Kritamos

 

Mmm lekker is dat, zeevenkel. Krítamos in het Grieks. Het is een beetje zoutig, heeft een stevige bite, en doet vaag denken aan groene asperges. Het is verkrijgbaar op een aantal stranden van Kythira. In deze tijd van het jaar, het vroege voorjaar, plukken we met enige regelmaat een paar handjes vol om te verwerken in een salade of te roerbakken, lekker met rijst. Twee minuten blancheren is mijn favoriet. Olie, zout of peper is niet eens meer nodig. De rijke smaak van dit krachtige kruid doet je verlangen naar meer. Het plantje is makkelijk te herkennen en staat bekend als superfood. Kritamos, crithmum maritimum, zit boordevol vitamine C en antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het is spijsverteringsbevorderend, windverdrijvend, vochtafdrijvend en heel goed voor de nieren. Dat klinkt als een schoonmaakbeurt van binnenuit. De geneeskrachtige werking van het kruid is al bekend sinds antieke tijden. De Griekse arts Dioscorides, eerste eeuw na Chr., was de eerste die er over schreef.

Op Kythira is in een enkel restaurant een kritamos salade – kritamosalata – te bestellen. Het wordt ook wel eens toegevoegd aan een Griekse salade. Meer geluk kun je hebben op de zondagmarkt in het voorjaar of in een van de winkeltjes met lokale produkten. Uniek en erg lekker is zo’n potje ingemaakte, meestal in azijn, kritamos voor mee naar huis.

Ik ga naar het strand voor een verse portie dat is toch het allerlekkerst. Niet plukken maar knippen, want als je de wortel uit het losse zandstrand trekt is de plant verloren. In Nederland staat zeevenkel op de rode lijst van beschermde planten.

Anita

DSC02614 (800x516)

 

 

 

 

 

5 gedachten over “Kritamos

  1. Ik ben benieuwd of het er nog is rond 18 april. …
    Lijkt me gezond voedsel.
    Verheug me op mijn reis.
    Tot gauw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.