Krabbels II

 

“Ik wil in het voorjaar graag naar Kythira komen maar ik heb een spinnenfobie, wat raden jullie mij aan?”

Zelf ben ik ontzettend bang voor spinnen, zeker als ze razendsnel over de vloer rennen met hun vele en vooral veel te lange poten. Een spin, hangend in een web is nog geen pretje maar wel overzichterlijker. Voor mij althans. Totdat het web stukgaat. Dan is er paniek want de spin is uit beeld.

Het is nu herfst en er is bijna geen spin te bekennen. Dat is wel anders in mei en juni, dan is het spinnentijd op Kythira. Wandelen, door boomgaarden en over de oude paden, kan alleen met een (bamboe) stok. Zelfs iemand die niet bang is voor spinnen gaat toch met een hulpmiddeltje op stap om te voorkomen dat er allemaal spinnenwebben in haren en op armen en benen blijven plakken. He bah!

 

Krabbels II
De kolibrievlinder in onze tuin. Hele horde’s hangen boven de bloemetjes van de rozemarijn. Foto Hans Zwiers.

 

Naarmate we verder in juni komen worden de spinnen steeds groter en de webben sterker. En langer. Van de ene boomkruin naar de andere. Daar heb ik dan weer bewondering voor en het is erg prettig als ze zo hoog hangen. Tijdens de zomerhitte in juli en augustus zijn de spinnen niet langer zichtbaar. Die zoeken koelere plekjes op. Vermoed ik.

Er zijn natuurlijk nog vele andere insecten op Kythira. Naast de enge, zoals spinnen, zijn er muggen en wespen, die vallen onder de categorie vervelend.  De vlinders en meikevers onder de mooie. Tegenwoordig kijk ik sowieso heel anders naar een insect, hoe vervelend of eng die ook is. Reden: de insectenpopulaties blijken hard terug te lopen door oa luchtvervuiling en bestrijdingsmiddelen.

Al die kleine kruipers en vliegers zijn goed voor een zekere bestuiving van kruiden en fruitbomen. En het is best gezellig al dat gezoem en gefladder in onze tuin. Voor iemand met een spinnenfobie is dit alles minder paradijselijk. In het algemeen ligt het knuffelgehalte van de uitstervende koalabeer een stuk hoger dan die van een harige spin en andere kriebelige insecten. De insectenwereld staat wel onder druk, als je tijd hebt lees dan dit artikel van de Universiteit in Antwerpen.

 

Krabbels

 

In ons buurtje hangt  aan diverse bomen en electriciteits palen bovenstaand pamflet. Dat gebeurt wel vaker en betreft meestal een mededeling over een begrafenis of speciale kerk/herdenkingsdienst. Nu staat er iets heel anders geschreven. Toch even geconcentreerd lezen, dat Grieks is nog altijd complex. De aankondiging gaat over…mest (voor tuin en gaard). Over mest?

Het is een aankondiging van de Communistische partij van Kythira Er zijn 10 zakken mest verloren/kwijtgeraakt (gestolen?) die zich op het terrein van Blaferi in Aroniadika bevonden. Of degene die ze ‘geleend’ heeft 50 euro wil betalen bij het kafenion in Aroniadika.

Wie weet kom ik nog meer te weten over dit opmerkelijke briefje…

Anita

PS: Erg leuk om onszelf terug te zien in Plus Magazine NL. Iemand heeft ons opgegeven voor deze rubriek, ontzettend bedankt!!! Dat waarderen we heel erg.

 

Krabbels

 

 

8 gedachten over “Krabbels II

 1. Leuke krabbel Anita en zo herkenbaar …. die spinnen in het voorjaar! Nog heel even en dan zien we elkaar weer. Ik hoop dat er nog wat olijven over zijn?!
  Tot vrijdag!!!!

  1. Tot…morgen Christina mou! En zaterdag kun jij de olijfjes weer laten rollen. Nog vier veldjes te gaan 😉 XX

 2. Heerlijk dat je weer aan het schrijven bent Anita!
  Ooit heeft mijn spinnenangst me doen besluiten, om niet naar een feest te gaan, omdat er naast de deur een buitengewoon groot exemplaar zat. Niemand thuis om die deze superspin buiten te zetten en daarom moest ik om de 5 minuten kijken of ie er nog zat.
  Deze redeloze angst is op Kythira wonderlijk genoeg omgebogen naar verwondering en facinatie.
  Het kan dus, op naar Kythira met deze fobie. Mooi is de diversiteit en vanzelfsprekende aanwezigheid van de insectenwereld op het eiland. Daar hoor je de bijen en hommels, die hun eigen ´snelwegen´ hebben, verbaas je je, over zoveel verschillende soorten loopkevers.
  Zie je dat die grote spin van dichtbij, een prachtig tijgervelletje heeft.

  1. Dank je wel Femke, jouw berichtje kan mensen met angst voor insecten in het algemeen en spinnen in het bijzonder geruststellen. Tien jaar geleden schrok ik van elke krekel die voor mijn voeten omhoog fladderde. Nu verplaats ik ze, met blote handen, van binnen (dat gebeurt) naar buiten. Overigens laat ik de spinnen graag aan Albert over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.