Geregistreerd partnerschap

 

Sinds januari 2016 is het mogelijk om een geregistreerd partnerschap te sluiten in Griekenland. Een historisch moment. Onze vrienden Petros en Clive hebben op 16-6-2016 hun geregistreerd partnerschap laten vastleggen bij de notaris in Potamos. Het alleerste stel op het eiland. Dat ze in eerste instantie op 14 juni naar de notaris zouden gaan en niet op de 16e konden wij nog net voorkomen. Zo hebben ze de afspraak kunnen verzetten naar de enige juiste dag en hebben wij een grandioze reden om deze dag elk jaar samen te vieren. Onze trouwdag en hun geregistreerd partnerschap.

 

Geregistreerd partnerschap
Feest op 16 juni 2016. Lunch bij taverna Skandeia, onze trouwlocatie, compleet met bubbels en taart na.

 

Het geregistreerd partnerschap is een uitkomst voor homostellen.  Al kan men nog altijd rekenen op veel tegenstand vanuit de Grieks-Orthodoxe kerk, die vindt dat gelijke rechten voor homoseksuelen traditionele gezinswaarden ondermijnen. Iemand vroeg me of er dan wellicht minder getrouwd zou gaan worden in Griekenland vanwege deze nieuwe wet. Dat geloof ik persoonlijk niet. De traditionele gebruiken zoals trouwen in de Grieks-Orthodoxe kerk en het dopen van de kinderen staan hoog aangeschreven in de Griekse samenleving.

 

Trouwen op een Grieks eiland
Wat een verrassing toen we buiten kwamen op de ochtend van 16 juni. De pergola was versierd met kleurige ballonnen. Dank jullie wel Erik en Willeke, die speciaal om 5 uur zijn opgestaan om ze voor ons op te hangen. Niemand heeft er iets van gemerkt.

 

Afgelopen 16 juni begon de dag al feestelijk met ballonnen en cadeautjes en het was de allereerste warme dag met temperaturen dik boven de 30 graden. Aan het einde van de middag waren wij ontboden bij Maria van taverna ‘I Maro’ in Aroniadika. Ze had een heerlijke romige taart voor ons gebakken – galaktoboureko – om je vingers bij op te eten. Het was niet een stukje maar een heel bakblik ’tapsi’ vol, om mee te nemen naar huis zodat we er nog dagen van kunnen smullen.  Maria herken je bijna niet meer terug want ze is inmiddels al meer dan 20 kilo afgevallen, ze is verloofd en eind september dit jaar gaat ze trouwen met haar verloofde Nikos uit Monemvasia. De zaak gaat een week dicht zodat ze zich volledig kan voorbereiden op haar dag, haar trouwdag! Dat gaat een heel groot feest worden maar daarover na de zomer meer.

Anita

 

Galaktoboureko, traditioneel zoet gebak in Griekenland
Galaktoboureko van Maro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.