Zes plekken die je niet mag missen

 

Zes plekken die je niet mag missen
Het strand van Paleopolis, het bad van Afrodite, december 2016.

 

Zes plekken die je niet mag missen tijdens je vakantie op Kythira. Al kom je voor de zoveelste keer de aantrekkingskracht is en blijft enorm. Stuk voor stuk zijn het bijzondere plekken met een verhaal. Mijn stelling is dan ook: pas als je onderstaande zes plekken hebt bezocht , dan ben je ook echt op Kythira geweest.

Voel de magie!

 

Paleochora

Ajios Dimitrios was de naam van Paleochora in de hoogtijdagen van ca 1200 – 1500 AD. In de volksmond werd het ‘de verborgen stad’ genoemd. Het rijke Byzantijnse hoofdstadje van het eiland was een doel op zich voor de piraten. Gebouwd op een rots en omringd door diepe ravijnen was het vanaf zee onzichtbaar. Je volgt nu de bordjes op de route van Aroniadika naar Potamos. De auto kun je voor de ruïnestad parkeren al is een wandeling er naar toe zo veel leuker en spannender. Vanaf het dorpje Trifilingianika tot aan Paleochora is de route bewegwijzerd.

Al wandelend door Paleochora proef je een sfeer van langvervlogen tijden. Het telde ooit 7o kerkjes, er zijn tot op heden 21 gevonden, en iedereen leefde er lang en gelukkig. Of toch niet zo heel lang? In 1537 AD is het de Trukse piraat Barbarossa, gelukt om het stadje te vinden. Vanaf zee zagen ze de omhoog kringelende rookpluimen, men is aan land gegaan bij het strandje Limni, Agia Pelagia . Ajios Dimitrios is volledig leeggeroofd, de bewoners zijn vermoord, zijn zelf het ravijn ingesprongen of men is verkocht als slaaf. De legende* verteld dat het stadje is vervloekt door een moeder die haar huilende kind heeft moeten smoren om zo een gevluchte groep bewoners te kunnen redden. Een gruwelijk einde van een ooit welvarende stad. De sfeer is er magisch. Altijd open!

 

Zes plekken die je niet mag missen
Bij de watervallen en watermolens in Milopotamos, april 2016.

 

Milopotamos

Het sfeervolle dorp Milopotamos is beroemd vanwege de kloof met de watervallen (potamos = rivier) en de watermolens (milos = molen)! De eerste waterval bereik je wandelend in ca 10 minuten, gerekend vanaf het centrum van Milopotamos. Loop vooral door, volg de bordjes, want er zijn nog meer watervallen, de ruines van de watermolens en mooie boogbruggen. Je kunt hier fantastisch een paar uur rondwandelen. Beschut tegen de wind in het voor- en najaar en door de vele bomen is het ook een ideale zomerwandeling. In het voorjaar staat het water hoog en is een plons in het steenkoude water van de watervallen voor de echte helden. Een van de watermolens is gerestaureerd en eigenaar Filippos leidt je graag rond. Althans, als hij er is want dat is immer een verrassing. Vergeet Milopotamos zelf niet. Van juni t/m september is het dorp een heerlijke plek om wat te winkelen, te flaneren, te borrelen en vooral lekker te eten bij taverna Platanos.

Ben je hier toch loop, of rij, door naar de Venetiaanse burcht Kato Chora. Bij de ingang waakt nog altijd de leeuw van San Marco. Kato Chora, ca 1550 AD, was ooit een toevluchtsoord voor Kretenzers en Cyprioten. Een veilige plek voor piraten, Turken en ander gespuis. Omringd door diepe ravijnen had men goed zicht op de westkust en de zee tussen het eiland en het vaste land, de Peloponessos. Interessant om te weten is dat van de 14e tot de 19e eeuw Kythira onder het Venetiaanse gezag stond en nooit bezet is geweest door de Turken. Na de Venetianen kwamen de Engelsen, de Engelse school uit 1825 is het grote gebouw op het pleintje in Kato Chora.

 

Kastro Chora Kythira
In het Kastro met uitzicht op ei-eiland Chytra en Kaap Trachilos, september 2016.

 

Chora en het Kastro

Een bezoek aan de hoofdstad van Kythira, Chora of gewoon Kythira, is een aanrader in de ochtend. Vanaf 14:00 is er niets meer te doen anders dan door een mooie verstilde stad te lopen. In de ochtenduren is het een gezellige bedrijvigheid van hardwerkende Grieken. Er zijn diverse winkeltjes en gezellige terrasjes wat wil een mens nog meer? De vele smalle witgepleisterde straatjes doen denken aan een Cycladisch dorp. Het licht valt mooi door de smalle straatjes en zo wandel je heel makkelijk richting het ‘Kastro’. Na de vernietiging van Paleochora in 1537 werd Chora/het Kastro,  het administratieve centrum voor de Venetianen. In de 13e eeuw waren de Byzantijnen hier al begonnen met het bouwen van huizen en kerken de Venetianen hebben het afgemaakt. In de burcht heb je een magnifiek uitzicht over het havenplaatsje Kapsali, de zuid-west kust en op Antikythira. Op een heldere dag kun je daarachter Kreta zien liggen. In de burcht zelf zijn informatie borden in het Engels en het Grieks te vinden over de geschiedenis van de burcht. Op vrijdag voorafgaand aan het Griekse paasfeest en in de maanden juli en augustus is de hoofdstad ook ’s avonds zeker een bezoek waard. Onder de burcht bevindt zich de middeleeuwse wijk Mesa Vourgo. Een kleine nederzetting met wederom vele kerkjes. Er is een mooie rondwandeling van Chora naar Kapsali door de blauwwitte bordjes te volgen van Kythera Hiking.

 

De stranden van Paleopolis

Aangekomen in het dorp Paleopolis (oude stad), waar is het centrum?, volg je de bordjes naar het havenplaatsje Avlemonas en zie daar, je rijdt de intens blauwe zee tegemoet en er ligt een uitgestrekt strand voor je. Voor een klein baaitje  moet je een paar strandjes verderop zijn. Oftewel er liggen hier een aantal stranden naast elkaar. Eerst het lange strand van Paleopolis, wat bekend staat als het bad van Afrodite. Zal dat de reden zijn waarom hier zo veel hartvormige stenen zijn te vinden? De troon van Afrodite is te beklauteren. Doen! Je hebt dan een prachtig uitzicht over de baai met links het dorpje Avlemonas en rechts zie je een grote rotspartij in zee met een opening: de poort van Afrodite! Achter deze rotspartij met ‘de gezichten’, vind je het strand Limni. Dit is te bereiken vanaf Paleopolis door over de rotsen te wandelen of via de openbare weg en vervolgens door de droge rivierbedding te lopen.

Op Limni vind je nog altijd veel hartvormige stenen en zonaanbieders zonder zwemkleding. Dat mag en kan hier, een soort van ongeschreven regel. Naast Limni ligt het fotogenieke strand van Kaladi. Te voet is dat erg ver, dus pak de auto en volg het bordje Kaladi. Bij de parkeerplaats heb je al zicht op deze prachige baai. Een lange stenen trap van 190 treden brengt je naar het hoofdstrand. Links en rechts bevinden zich nog twee strandjes. Het grote rotsblok in zee is te beklimmen en het fungeert als een soort duikrots. Hartvormige stenen zoeken zijn hier niet meer te vinden. Hoogzomer ligt het strand van ’s morgens tot ’s avonds laat tjokvol met Grieken.

 

Zes plekken die je niet mag missen op Kythira
Zonsondergang bij Ajios Nikolaos Krassas nabij het klooster Mirtidiotissa, december 2016.

 

Klooster Myrtidiotissa achter Kalokairines

Omringd door pijnbomen ligt het belangrijkste klooster van het eiland aan de westkust. Ooit vond een herder onder een bosje mirte een gouden Madonna met een zwart gezichtje  De icoon* van Kythira! Op die plek is het klooster gebouwd. Niet vreemd dat de ikoon het hele jaar in het kerkje onder de grote kerk wordt bewaard. Behalve rond Pasen. Veertig dagen voor het Griekse Paasfeest wordt de ikoon naar het Kastro in Chora gebracht. Daar blijft het in bewaring in het kerkje Mirtidiotissa om op maandag, de dag na Pasen, al wandelend te worden teruggebracht naar het klooster. Een wandeling van twee weken omdat alle dorpen op het eiland worden aangedaan. Voorop een priester gevolgd door de dorpelingen en door… Meewandelen mag hoor.

Het klooster is altijd open. De vriendelijke vrouwelijke conciërge zal je aanspreken en vragen, in het Grieks, om de kerk voor je te openen. Knik voor akkoord en volg haar. In de kerk is veel pracht en praal en ikonen, je kunt een kaarsje aansteken en wat geld doneren (niet verplicht). Het hele jaar door zijn er veel bijeenkomsten vandaar ook de bijna belachelijk grote parkeerplaats. Vergis je niet want er komen bussen vol met Grieken van het vaste land of de andere eilanden voor een bezoek aan het fraaie klooster. Een paar jaar geleden is hier zelfs een wegomlegging voor gemaakt omdat de doorgang, niet te missen onderweg, te smal was voor een bus.  Achter het klooster is het schitterende kerkje Ajios Nikolaos Krassas. Het kerkje is open en te bereiken via een wandeling van ca. een half uur. Op de parkeerplaats van het klooster vind je een mega groot aanwijsbord vanwaar de route naar het kerkje start.

 

Potamos

Weer of geen weer, elke zondagochtend is er op het plein van Potamos ‘De Markt’. In de winter met een paar kraampjes en vanaf april steeds meer met het hoogtepunt in juli en augustus. Dan is het plein afgeladen vol met eilanders en toeristen. Winkelen, koffie drinken, lunchen of mensen kijken er is altijd wel wat te doen in Potamos, een ontmoetingsplek bij uitstek. Hou wel rekening met de mediterrane winkeltijden, voor alle dorpen geldt dat na 14: 00 uur ’s middags bijna alles dicht gaat tot ca. 18:00. Restaurantjes blijven open en dat is meteen het leuke van Potamos want die zijn hier genoeg en de meeste winkels gaan ’s avonds weer open, het hele jaar door.

Een hip kafeneon is Astikon. Jong en oud, toerist en Griek, van alles loopt er rond. Van juni – september zijn er veel live optredens van Griekse muzikanten, het hele muziekprogramma hangt buiten als een soort menu kaart. Naast een opticien, dokter, apotheek, tandarts en postkantoor heeft Potamos veel winkeltjes. Een van de bekendste is Maneas, de winkel van sinkel, van speld tot antiek. Van alleen rondkijken word je al blij. Met een paar uurtjes winkelen in Potamos weet ik zeker dat je slaagt voor een leuk presentje voor jezelf of de thuisblijvers. Nog een tip! Doe mee aan deze Kythiriaanse traditie: bestel op zondagochtend een ouzo met gegrilde octopus en laat je meenemen in de geuren en kleuren van het Griekse eilandleven mét live bouzouki muziek uit het kafeneon naast de kiosk.

Veel plezier op Kythira!

Anita

*de legende van Paleochora en het verhaal van de icoon van Kythira is te vinden in de informatiemap van je appartement

 

Afrodite Kythira
Het strand van Paleopoli met zicht op het dorpje Avlemonas, december 2016

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.