Kritamos

  Mmm lekker is dat, zeevenkel. Krítamos in het Grieks. Het is een beetje zoutig, heeft een stevige bite, en doet vaag denken aan groene asperges. Het is verkrijgbaar op een aantal stranden van Kythira. In deze tijd van het jaar, het vroege voorjaar, plukken we met enige regelmaat een paar handjes vol om te verwerken in een salade of te roerbakken, lekker met rijst. Twee minuten blancheren is mijn favoriet. Olie, zout of peper …

Kritamos Lees meer

Kweepeer

  Toen vriendin Ellen de supermarkt op Kythira bezocht lagen er hele grote gele vruchten naar haar te stralen. Ellen kon de verleiding niet weerstaan en kocht er onmiddellijk eentje om direct haar tanden te zetten in de voor haar onbekende maar o zo aantrekkelijke aankoop. Dat was een keer en nooit meer. Er was geen doorkomen aan deze loeiharde vrucht en wat ze proefde was nogal wrang van smaak. Wat is dit voor vrucht …

Kweepeer Lees meer

Het Archeologisch Museum

  Tijdens de aardbeving in 2009 is het archeologisch museum in de hoofdstad Chora-Kythira dusdanig beschadigd dat openstelling niet langer mogelijk was zonder gevaar voor de bezoekers. Het is dicht tot op de dag van vandaag. Dat geeft nog al eens wat verwarring omdat in de toeristische gidsen het museum nog wordt genoemd voor een bezoek. Logisch natuurlijk. Het kleine Byzantijnse museum in Kato Livado, met de onvermoeibare beheerder Kyria Erato. was tenminste een antwoord …

Het Archeologisch Museum Lees meer

Boom Plant Dag

  Op vijf december zijn er driehonderd bomen geplant op initiatief van de middelbare school op Kythira. Een project van een aantal jaren want om driehonderd bomen te planten, die allemaal gestekt zijn van de oorspronkelijke begroeiing, is een hele klus. Het cruciale moment is altijd dat iemand met dit geweldige idee op de proppen komt en er iemand is die de boompjes kan leveren. Leraar Dimitris kwam met het idee en de tuinspecialist van …

Boom Plant Dag Lees meer

Griekenland Magazine

Het december nummer van Griekenland Magazine is uit met een aantal artikelen gewijd aan het Ultieme EilandGevoel. De eilanden Paros, Milos én Kythira worden in een adem genoemd. Van de eerste twee weet ik dat niet want daar ben ik nooit geweest, maar Kythira heeft zeker het ultieme eilandgevoel. Als je mij vraagt wat dat dan is, het ultieme eilandgevoel,  zal ik je antwoorden: dat je, waar je ook gaat over het eiland, altijd de zee kunt …

Griekenland Magazine Lees meer

Paksimadi

  Knapperige licht gezouten broodjes met de volle smaak van olijfolie. Eén graai in de zak en je blijft door eten. Een plakje kaas er op en je hebt een razendsnelle lunch en met wat olijven en feta een lekker borrelhapje. Ideaal om mee te nemen voor een wandeling. Zo uit het vuistje, lekker, makkelijk en goed voor de bloedsuikerspiegel. Wat dacht je van een sappige zelfgemaakte tomaten salsa? Uitsmeren over zo’n broodje, strooi er …

Paksimadi Lees meer