WinterWerk

Onze jongste aanwinst: Mavromatti

Precies twee jaar geleden zijn we geemigreerd naar Griekenland. De plannen voor een Guesthouse waren er maar we hadden nog niets, alleen een plan. Ons eigen huis was nog niet klaar, we hadden nog niet eens een verbouwvergunning. En we hadden al helemaal geen verblijfsvergunning. Wat volgens de EU regels dikke onzin is maar we zijn wel in Griekenland; veel papieren, veel stempels en vage regels. Wie ons dan had gezegd dat wij in januari 2010 al het tweede jaar van ons Guesthouse in zouden gaan hadden wij zeker niet geloofd. Het is wel de waarheid. Lang leve de Griekse ambtenaren. Dit jaar wordt, weliswaar, het eerste volledige jaar. Hectiek, spanning en sensatie dat zal het worden in 2010.

Ons eerste feestje in ons Guesthouse in 2010: de verjaardag van Petros.

Petros en Clive serveren de gasten

“Lekkere Griekse wijn Petros waar komt die vandaan?” vraagt een bevriende Fransman. “Van de supermarkt” zegt Petros, die een dagje ouder is geworden, serieus tegen de Fransman. Gelach alom want uiteraard vroeg De Fransman naar de streek in Griekenland.

Zo snel als alles is gegaan met de locatie en bouw van het guesthouse zo langzaam gaat de Griekse taal. Vinden wij. We redden ons prima als iemand alleen maar Grieks spreekt. Hele verhalen over koetjes en kalfjes. Grammatikaal klopt het gewoon niet. Vaak praten we omschrijvend omdat we het specifieke woord niet kennen. Daar balen we van. Grieken die Engels spreken zijn daar weer heel erg trots op en kunnen het niet laten om een woordje Engels met ons te praten. Toch proberen we de komende maanden wat meer aandacht te geven en tijd te maken om ons Griekse niveau wat op te peppen. Alleen is er een lange lijst van Things-To-Do.

De olijfnetten moeten worden gerepareerd. Anders vallen de olijven door de gaten en dat is niet de bedoeling met de Olijf-Pluk-Weken in 2010.

Na de Olijf-Pluk-Weken in 2009 hebben we de boomgaard gesnoeid. Het hout verzamelen we voor eigen gebruik en het afval verbranden we. Dat is toegestaan tot 1 mei. Veilig branden zonder dat je een bosbrand veroorzaakt.

Albert bouwt muren,
.
is tuinman,

en legt paadjes aan,

Wat heeft prioriteit?
Wandelen!
De berg naast ons heeft de naam Skliri(=hard). Halverwege de berg staat een mooi wit kerkje: Agios Ilias. Boven op de berg staat een brandweerhuisje. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Kythira.

Via het ezelspad, monopathi, naast ons pand kun je de top bereiken. Op de top heb je een goed zicht op de oude dorpjes.


Aroniadika,

en Pitsinades.

 

Wij lopen over de berg naar Aroniadika. Door de oude

en prachtig verbouwde huizen in traditionele stijl.

 

Al wandelend door de straatjes passeren we vele bogen,

en zijn we even in een andere wereld.

Anita

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.