen we genoeg tegenwoordig, maar de regen op Kythira is wel echt gebeurd. Vanaf november 2024 tot nu, zo half april, heeft het bijna *70 cm geregend. Het jaargemiddelde (dus 12 maanden) is 50 cm. De waterputten zitten vol en blijkbaar de watervoerende lagen en dieper gelegen meertjes eveneens. De waterval in Mylopotamos is, voor zover mijn kennis reikt, een prachtig overlopend waterreservoir.

*er is een weerstation in Fratsia, beschikbaar gesteld door de Griekse KNMI oftewel de National Observatory of Athens

 

De waterval Mylopotamos
Sinds 1970 heeft een bewoner van Karavas de jaarlijkse regenval bijgehouden (in Karavas). In 2023 en 2024 was het rond de 60 cm.

 

De afgelopen paar jaar hebben we een bovengemiddelde regenval gehad van ca. 60 cm (in Nederland en Belgie ligt dat tussen de 80 en 90 cm per jaar). Het valt niet altijd in de goede periode, aldus specialisten. De afgelopen maanden bleef het regelmatig regenen waardoor het water langzaam door de verzadigde bodem sijpelt, en dat is precies het perfecte regen-scenario. Dat we elk zomer, en voor steeds langere periodes, met een watertekort kampen, is een kopzorg voor menig eilander.

Er zijn niet méér mensen (3500) komen wonen op Kythira. Wat betreft veel meer toeristen op het eiland, voor menigeen een droom, is dat ook niet het geval. Immers, er zijn nauwelijks charters die arriveren op de (gelukkig) te kleine vlieghaven.

 

De waterval in Mylopotamos
Er zijn meerdere watervallen in Mylopotamos

 

Hoe kan er dan een watertekort ontstaan, zul je denken?

Ik kan een paar conclusies trekken (en er zullen nog meer zijn) uit de gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld alle noodzakelijke gemeentewerken die plaatsvinden op Kythira. Zoals het verstevigen van bruggen en het aanleggen van een riolering, dat gaat gepaard met veel beton. En beton heeft heel veel water nodig. Het aantal zwembaden op Kythira is enorm gestegen, en daar gaat een gigantische hoeveelheid water in. Zo’n bad van beton verbruikt niet alleen veel water, maar het water verdampt ook snel in de zeer zonnige zomermaanden. Dat wordt regelmatig of zelfs doorlopend bijgevuld. Hoe groter de huizen op Kythira, des te groter de zwembaden en de bloeiende tuin. Al met al: héél veel water.

De oude huizen op het eiland waren tenminste uitgerust met een waterput; het regenwater werd opgevangen en benut voor huishoudelijk gebruik. Dat doen er nog velen, maar veel te weinig. Tegenwoordig zijn we met z’n allen een stuk onverschilliger, mede omdat we eigenlijk gewoon… heel erg verwend zijn? Oef, ja, die zit.

*leuk om te lezen: de waterput van mevr. Stamathoela

 

De waterval in Mylopotamos
Het is een heerlijke wandeling langs alle stroompjes en beekjes

 

De gemeente plaatst nu her en der ontziltingsapparaten om van het zoute zeewater ‘normaal’ water te maken. Dat leek me in eerste instantie een mooie en logische oplossing. Inmiddels krijg ik het gevoel dat dit het effect heeft van water naar de zee dragen…Want het verbruik (het bewustzijn) per individu of huishouden of bedrijf wordt zo niet aangepakt. Er zijn nauwelijks vernieuwende bouwregels, zoals het verplicht stellen van een waterput bij een nieuwbouw woning, en helemaal als er een vergunning voor een zwembad wordt afgegeven. Een zwembadvergunning? dan ook een vergunning voor een waterput. Dat laatste gebeurt niet. Blijkbaar is het veel makkelijker om het water uit de Middellandse zee te gebruiken, te ontzilten en dan…

Ten eerste vereist ontzilting grote hoeveelheden energie, een behoefte waarin het olierijke Midden-Oosten nu nog vooral voorziet met fossiele brandstoffen. Daarnaast zorgt ontzilting voor een giftig restproduct: pekel. Deze zoute chemische brij wordt vaak geloosd in zeeën en oceanen, waar het de ecosystemen aantast.    (Volkskrant december 2023)

Oef, ja dit zit ook. Sorry, nu maak ik van iets moois iets lelijks. Zo’n mooie, stromende waterval in de sprookjesachtige omgeving van Mylopotamos, daar moeten we gewoon van gaan genieten in plaats van te zitten miepen. Kortom: kom je binnenkort naar Kythira? Op naar de watervallen en uiteraard even shoppen bij allerleukste winkeltjes van het eiland en super lekker eten bij taverna Platanos.

 

* klik op een foto voor een vergroting

 

Καλά να περάσετε! Veel plezier

Anita

**ook leuk om te lezen: De zes plekken die je moet zien of zijn geweest op Kythira 

>>> voor het geluid van de watervallen >>> @agreekisland op insta

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.