Griekenland groeit

In 2015 zijn er bijna 26 miljoen buitenlandse toeristen naar Griekenland op vakantie geweest. Als je dat verglijkt met het explosieve jaar 2014 toen er ca 18 miljoen toeristen Griekenland bezochten dan kan ik alleen maar stellen dat de groei aanzienlijk is. Zo veel toeristen, terwijl in de zomer van 2015 de Griekse crisis behoorlijk wat roet in het eten dreigde te gooien. Achteraf bleek dat dus mee te vallen. De groei van de buitenlandse toeristen zit hem vooral in de Russen, Engelsen en Duitsers. Met het vliegtuig naar Athene, eventueel een paar dagen vertoeven in de hoofdstad, en dan doorreizen met de veerboot of een binnenlandse vlucht naar de volgende bestemming. Er zijn steeds meer rechtstreekse en voordelige vluchten, zo ook vanuit Nederland en België. Een ander soort toerisme heeft te maken met de bootvluchtelingen. Een eiland als bijvoorbeeld Lesbos is in het najaar bedolven onder deskundige hulpverleners, journalisten en heel veel vrijwilligers. En nog steeds want de stroom mensen die op zoek zijn naar een veiliger oord blijft maar doorgaan.

Hoe zit het met het groeiende toerisme op Kyhira? Als eerste de tragiek van de vluchtelingen is hier niet. Russische toeristen zijn eveneens op een hand te tellen. Er zijn hier geen bontwinkels noch luxe all-inclusive resorts en nachtclubs, dat trekt zeker geen Rus aan. In de zomermaanden zijn het vooral de Grieken zelf die massaal naar het eiland komen. Net zoals de Australische Grieken. De Nederlanders en Belgen zijn het hele jaar door een belangrijke toerist voor het eiland. Italianen, Denen en Duitsers, uit elk Europees land komt er een leuke mix van eilandgasten. Dat kan buiten de dol dwaze zomermaanden allemaal best een beetje meer zijn. Blij zijn wij dan ook met de sympathieke Susanne uit Wenen met haar website ‘Reisephilosophen’. Ze promoot alleen Griekenland en ze heeft haar hart een klein beetje verpand aan Kythira. Wie niet, zou ik bijna zeggen want als je eenmaal op het eiland geweest bent dan blijf je terugkomen.

Anita

Meer informatie over het toerisme in Griekenland vind je op Griekenland.net. Op Hotel Boekenlust ‘de Griekse suite’  staan vele verhalen over Lesbos.

Kobonada Beach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.