Alle nieuwsberichten 2013

maart 2015, Kythira

Beste lezer,

Onderstaande nieuwsberichten komen van ons oude blog. Het verouderde blog. Het allereerste nieuwsbericht staat helemaal aan het eind. Om terug te kunnen lezen wat wij in het overwegend zonnige jaar 2013 hebben meegemaakt scroll je naar beneden, dan begin je bij het begin. Omdat het allemaal korte verhaaltjes zijn, en hier en daar best grappig of herkenbare Griekse gekkigheden, hebben wij deze nieuwsberichten overgenomen in het vernieuwde blog. Opdat er niets verloren gaat.

Het was een jaar met veel archeologie, zowel onder als boven water, waar wij graag met de neus boven op zitten. In de zomer legden schildpadden eieren op het strand van Kapsali. Na de zomer scharrelden er bij ons egeltjes rond het guesthouse. En Adopt a Cat kwam tot stand.

Albert&Anita

 

Gelukkig Nieuwjaar!

Chronia polla, kali chrona, kala na perasete, na ieste kala …gelukkig nieuwjaar, een fijne tijd en het allerbeste(vrij vertaald). Dit is wat de Griekse bevolking elkaar wenst in deze dagen bij elke ontmoeting op straat, kafeneon of in de winkel. Wij doen leuk mee en het heeft iets prettigs om elkaar dit de hele dag door na te roepen in het voorbijgaan.

Inmiddels is het de laatste dag van het jaar en is Albert alles aan het voorbereiden om oliebollen te gaan bakken. Was het weer de afgelopen dagen zonnig, windloos en warm is het vandaag iets guurder. En oliebollen bakken doe je buiten…dus is er een terras vrijgemaakt en daar zal hij uit de wind kunnen staan. Vanmiddag komen er diverse eilandvrienden proeven van deze Nederlandse specialiteit. Te vergelijken met de Griekse loukoumades al zijn die veel kleiner.

De mooiste opmerking van dit jaar gaat naar een Oostenrijkse gaste: Kýthira, the wild beauty. De tekst in de foto is van oudere datum.

Wij wensen iedereen een heel gezond, vrolijk en gelukkig 2014 toe.

Albert&Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 69 )


Theater op Kýthira

Wednesday, December 25, 2013, 11:39 AM

Afgelopen zaterdag hadden we een heerlijke avond in het theater in Potamos. Na alle aangebrachte kerstversieringen te hebben bewonderd in het dorp, onder begeleiding van kerstmuziek dat vrolijk klingelde door de straten, togen we naar het theater. Het stuk begon 21:00 uur maar om half negen zat het al afgeladen vol. Meer dan 150 mensen! Met een entree kaartje van 5 euro pp kun je hier gerust spreken van een crisis prijs. Het optreden, van 2/5 uur, was komisch. In het Grieks maar ook zonder alles te begrijpen qua tekst gaf de body language een goed beeld van de inhoud. Overigens zaten we bijna helemaal achterin al was het in het Nederlands of Engels was het nog lastig te verstaan geweest.
Waar ging het nu over? Over het leven in Griekenland van de afgelopen 30 jaar. Verpakt in een klucht a la de ‘JohnLanting shows’. De Grieken namen vooral zichzelf op de hak…
Voor de tweede keer trad deze amateurgroep op. Als ze volgend jaar weer gaan spelen zijn we er zeker weer bij.

Hierboven de acteurs.

Anita


[ 2 reacties ] ( 30 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.7 / 87 )


Adopt a cat

Wednesday, December 18, 2013, 04:47 PM

Wat is het resultaat van 1 jaar ‘adopt a cat’ op Kythira?
Een korte conclusie: heel veel goeds. Lees het door hier te klikken (in het Engels).
Het doel van ‘Adopt a Cat’ is zorgen voor een goede en gezonde katten gemeenschap op Kýthira. Niet elke kat heeft een eigen huis of het hele jaar een verzorger zoals onze straalverwende kattenkoppen. Eilandgasten gaan en komen en zo ook de katten rond hun vakantiehuis. Iedereen kan een steentje bijdragen. Dat kan al met een simpele like aan ‘Adopt a Cat Kythira’ op facebook.

Anita en deze keer speciale kattengroetjes van Mavromatti en Kardoela, miauw.


[ reactie toevoegen ] ( 3 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 78 )


Fijne feestdagen – Kales jiortes 

Tuesday, December 17, 2013, 01:36 PM

Na een dikke week in Nederland vanwege het 50 jarige huwelijk van ouders, het bezoeken van familie en vrienden kwamen we snipverkouden weer thuis. Terug op Kythira.

Mooie luchten. Boven Kythira onder Schiermonnikoog.

In Nederland bezochten we ook Albert zijn broer. Hij woont met zijn gezin op Schiermonnikoog en is tevens eigenaar van strandpaviljoen De Marlijn. De eilandsfeer op Kythira vinden we altijd terug op Schiermonnikoog of is het andersom…

Alvast hele fijne feestdagen.
Albert&Anita 

[ 2 reacties ] ( 55 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.2 / 79 )


Athene – Kythira

Sunday, December 1, 2013, 03:35 PM

De vliegtijden Athene – Kythira voor 2014 zijn bekend. Goede aansluitingen met Transavia en KLM.
Zin in een Grieks eiland? Vraag ons gerust om een een ReisVoorstel.

Albert&Anita

[ reactie toevoegen ] ( 62 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 101)

 

Het gestolen marmer

Saturday, November 30, 2013, 12:36 PM

In het British Museum in London zijn nog altijd de marmeren zuilen van de Acroplis te bewonderen. Horen deze niet thuis in Athene? Daar waar ze ooit duizenden jaren geleden zijn geplaatst? Het is nog altijd een levendige discussie. Dit ‘gestolen’ marmer door Lord Elgin, ca 200 jaar geleden, werd vervoerd met het schip Mentor. Het schip Mentor zonk voor de kust van Kythira en tijdens archeologische werkzaamheden na WOII is dit overgebracht naar Engeland. Dat steekt de Grieken maar de Engelsen baseren zich op destijds gemaakte afspraken. Klik hier voor het pleidooi van de Engelsman Stephen Fry om het marmer terug te brengen naar Athene. 

In de zomerverhalen van 2013 lees je een stukje over de archolische duiken naar Mentor.

Anita 

[ reactie toevoegen ] ( 3 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.8 / 111 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013

Wednesday, November 27, 2013, 08:16 PM

Veel kijk- en leesplezier met de Olijf-Pluk-Weken in 2013. Met als extra toevoeging foto’s van een aantal gemaakte gerechten en de bijbehorende o zo lastige Griekse namen.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 94 )


De egeltjes

Saturday, November 23, 2013, 10:48 AM

In een week waren de egeltjes 70 gram gegroeid. Ze smullen van al het overheerlijke(?!) kattenvoer. Na het eten maken ze een grote puinhoop van hun hok. Ze doen hun naam eer aan: varkentjes. Hedgehog is egel in het Engels waarvan ‘hog’ letterlijk: varken,zwijn betekend. Katherina de dierenarts heeft het er druk mee. Ze moet het hok regelmatig verschonen en is naarstig op zoek naar krantenpapier. Ook op Kythira worden er veel minder kranten gelezen. Gelukkig hadden gasten wat achtergelaten. Meteen gebracht zo kon ze weer een paar dagen vooruit.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 74 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013

Monday, November 18, 2013, 09:59 AM

De laatste olijvenplukkers zijn vertrokken. Iedereen heeft ontzettend genoten als we al die lachende en blozende gezichten mogen geloven. Er waren weinig olijven slechts 570 kilo. De voorgaande jaren lag dat tussen de 1500 en 2000 kilo! Wij waren al blij dat we voldoende olijfbomen konden vinden om van te plukken zodat iedereen wel de ervaring op kon doen en dat is meer dan gelukt. En als afsluiting uiteraard proeven in de olijfpers.

Als we de Grieken mogen geloven hangen de bomen volgend jaar vol met olijven. Trossen vol. Zin om mee te doen? We starten in het weekend van 26 oktober. Vrijblijvend reserveren kan nu al.
Anita

NB: binnenkort meer verhalen en foto’s van de olijf-pluk-weken 2013.


[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 29 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013

Saturday, November 16, 2013, 04:41 PM

Opperste concentratie bij de kookworkshop van Maria. Het vouwen van kaasdriehoekjes met dat hele dunne filo deeg. Het is gelukt en ze waren super lekker. Net als de ‘jemista’ de gevulde tomaten en paprika’s.

Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 43 )

 

De Olijf-Pluk-Weken 2013

Thursday, November 14, 2013, 10:48 AM

In dit magere olijvenjaar redden we het precies met de olijfvelden. De olijven vallen niet met trossen in de netten maar toch kan iedereen zich uitleven. Zelfs het Duitse stel die voor een dag meeging om even te ‘proeven’ van deze eeuwenoude traditie. Het was warm in de olijfboomgaard en al gauw gingen er truien en shirts uit.

Vrijdag en zaterdag nog plukken en dan naar de olijfpers. Mocht er hier en daar nog een olijfje hangen dan gaan Albert en ik samen nog een paar dagen de boomgaard in. Na wekenlang het huis op orde houden en koken voor de gasten kijk ik uit naar een paar dagen olijven verzamelen en in bomen klauteren. Jippie!
Anita


[ reactie toevoegen ] ( 3 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 46 )


Baby egeltjes!!!

Tuesday, November 12, 2013, 12:38 PM

Had ik in de zomerverhalen van 2013 al geschreven over de rondwandelende egel gisteren vonden we er maar liefst vier. Of anders geschreven ik hoorde een heel hard gefluit. Nu dacht ik eerst dat het vogeltjes waren want daarvan zijn er op dit moment heel veel. Die zitten in de cypressen en vliegen over de binnenplaats. Ik open de deur van het souterrain naar buiten, achter de deur is een soort opslag, en zie drie hele kleine egeltjes. Eentje lag er heel versufd bij. Al snel kwam er nog eentje aangeschuifeld. Wat nu? Eerst maar wat water en dan de dierenarts bellen. Ze wist ons te vertellen dat de kleintjes waarschijnlijk al waren verlaten door de moeder. Als ze laat in de zomer zijn geboren, wat hier het geval was, dan is de overlevingskans heel klein. Ze moeten 350 gram wegen om de winter in te kunnen gaan. Nu wegen ze slechts 150 gram. Dezelfde avond konden we bij Katherina, de dierenarts, terecht. Eentje heeft het niet gered. De andere scharrelen al lekker rond in hun tijdelijk onderkomen. Met lekker vet kattenvoer en veel water. Over een maand zijn ze hopelijk fit genoeg om buiten los gelaten te worden. Katherina weet al een mooie veilige plek.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 44 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013

Saturday, November 9, 2013, 11:16 AM

Hoe is jullie Grieks? een veelgestelde vraag. Het antwoord luidt: elk jaar iets beter. Het is geweldig om zo met de Griekse Maria, spreekt geen Engels al begrijpt ze het grotendeels wel, te kunnen praten. Nu zijn er heel veel snel begrijpende Grieken, oa Maria, die met een halve zin al weten wat je wilt. Maar dat stadium zijn we voorbij. Er is een volwaardig gesprek mogelijk.
Vandaar dat na de kookworkshop van Maria, als we de avond nog even laten passeren, nu ook Ron en Marjolein konden blijven zitten. Ze spreken beide Grieks.

Anita


[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 49 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013

Friday, November 8, 2013, 08:33 AM

Na een dag regen, een dag wind en wolken maar wel dé ideale plukdag, het record aantal geplukte olijven die dag(eh van dit jaar), is het vandaag weer een stralende zonnige dag. De dag beginnen met een ontbijtje buiten in de zon is nog even genieten voor de vertrekkende gasten? Voor de blijvende gasten nog een mooie wandel/fiets/of doe-maar-even-lekker-niets-dag.

Gistermiddag togen we met de appeltaart van Marjolein naar de olijfpers. De Grieken vielen massaal aan op de appeltaart, glaasje wijn erbij en dan toekijken hoe de olijven tot prut worden vermalen en een uur later heerlijke verse olijfolie over een vers broodje wordt gegoten. Proeven maar.
De opbrengst per kilo geplukte olijven is groot dit jaar. Dat komt omdat de olijven al zo rijp zijn en ze bevatten dan meer vocht. De smaak is zacht.
Anita

[ 1 reactie ] ( 34 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 57 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013

Sunday, November 3, 2013, 07:59 AM

De tweede week van de olijvenpluk is gestart. Het weer is voortreffelijk want de dag beginnen met een ontbijtje buiten is extra genieten.
Afgelopen week kregen we nog Griekse kookles van Maria. Hoe maak je die overheerlijke pita’s. Met kaas met spinazie en dat met dat dunne filodeeg, daar sta ik zelf altijd mee te stuntelen. De gevulde witte koolbladeren waren op verzoek van Jenny. Het was mooi om naar te kijken hoe alles werd klaargemaakt en verrukkelijk om te eten.

Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 49 )

 

De Olijf-Pluk-Weken 2013

Friday, November 1, 2013, 08:22 AM

De eerste olijf-pluk-week loopt al weer ten einde. Vandaag vertrekken er enkele, er komen nieuwe gasten en er blijven een aantal. Twee weken olijven plukken? waarom niet?
De eerste olijven zijn geperst en de smaak van deze verse olijfolie is heerlijk zacht. Door de zon en warmte rijpen de olijven waar je bij staat. Er hangen weinig olijven in de boom dus alle voeding gaat naar die paar olijven. Des te zwarter de olijf des te zachter de smaak. Des te groener des te pittiger. Omdat wij altijd vroeg beginnen hebben wij vaak veel groene olijven en dit jaar dus veel meer zwarte.
Afgelopen week hadden we een olijfolie presentatie en proeverij van een Griekse olijfboer. Met als doel om het verschil tussn oude, verse, vieze en heerlijke olijfolie te kunnen ruiken, zien en proeven. Volgende week proberen we hem nog eens te vragen voor de volgende groep. Misschien lastig want ook hij moet olijven plukken.

Een lunch in de olijfboomgaard hoort er bij. Met de warmte van afgelopen week extra genieten. Natuurlijk zijn er altijd plukkers bij die het niet kunnen laten om door te werken tijdens de lunch.

Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 59 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013

Tuesday, October 29, 2013, 05:57 PM


Jaaaaa morgen gaat de eerste portie olijven al naar de pers. Het is 1/3 van van alle voorgaande jaren maar met veel plezier geplukt. Toch veel belangrijker.
Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 63 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013 

Sunday, October 27, 2013, 10:01 AM

De eerste plukdag van 2013 is gestart. Een stralende dag.
Enkele vaste plukkers waren al een paar dagen eerder gearriveerd die wilden wel eens wat anders zien van het eiland dan de olijfboomgaarden. Ze hebben genoten van het prachtige zonnige najaarsweer en van de nog heerlijke goed op temperatuur zijnde zee.

Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 94 )


De Olijf-Pluk-Weken 2013

Wednesday, October 23, 2013, 06:39 PM

Vandaag zijn de eerste plukkers gearriveerd. Heel vroeg dit jaar. We dachten eerst veel te vroeg maar vreemd genoeg zijn de olijven ook al rijp. De eerste eilanders die hun olijven plukken zijn al gesignaleerd. Daarbij is het ook al weken schitterend weer en de voorspellingen zien er ook geweldig uit. Het wordt weer genieten.

Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 88 )


Uniek

Monday, October 7, 2013, 06:11 PM

Een uniek verschijnsel op Kythira. Gesignaleerd september jl. door een Italiaanse duiker. Klik op de link voor een korte uitleg, in het Engels, en foto’s http://www.simonearrigoni.com/a-brilliant-discovery

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 100 )

 

Zin aan zomerverhalen?

Thursday, October 3, 2013, 09:13 AM

Het is zo ver. De zomerverhalen van 2013 zijn gereed. Ik kan nog pagina’s vullen met al onze belevenissen maar dan worden het ellenlange verhalen. In deze zomerverhalen vooral ook ‘what’s new’.
Veel lees- en kijkplezier.
Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 120 )


Vliegtickets 2014

Friday, September 20, 2013, 10:54 AM

Dat is op tijd! Transavia heeft de vliegtickets voor 2014 al bekend gemaakt. Een retourtje Athene is erg voordelig en nieuw is dat ze ook vliegen vanaf Eindhoven. Eens kijken of er weer zulke mooie aansluitingen komen zoals dit jaar met de binnenlandse vlucht van Olympic Air, Athene – Kythria. Hopelijk weten we eind december al meer.

Anita 

[ 2 reacties ] ( 80 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 120 )


Er was eens

Thursday, September 12, 2013, 11:57 AM

Er was eens een droom: wonen op een berg met uitzicht op zee. Dat we deze plek uiteindelijk echt zouden vinden op een Grieks eiland kwam niet in de droom naar voren. Ook niet dat we na vijf jaar een guesthouse zouden hebben met een diversiteit aan actieve vakanties voor onze gasten. Af en toe knijpen we elkaar even, is dit echt of dromen we….

Hierbij alle “Speciale vakanties” op een rijtje vanaf oktober 2013 t/m april 2014.

Wandelen in eigen tempo, alleen, met partner of met vrienden en natuurlijk langs de mooiste routes van het eiland. Uniek vanwege de haal- en brengservice. Ideaal voor diegenen die geen auto kunnen of willen huren. Inschrijven voor oktober kan nog altijd.

Een Yogaweek onder leiding van de Nederlandse Natasja Gras. Ze woont en werkt op Kythira en is dat jaar gestart met wekelijkse yogalessen voor eilanders en eilandgasten.

Voor de 5e keer organiseren wij in november de Olijf-Pluk-Weken . Net als alle andere eilanders leven wij hier elk jaar weer naar toe. En onze gasten ook, getuige de steeds groter wordende groep terugkerende plukkers. Kom genieten van de natuur en doe mee met dit eeuwenoude ambacht.

Dit jaar maken we van Kerst op Kythira een geweldig leuk spektakel. Wijnkenner en levensgenieter Kees Wesseling laat u proeven van Griekse lekkernijen en van de beste Griekse wijnen. Dagelijks zijn er uitstapjes naar de leukste plekjes op het eiland.

De StilteWandelingen onder leiding van mindfulnesstrainer Rian Coumou. Optimaal genieten van de rust en de ontluikende natuur eind maart en begin april 2014. Geweldig dat de eerste inschrijvingen al weer binnen zijn.

Het Griekse paasfeest valt in 2014 op zondag 20 april. Het belangrijkste Griekse feest. De week voorafgaand aan het Griekse paasfeest, Megali Evdomada, is al bijzonder. Vanaf maandag 21 april wordt het icoon van Kythira twee weken lang rondgedragen door de vele dorpjes. Een dagelijkse processie onder begeleiding van een priester. We bieden geen speciaal arrangement maar het is wel heel bijzonder om het Griekse paasfeest eens mee te maken. Boek op tijd, want de prijzen van de vluchten in de vakantieperiodes stijgen snel. Mail of bel ons gerust voor de mogelijkheden.

Albert&Anita


[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 118 )


Zonsondergang

Monday, September 9, 2013, 06:59 PM

Het hele jaar door genieten we van de zonsondergang en als we vroeg uit ons bed zijn ook van de zonsopkomst. Na 21 augustus is het altijd weer heel speciaal. Na die datum kunnen we de zon weer in zee zien zakken en zit de Mani niet langer ‘in de weg’. Nu is het elke avond spannend of er niet een wolk het zicht belemmerd van de ‘zeeduik’.

Anita[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 107 )


Olijven plukken

Wednesday, August 28, 2013, 10:02 AM

Eind oktober starten al weer de Olijf-Pluk-Weken op Kythira. Wil je ook eens meedoen schrijf je dan nu in. Waarom weet ik niet maar dit jaar is er extra veel belangstelling. Wij genieten er elk jaar weer van en dat al vijf jaar lang. En natuurlijk krijg je overheerlijke olijfolie mee naar huis.

Wie weet tot ziens.
Anita[ 1 reactie ] ( 2185 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 133 )

 

Ontbijt van Albert

Monday, August 26, 2013, 11:54 AM

Ontbijt van Albert ja zelfs om 12 uur ’s middags. Gasten gaan eerst zwemmen. Het is heel warm en s’ morgens rond 8 uur nog niet zo brandend heet en lekker rustig op het strand. Morgen hetzelfde recept. Maar dan niet van het ontbijt want dan weet Albert er weer iets anders van te maken maar wel met brood, yohurt, vers sap, een eigerecht en lekkere kleine hapjes.

Anita

[ 1 reactie ] ( 105 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 99 )


Charonia Tritonis

Saturday, August 17, 2013, 09:35 AM


Deze prachtige schelp is bijna 30 cm lang. Gevonden door wandelgasten. Het lag gewoon ergens bij een ruine in het land. Ze hebben het meegenomen maar al in de auto kwamen ze erachter dat de lucht die eruit kwam niet te harden was. Had iemand de schelp misschien om die reden achtergelaten?
Thuisgekomen, in het guesthouse, hebben ze uitgevogeld dat dit de Charonia Tritonis. Een zeeslak. Dergelijke schelpen, die als bescherming dienen voor de slak, kunnen wel 50 cm groot worden. Meenemen in de koffer naar huis is onmogelijk want je hebt kans op een fikse boete als de douane ontdekt dat je deze bij je hebt. Dus hebben ze deze achtergelaten voor ons. Wij blij. Na flink spoelen en een nachtje in sodawater stinkt de schelp nog steeds maar niet meer zo overheersend.

Anita


[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 89 )


Paleokastro

Saturday, August 10, 2013, 09:57 AM

Een korte tour naar de kerk Agios Kosmas op de berg Paleokastro. Een archeologische gebied. Helaas liggen de onderzoeken al twee jaar stil. Er is geen vergunning verkregen. Het is zo interessant omdat op deze berg de oude hoofdstad Kythira was gelegen. Met de haven Skandia. Er zijn vermoedens van wel 2000 jr. vChr. Door opgravingen heeft men diverse stadsmuren bloot kunnen leggen en zelfs een Kythiriaanse munt gevonden met de afbeelding van Aphrodite. De tempel van Aphrodite, 500 jr. vChr., stond ooit op deze berg. De materialen vind je terug in de kerk Agios Kosmas die op deze speciale namiddag van binnen is te bekijken. De kerk is gebouwd rond ca 1300 na Chr.

De kolonnen komen uit de tempel.
We kijken al uit naar het vervolg van de opgravingen. De berg is gewoon te beklimmen mocht je op Kythira zijn. Klik hier http://www.eengriekseiland.nl/blog/stat … 212-163038 voor meer foto’s en tekst, even naar beneden scrollen.

Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1522 )


Brand! 

Saturday, August 3, 2013, 04:59 PM

Elk jaar weer een angst en elke keer weer verschrikkelijk om de grote rookpluimen ergens op het eiland te zien opstijgen. Er wordt dan met man en macht gewerkt om de brand zo snel mogelijk te blussen. Net als vorig jaar was er afgelopen week in de buurt van Agia Elesa, in het Zuiden, een buitengewoon grote brand. Vanochtend zijn we gaan kijken om te zien wat de schade is. Vresselijk met tranen in onze ogen staan we dan te kijken. Het gebied van Melidoni is verwoest. Zelfs de kantine op het strand, alleen in juli en augustus, is in vlammen opgegaan. Een prachtige vallei met vele olijfboomgaarden, bijenkassen, huisjes(geen toerisme behalve het op het strand). Een droomplek. We kunnen daar ook elk jaar olijven plukken. Wonder boven wonder is deze schitterende olijfboomgaard grotendeels bewaard geblven net als de omliggende olijfboomgaarden. Toch nog een klein gelukje.

Nu maar hopen dat dit de enige brand zal zijn deze zomer.
Anita 

[ 2 reacties ] ( 489 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1509 )


De nieuwe supermarkt

Tuesday, July 30, 2013, 08:47 AM

Is open. We kunnen nu wandelend snel een boodschapje halen, wat een luxe.

Is dit nu goed voor de plaatselijke economie? Immers het heeft 2 jaar geduurd voordat de vergunning erdoor was. Er kwamen vele protesten van ondernemers maar ook van buurtbewoners.
Op z’n Grieks waaien er vele complottheorien over het eiland. Bijvoorbeeld dat alle supermarkten failliet gaan en alleen deze overblijft met torenhoge prijzen. Vooralsnog was het gisteren op de dag van de opening een drukte van jewelste met oa heel veel Kythirianen. Wij zijn ‘gevlucht’ en een paar uur later teruggekomen toen er wel een winkelwagen en een parkeerplek beschikbaar was. Diverse produkten waren goedkoper of nu in de aanbieding. Wij zullen heus onze boodschappen nog doen in andere supermarkten. Persoonlijk geloof ik in een gezonde concurrentie.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1507 )

 

Veranderingen

Saturday, July 27, 2013, 01:35 PM

Het droomhuis van menige bezoeker op Kythira, de voormalig Hongaarse ambassade, oftewel het huis met de zonnewijzer in Avlemonas. Het is prachtig gerenoveerd. Er ligt nog een kerk achter, Ajios Minas, en om de kerk ligt nu een betonnen weg met uitkijkpost over de haven.

De afgelopen maanden neem ik een positieve dynamiek waar op Kythira. Jonge mensen die met nieuwe activiteiten bezig zijn. Omdat ze trots zijn op het eiland en geloven in en leuk vinden wat ze doen. In september zal ik een verslag maken van de highlights.
Gisteravond hoorden we dat er lantaarnpalen op de route van Aroniadika naar Pitsinades geplaatst gaan worden. Of we daar blij mee waren? Nou nee want de maan en prachtige sterrenhemel, die wil je niet missen, zorgen voor voldoende zicht. Standaard ligt in ieder appartement een zaklantaarn zodat op echt donkere dagen men de weg naar het kafeneon, taverne of supermarkt(maandag gaat deze open) veilig kan vinden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus we houden goed in de gaten wanneer er een paal in de grond geslagen gaat worden.

Anita

NB: op de foto zie je twee koppies in het water, om 8 uur in de avond is het voor een Griek nog heel gebruikelijk om even te badderen in zee. 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1521 )


Caretta Caretta oftewel de zeeschildpad

Saturday, July 20, 2013, 12:57 PM

Had ik al eens geschreven in de zomerverhalen van 2011 over de 2 schildpadden in de baai van Kapsali dan zijn het er deze zomer 3. Afgelopen week zijn er eieren gelegd op het strand van Kapsali. Een paar weken eerder waren er ook al eieren gesignaleerd in de baai van Agia Pelagia. Helaas zijn deze letterlijk onder voet gelopen door de eilandgasten. In Kapsali proberen ze een betere bescherming te bieden. De eigenaar van het cafe Xrisopsaro, Dimitris Baltzis van oa. I love Kythera.com ,zit er met de neus bovenop. Het stukje strand is inmiddels afgezet.

 


Gisteravond vertelde Catharina, de plaatselijke dierenarts met kennis van schildpad tot kat, dat de schildpadden eens in de 20 jaar eieren leggen. Op het strand waar ze zelf geboren zijn! Conclusie er zaten 20 jaar geleden veel meer schildpadden op Kythira en dat bevestigd Catharina. Ook in de baai van Paleopoli blijken er veel te zijn geweest. Helaas maar waar de reuzenschilpad dreigt uit te sterven.
Wordt vervolgd want we gaan natuurlijk de ontwikkelingen in Kapsali volgen.

Anita


[ 2 reacties ] ( 505 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1521 )


Archeologie op Kýthira 

Sunday, July 7, 2013, 10:46 AM

Op de berg Paleokastro ligt nog altijd een stad onder het zand verborgen, wachtend tot het na 4000 jaar opgegraven kan worden. Als vrijwilliger kun je meedoen. Althans zo was de bedoeling drie jaar geleden. De Griekse overheid heeft alle archeologen ontslagen, vanwege de crisis, en als een archeoloog nu onderzoek wil doen heeft hij een vergunning nodig. Dat duurt jaren vandaar dat alles rond Paleokastro stil ligt.
Gelukkig is daar nog het scheepswrak de Mentor. Met behulp van sponsoren en veel initiatief vanuit Australie is men dit jaar voor de derde keer onder water gegaan. Twee weken lang en gistermiddag was er een kleine presentatie van de vondsten.

Hier houdt de archeoloog een mooi bewerkte zilveren munt in zijn hand uit de Ottomaanse tijd(ca 1400 – 1800). De vondsten van de afgelopen jaren zijn te bewonderen op dit blog http://krg.org.au/mentor/
In de toekomst zal het blog We dig Kythira weer actiever worden zodra de vergunningen er zijn. Wij houden je zeker op de hoogte.
Anita[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 99 )


De zomerkrant van Kythira

Friday, July 5, 2013, 10:07 AM

Al 20 jaar lang heeft Kythira een eigen zomerkrant: Kythera Summer Edition. Half in het Engels en half in het Grieks. Het is gratis te verkrijgen in bijna elke winkel of restaurant. Neem het mee want er is altijd wel wat te beleven ergens op Kythira…

Anita

[ 1 reactie ] ( 105 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 131 )


Jacoline Vinke

Thursday, June 27, 2013, 11:43 AM


We hebben het boek! In het Engels en in het Grieks. De door Jacoline Vinke persoonlijk geschreven tekstjes over de 220 kleine hotelletjes en gastenverblijven in Griekenland zijn nog mooier dan alle foto’s. Het is een heel mooi reisboek geworden en ik zou zo mijn vakantie plannen met dit boek in de hand. Prijzen vanaf 45 euro pppn, en dan ook nog verblijven op de mooiste plekken en accommodaties in Griekenland. Wie wil dat nu niet? Het ontbreekt ons in ieder geval aan tijd het blijft bij er in bladeren en lezen.

Anita

NB: het boek is te bestellen via Jacoline Vinke haar website.

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 143 )

 

Lord Elgin

Tuesday, June 25, 2013, 09:44 AM

Wie kent niet het verhaal van marmeren sculpturen van Lord Elgin? In 1802 zonk het schip, Mentor, voor de kust van Avlemonas, Kythira. Het schip lag vol met marmeren beelden uit het Parthenon in Athene. Deze zijn te zien in het British Museum in Londen. Volgens Lord Elgin zijn deze beelden eerlijk verkregen conform afspraak met het de Ottomaanse bezetters van Griekenland destijds. Tot op de dag van vandaag zijn Griekenland en Engeland nog altijd aan het ‘bekvechten’ waar deze stukken nu thuis horen. Griekenland wil ze graag in een van de museums ten toon stellen.
Gisteren is men weer een onderzoek gestart, voor twee weken, naar het wrak. Niet dat men op zoek is naar nog meer marmer maar er ligt nog veel interessants in en om het wrak. Een van de archeologen nodigde ons uit om over een week nog eens langs te komen. Kunnen we alle gevonden schatten komen bewonderen. Spannend.

Waar het bootje in het water ligt is men aan het onderzoeken.
Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 141 )


Video over Griekenland

Wednesday, June 19, 2013, 05:20 PM

Ik waarschuw je. Na het zien van deze video’s over Griekenland wil je nog maar één ding: er direct naar toe. Een prachtige reportage waarbij de geschiedenis, cultuur, de moderne Griek, het leven op het vaste land en op de eilanden allemaal aan bod komt. Ga snel kijken, klik op de blauwe tekst.
Joanna Lumley’s Greek Odyssey 

Lief broertje, al bijna weer thuis, nog bedankt voor deze geweldige tip.

Anita[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 152 )


Jongste broer…

Monday, June 17, 2013, 01:16 PM

…op bezoek. Met Emmy natuurlijk.
Vliegen van Groningen naar Kreta van Kreta naar Kythira en voila!

Daar sta ik dan met broerlief. Woensdag vertrekken ze al weer naar Kreta en dan terug naar Grunn.
Anita


[ 1 reactie ] ( 476 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1941 )


Jacoline Vinke

Saturday, June 15, 2013, 11:45 AM

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151617707778788.1073741829.52728473787&type=1
Het boek is klaar en te bestellen klik op bovenstaande link van facebook voor een eerste blik.
Bestellen kan ook ga dan naar haar eigen website. Het boek is in het Engels en Grieks.

Home


Mocht je het nog niet weten: wij staan er in. Trots! Nu kijken we elke dag in de postbus of het er al is. Spannend.

Albert&Anita

NB: Jacoline Vinke is Nederlandse. Wil je iets weten dan kun je via het contactformulier op haar website haar persoonlijk benaderen. 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1924 )


Kunstwerk

Sunday, June 9, 2013, 09:16 AM

 

Het hangt! Op de stenen muur in de receptie/keuken komt het nog beter uit.
Kunstwerk uit de serie Growing Care Athens van Maria Ikonomopoulou.
“Individueel verzorgd stedelijke groen”; je ziet hier een foto van een pot basilicum op een stoepje. Het regenwater uit de afvoer zorgt voor de bewatering van het plantje via de “voetjes”. Het overtollige water verdwijnt op straat. De kunstenares heeft er een prachtig uitgesneden vlechtwerk op papier overheen gespannen voor een extra dimensie.

Anita[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1925 )

 

Kunstloterij Lychnari

Thursday, June 6, 2013, 07:01 PM

Weet je het nog? de kunstloterij in Lychnari nr 2012 is door ons gewonnen! Inmiddels is het op Kythira. Vervoerd door Jean en Ina Bingen in de auto. Het was nog een heel gedoe om dit goed en stevig in de auto te leggen maar Jean met al zijn technisch inzicht is dit perfect gelukt. Het kunstwerk is afgelopen week door mij uitgepakt. Een plekje om op te hangen is ook gevonden dus binnenkort het hele kunstwerk aan de wand. Foto volgt.

Anita


[ 1 reactie ] ( 502 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1932 )


Verhaal van een reiziger

Friday, May 31, 2013, 03:41 PM

Op een zekere vlucht Amsterdam – Athene met Transavia werd er gevraagd naar een dokter. Onze gaste die verpleegkundige is keek om zich heen maar niemand stond op. Uiteindelijk voelde zij zich als waarlijk verpleegkundige daartoe verplicht. Een meneer was onwel geworden. Na wat controles concludeerde ze dat het geen hartaanval was. Een blikje cola, een paar keer diep adem halen en meneer kreeg weer wat kleur op de wangen. De gezagvoerder vroeg haar om een kort verslag uit te komen brengen in de cockpit. Een cockpit binnenwandelen overkomt niet iedereen. Na de vraag van de gezagvoerder of er uitgeweken moest worden naar de dichtstbijzijnde landingsbaan. Antwoordde ze resoluut:” Vliegt u maar door.” Pas later nadat het toestel geland was, en ze bedolven werd onder bedankjes van de onwel geworden man en zijn vrouw en met een doos toblerone van Transavia onder de arm, realiseerde ze zich de grootsheid van haar antwoord.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 1946 )


COMING SOON

Tuesday, May 28, 2013, 04:45 PM

In oktober 2012 was de filmploeg op Kythira. De documentaire is klaar. Wij hebben hem al gezien. Nu de rest van de wereld nog. Er wordt hard gewerkt om deze nu ‘verkocht’ te krijgen en er een vervolg aan te geven met andere eilanden en delen van Griekenland.
Tot zo ver moet iedereen het even doen met deze beeldschermfoto van ons interview. Jammer toch…

Albert&Anita


[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 122 )


Beperkt zicht

Sunday, May 26, 2013, 05:54 PM

Na 2 weken Sahara zand in de lucht werden we vanochtend wakker met een knalblauwe lucht en dito zee. Een mooie start van de dag met de voorbijvarende zeeschepen en de Mani, Peleponessos, scherp afgetekend tegen de heldere lucht. Ik gun zo’n stralende dag iedereen van harte. Het voorjaar in West-Europa laat wel heel lang op zicht wachten…

Op de foto probeer ik Kreta vast te leggen dat was duidelijk waar te nemen. Helaas had ik onderweg alleen mijn mobiele bij me, Antikythira is nog net te zien.

Anita 

[ 1 reactie ] ( 128 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 119 )


Athene is leuk 

Wednesday, May 22, 2013, 05:17 PM

Reis je naar Athene? Kijk dan eens op deze website, klik op de link.
http://greece.dailysecret.com/athens/en … ntent=logo
Reis je niet naar Athene? Dan is het nog leuk om dagelijks te kunnen lezen over de beste en leukste plekjes in de stad. Van winkel tot picknick plek en nog veel meer.

Anita

[ 2 reacties ] ( 166 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 113 )

 

Het mooiste reis-verblijf boek 

Thursday, May 16, 2013, 12:22 PM

Over een maand komt het nieuwste boek van Jacoline Vinke uit. Het staat boordenvol met prachtige foto’s en verhalen van de mooiste guesthouses van heel Griekenland. Raad eens wie er ook in staan? Een beetje trots zijn we wel.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151577934528788.1073741825.52728473787&type=1
Klik op de link voor een eerste indruk.

Anita[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 94 )


Karin in Milopotamos

Thursday, May 9, 2013, 05:21 PM

Shoppen op Kythira? ja dat kan. En bij Karin in Milopotamos is dat elke keer weer een feestje. Vanwege haar schoenen, tassen, hoeden, sieraden, sjaaltjes en kleding. Naast goed Griekse merken heeft ze ook een eigen prachtige kledinglijn, comfortable en chique. Vol passie werkt ze daar de hele winter keihard aan.
Kom! Loop naar binnen en laat je verrassen. Karin is vanaf april – tot oktober elke ochtend geopend en in juli en augustus ook ’s avonds.

Anita[ reactie toevoegen ] ( 19 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 109 )


De Belgische taal

Wednesday, May 8, 2013, 09:22 AM

Belgische gasten laten een krant achter en daar lees ik de volgende kop.

De banenmarkt is aan het opdrogen. Dat moest ik toch even lezen in de tekst onder de kop.
Jobmarkt? in elkaar stuiken? een zo andere formulering van de taal, maar welke taal…

Anita 

[ 1 reactie ] ( 102 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 88 )


To Pascha

Tuesday, May 7, 2013, 04:15 PM

Wat een ontzettend gezellig en zonnig paasfeest. Heel ontspannen voor ons dit jaar. We hoefden niet te koken, niets op te ruimen nadien en heel veel bekenden en nieuwe mensen ontmoet. Met twee lunches op zondag waarvan we begonnen in Aroniadika op de prachtige boerderij van onze vriend Dimitris togen we daarna naar Agia Pelagia om samen met het gezin van Maria uit Athene nog eens te lunchen. Het werd ook meteen een diner want we kwamen rond acht uur ’s avonds weer thuis. We hebben veel gesproken met Grieken en over het algemeen is men erg somber. Het geld is op en er is geen werk. Er is nog altijd veel administratieve rompslomp waardoor benodigde papieren lang op zich laten wachten. Ach zo kunnen we nog wel even door gaan.
Op Kythira was het ook veel rustiger, met het paasfeest, dan voorgaande jaren. Dat is natuurlijk niet goed voor het Griekse toerisme. Welgeteld hebben wij 3 telefoontjes gehad en 1 boeking. Dat is bijzonder want normaal rinkelt de telefoon regelmatig zo vlak voor Pasen. Als dit een voorbode is voor de zomer…dan is het zorgelijk.
Wordt vervolgd.

Anita[ reactie toevoegen ] ( 3 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 114 )


Zomers Paasfeest

Friday, May 3, 2013, 08:35 AM

De voorbereidingen op het eiland zijn in volle gang. Zo langzamerhand arriveren er steeds meer eilandgasten. Waar wil je ook zijn als Griek met zomerse temperaturen? Op een Grieks eiland natuurlijk.
Kalo Pascha!

Albert&Anita

[ reactie toevoegen ] ( 1 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 79 )

 

Lang leve de koning(in)! 

Wednesday, May 1, 2013, 08:17 AM

In de ochtenduren konden we tussen de werkzaamheden door de filmpjes via de NOS bekijken. Tussen 12 en 3 hadden we tijd om bij Irene in Mitata met appeltaart en oranjebitter, en de televisie op de achtergrond, het ware oranjegevoel te beleven. En als kroon op de middag kregen we van onze gasten als herinnering aan deze historische dag een mok gevuld met echte chocolade paaseitjes. Heel erg attent.

Anita

[ reactie toevoegen ] ( 10 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 80 )


Lang leve de Koning(in)!

Monday, April 29, 2013, 04:02 PM

Heel Nederland maakt zich op voor de grote dag morgen. Kroningsdag! Alle koningsgezinde Nederlanders wensen wij voor morgen heel veel plezier. Fout! Dat begint vanavond al. Drink niet te veel, blijf gezond en allemaal kijken gaan wij ook doen.
Het klinkt raar maar heel Griekenland is bezig met de voorbereidingen van het jaarlijkse grootste nationale feest: Ta Pascha – Het Pasen.
Kali megali efdomada – de goede grote week is begonnen met op zondag 5 mei de paasviering. Ondanks de crisis zal heel Griekenland geuren naar geroosterde lammeren. Met een glaasje wijn, veel dans en nog meer zonneschijn is het feest compleet en is de Griekse folklore niet stuk te krijgen.
Jazeker het is al tijden prachtig weer met de laatste week temperaturen boven de 25 graden. Menige duik in zee hebben wij al gemaakt. Voor iedereen een geweldige week, en voor alle Grieken het meest, in het prachtige Griekenland en het paradijs Kythira.

Anita[ reactie toevoegen ] ( 1 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 92 )


Interview

Thursday, April 25, 2013, 11:33 AM

“Wat ik zelf het meest geleerd heb toen ik begon met mijn eerste mindfulness training, is het leren leven met mijn eigen onhebbelijkheden en gewoontepatronen”.

Mindfulness trainer Rian Coumou, oa StilteWandelingen op Kythira, te lezen.

Anita


[ 1 reactie ] ( 279 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 94 )


Zoek de verschillen!

Wednesday, April 24, 2013, 10:17 AM

Het is klaar. Maar wat is er nu precies veranderd? Wie weet het?
Anita[ 3 reacties ] ( 195 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 92 )


Het laatste nieuws uit Athene

Saturday, April 20, 2013, 06:45 PM

De Omilo nieuwsbrief, in het Engels, staat vol met interessante informatie direct uit het Griekse leven gegrepen.

www.omilo.com

Anita

NB: en voor de studiebollen Grieks: er is een nieuw Grieks leerboek! Kijk snel bij de Omilo nieuwsbrief. 

[ 1 reactie ] ( 147 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 108 )

 

De katten van Kythira!

Thursday, April 18, 2013, 08:43 AM

Mavromatti en Kardoela zijn de mooiste en de liefste, voor ons! Maar er zijn nog veel meer en niet allemaal worden ze zo in de watten gelegd als bij ons. Irene uit Mitata heeft op facebook een pagina aangemaakt en daar kun je ze bekijken en volgen door hier te klikken . De pagina kan nog wat likes gebruiken. Kortom heb je een facebook pagina en vind je dit een goed initiatief, want je kunt ook een Kythiriaanse kat adopteren of ondersteunen, klik dan op like.

Anita


[ reactie toevoegen ] ( 1 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 108 )


Waar is de muur?

Friday, April 12, 2013, 03:39 PM

Wat zijn ze nu toch aan het doen? Als dat maar goed gaat…

Anita

[ 6 reacties ] ( 274 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 79 )


Combinatiereis Kreta-Kythira

Wednesday, April 10, 2013, 09:29 AM

Het was bekend dat de binnenlandse vlucht Kythira-Kreta ideaal is voor vakantiegasten en eilandbewoners, net zoals de veerboot want dan kun je zo lekker veel meenemen. Nu kregen wij de tip van een gast dat Ryanair tegenwoordig vliegt van Rotterdam, Brussel en Dusseldorf Weeze naar Kreta en tegen heel aantrekkelijke prijzen…en zo ontstaat er weer een nieuwe reismogelijkheid om te kunnen genieten van beide eilanden. Twee voorbeeld Reisvoorstellen hebben we al gemaakt maar een er zijn nog veel meer mogelijheden. Mocht je interesse hebben laat het ons weten.

Albert&Anita 

[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 79 )


StilteWandelingen

Tuesday, April 9, 2013, 04:09 PM

De Stiltewandelingen zijn al weer voorbij. Wat gaat dat snel. Volgend jaar weer want het is een bijzondere manier voor iedereen om kennis te maken met Kythira. De mindfulness oefeningen van Rian zorgen ervoor dat je optimaal kunt genieten en tot rust kunt komen. In een interview met Rian, plaatsen we op korte termijn, vertelt ze hier meer over.

Vanmiddag, zie foto net voor vertrek van Rian. Het vliegtuig van Kythira naar Athene om 17:00 uur en om 19:30 vliegt ze rechtstreeks naar Amsterdam met Transavia. Ideaal!

Anita 

[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 77 )


Prive vliegtuig?!

Wednesday, April 3, 2013, 05:56 PM

Vandaag zou Sietske, deelnemer aan de StilteWandelingen, vertrekken met de veerboot naar Kreta voor nog eens twee weken vakantie aldaar. Albert bekeek gisteren nog even het blog van LaneLines en ziedaar een staking van alle zeemannen in Griekenland. Het alternatief was snel gevonden namelijk het vliegtuig van Kythira naar Heraklion. Een enkeltje voor 55,00 euro was snel geboekt want het is maar een klein vliegtuigje en vol = vol. Aangekomen op het vliegveld bleek Sietske de enige passagier te zijn. Haar eigen prive-jet! Luxe of niet?

Anita

[ 2 reacties ] ( 173 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 118 )

Olijfolie, eet olijven, olijfolie zeep… 

Friday, March 29, 2013, 08:11 AM

Olijven plukken en daarna het proces van olijf naar olie meemaken is elk jaar in november weer een feestje. Het inmaken van olijven, in december struikelen we over alle emmers gevuld met olijven en water, doen we nu ook al weer een aantal jaren. Zo genieten we het hele jaar van olie en de vruchtjes.
Dit jaar was het hoogste tijd voor iets nieuws. Mét olijfolie. Hoe maak ik zeep? Zie hier het resultaat. Het ziet eruit om op te eten…

Dit is de tweede produktielijn: ambachtelijke stukken olijfolie zeep met wilde lavendel. Aangezien ik nog in de experimenteer fase ben krijgt ieder die wil een stuk om te proberen. Tot nu toe met groot succes. Ga snel weer aan de slag.

Anita[ 2 reacties ] ( 151 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 108 )


Feestdag(en)

Monday, March 25, 2013, 08:18 AM

Het is vandaag Onafhankelijkheidsdag in Griekenland. Het is de viering van de bevrijding in 1821 van de Turken. Op Kythira is er elk jaar in Chora in de ochtend een vlaggenparade met dans en muziek en veel schooljeugd.

Vorige week maandag de 18e was het ook feest vanwege Schone Maandag, het begin van de vastentijd tot aan Pasen. Dan wordt er uitgebreid gelunched en daarna is het rusten want het Carnaval – apokries – is dan ook voorbij. Geen gefeest meer! (ahum zie boven) Het Griekse Pasen wordt gevierd op zondag 5 mei. “Pasen in de zomer” zo noemen enkele Grieken dat, omdat het zo laat in het jaar is en het dan al heel warm kan zijn.

Ondertussen zijn de StilteWandelingen begonnen met mindfulnesstrainer Rian Coumou. Hebben we haar verjaardag samen gevierd met gebak en het welkomstdiner voor de StilteWandelaars. Dat viel allemaal samen.
Ondertussen was ik(anita) ook nog ergens jarig. Het waren de afgelopen week veel lunches, diners, en veel poets-tuin-en de laatste verfklusjes.

Vrolijk Pasen allemaal!
Albert&Anita


[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 109 )


De voorbereiding

Monday, March 11, 2013, 04:34 PM

Het is prachtig zonnig weer en echt genieten om in de kruidentuin te werken. Volgende week vrijdag komen de eerste gasten voor de StilteWandelingen. De appartementen worden gewit en hier en daar een likje bruine verf zodat alles er weer spik en span uit zal zien.

Het is leuk om het huis weer op orde te maken voor de eerste gasten.
De afgelopen jaren boekten in maart nog altijd diverse Grieken. Dan kwam men voor een kort bezoek om Schone Maandag, dit jaar op 17 maart, te vieren. Of gewoon een week of weekend. Echter van de Griekse kant is het muisstil. Heel begrijpelijk.

Anita

[ 4 reacties ] ( 337 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 125 )


Olijfolie

Saturday, March 9, 2013, 03:43 PM

We kunnen er niet genoeg van krijgen. En zeker de Grieken niet want die zijn per persoon de grootste verbruiker ter wereld. Kun je olijfolie invriezen? Allemaal leuke weetjes in deze test.
http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil- … l-iq/32583
Voor degene die niet zo goed zijn met de Engelse taal of een extra uitleg van een woord willen kunnen google translate aanzetten.

Veel plezier!
Anita 

[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 122 )


Veerboot

Sunday, March 3, 2013, 12:59 PM

De veerboot van Pireas naar Kythira heeft een blog; http://lanesealines-kithira-news.blogspot.gr/.En zo waar het wordt bijgehouden, alles in het Grieks. Uiteraard plaatsen wij de tijden op onze website.
Anita[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 131 )

 

StilteWandelingen 

Wednesday, February 27, 2013, 04:44 PM

Van 23 maart t/m 30 maart hebben we nog plek voor deze bijzondere en inspirerende weken van Rian Coumou.


[ reactie toevoegen ] ( 1 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 154 )


Vijf jaar geleden!

Thursday, February 21, 2013, 11:38 AM

Op 19 februari 2008 brachten pa en ma Snippe ons met kat Tipsie naar het vliegveld in Hamburg om ons definitief uit te zwaaien. Nou ja definitief. Lang leve mail en skype! Zo zijn we ‘niet zo ver weg’. Een maand later kwamen ze trouwens al op bezoek om onze verjaardagen te vieren.
De afgelopen 5 jaar zijn voorbij gevlogen. En wat hebben we veel leuke, aardige en interessante mensen leren kennen. Zowel op het eiland maar zeker ook onder onze gasten die uit alle windstreken van de wereld komen. Dat hadden we allemaal voor geen goud willen missen. En we blijven nog wel even want we zijn nog maar net begonnen, vinden wij.

Nog even een fotootje uit de oude doos! Klein doosje want onze harde schijf begaf het toendertijd al snel.
Op de foto zie je ons gemeubileerde huurhuis in Manitochori, 23 februari 2008. Met een beetje van ons en heel veel van de eigenaar. Ergens tussen de troepjes hang ik op de bank. Op de rode Zwitserleven plaids die we nu gebruiken voor de picknick tijdens de Olijf-Pluk-Weken.

Nooit hebben we spijt gehad van de beslissing om op Kythira te gaan wonen.
Wij zagen en zien het nog steeds als een mooi avontuur. De gelukkigste momenten in ons leven zijn nog altijd die van zorgeloosheid. Gouden momenten die we ook hadden kunnen ervaren als we in Nederland waren gebleven. Niet te veel verwachtingen dan blijft het leven aangenaam.

Albert&Anita[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 145 )


Pavlopetri?

Saturday, February 9, 2013, 03:19 PM

Pavlopetri is een van de oudste onder water gelegen steden en ligt voor de kust van Neapolis tegenover Kythira. Pas in 2011 is er voor het eerst onderzoek gedaan. De stad is tot ‘leven’ gebracht zoals je kunt zien in deze documentaire van de BBC. Er wordt uitgebreid ingegaan over de techniek van het onderzoek maar het vertelt ook veel over het leven van duizenden jaren geleden.
Klik hier voor de link naar de documentaire.

Veel kijkplezier!
Anita[ 1 reactie ] ( 267 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 286 )


Voorjaarsaanbieding

Thursday, February 7, 2013, 02:58 PM

Ze zijn er weer. Aantrekkelijk vliegtickets in april met vertrek vanaf Amsterdam of Dusseldorf. Een aantal hebben we al uitgestippeld.

Albert&Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 203 )


Antikythira

Wednesday, January 30, 2013, 04:53 PM

Regelmatig krijgen we vragen of het mogelijk is om Antikythira te bereiken. En is het leuk? Lees hier ons verslag van mei 2009 en oordeel zelf.
Dag trip Antikythira onder de ReisVerslagen.

Anita 

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 220 )

 

Wandelen op Kythira

Monday, January 21, 2013, 04:06 PM

Vervelen jullie je nooit? Een veelgestelde vraag en ook een heel begrijpelijke. En nee, we vervelen ons nooit. We hebben zelfs een pittig schema sinds 2 weken. Namelijk drie ochtenden in de week Griekse conversatielessen. Mét huiswerk. Daar zijn we wel een paar uur zoet mee. Weer heel erg leuk om na 5 jaar weer eens de studioboeken in te duiken. Het doel om ons huis-tuin-en keuken Grieks te verbeteren. Morgen al de eerste test!
Af en toe ook een vrije dag. Gister maakten we tijd voor een wandeling. Tip van Kythira Hiking en binnenkort wordt dit oude pad, monopathi, subtiel bewegwijzerd. 
Dit pad start bij het standbeeld van Kolokotronis en voert over diverse bergruggen richting Diakofti. Verrassend mooi.

Anita


[ 2 reacties ] ( 315 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 256 )


Reisverslag

Monday, January 14, 2013, 05:24 PM

Voor een kort verslag van Kythira naar Athene kijk onder ReisVerslagen.

Vragen? mail gerust.
Anita

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 207 )


Fossiel

Sunday, January 13, 2013, 01:09 PM

Is deze zeester van ca 145 – 66 miljoen jaar geleden niet prachtig? Helaas wel in 2 stukken. Gevonden tijdens de olijf-pluk-weken door Annemiek. De twee stukken lagen gewoon bijelkaar…Kythira blijft ons verrassen.

Anita

NB: met dank aan Letty voor de analyse

[ reactie toevoegen ]   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 212 )


StilteWandelingen

Tuesday, January 8, 2013, 05:06 PM

Zin in een weekje kleurige en geurige natuur, een beetje beweging, aangename stiltes, een spatje zon en een Grieks eiland?
Kom dan meedoen aan de StilteWandelingen eind maart.
Samen met mindfulnesstrainer Rian Coumou van Libero Walcheren organiseren wij dit voor de tweede keer.
Uiteraard kun je ons of Rian gerust mailen met vragen.

Warme groet,
Anita

NB: niet onbelangrijk, lekker eten hoort er ook nog bij. Ook voor vegetariers. 

[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 208 )

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.