Het is maandagochtend en de zon is in al haar kleurenpracht aan het opkomen als om 6:45 de olijvenplukkers aanschuiven voor een laatste ‘Albert ontbijtje’ van hun olijf-pluk-week. Om 8:15 vertrekt het vliegtuig naar Athene en gaat iedereen vanaf daar zijns weegs na een heerlijke week op Kythira. Het is tevens de afsluiting van ons 15e Guesthouse seizoen en die eindigen we deze keer niezend en snotterend. Oeps. Een verkoudheidje ging rond in de groep waarbij Corine zelfs een paar dagen koortsig was terwijl Hennie de snotterende en proestende dans ontsprong.
De tweede olijf-pluk-week was tevens de natste week van het hele jaar. Daar zijn we eigenlijk heel blij mee behalve dat de eerste olijfplukdag in het water viel omdat het bleef regenen. Het goede nieuws is dat de opbrengst per kilo olijven met stip steeg. Dat zit als volgt. In de eerste week was er voor elke kilo olijfolie 7 kilo olijven nodig. Na de regen was dat iets minder dan 5 kilo olijven oftewel meer olijfolie bij dezelfde hoeveelheid olijven.
*klik op de foto voor een vergroting
We zijn dolblij dat we nog olijven kónden plukken want in vele olijfboomgaarden is de oogst door de maandenlange droogte verloren gegaan of het staat er discutabel voor. Na het slechte olijvenjaar 2023 waren we dit jaar nagenoeg door onze voorraad heen. Vorig jaar was het wereldwijd een drama voor de olijfolieproductie waardoor de prijs van een kilo olijfolie zich in korte tijd meer dan verdubbelde. Heb je dat gemerkt bij het kopen van olijfolie?
Overigens heeft de prijs van olijfolie inmiddels weer een dalende trend ingezet. Dat merkten wij meteen in de olijfpers op Kythira. De olijfpers wordt betaald met…olijfolie. Dat komt er op neer dat 12% van de geperste olijfolie wordt ingehouden door de pers. Deze 12% kunnen we terugkopen tegen de fabrieksprijs, in een week tijd was er al een prijsverschil van een euro per kilo olijfolie!
Waarom daalt de prijs van olijfolie nu ineens? De olijfolie resultaten in Spanje, het grootste olijfolie producerende land ter wereld, zijn tot nu toe heel erg goed. De verwachting van de olijfolie opbrengst in Griekenland, de nr 3, gaat op het moment niet verder dan een verbetering van vorig jaar maar dat kan ook snel. Hier en daar las ik dat de vraag naar olijfolie een stuk minder is geworden omdat de consument alternatieve producten is gaan gebruiken toen de olijfolie zo duur werd maar of dat zo blijft…Olijfolie is wel verslavend lekker en, dat durf ik best te stellen, de gezondste olie ter wereld. Op het moment dat olijfolie weer betaalbaarder gaat worden zal de vraag gaan toenemen daar ben ik van overtuigd.
*klik op een foto voor een vergroting
Dit jaar plukten we wederom flink wat eetolijven. Die zijn voor de inmaak. Dat is een proces van een paar maanden althans dan vind ik ze het lekkerst. Een aantal gasten hebben een kilootje eetolijven geplukt en mee naar huis genomen om ze zelf in te maken. Onze favoriete recepten vind je hier.
Het plukken van eetolijven is een tijdrovend klusje want alleen de onbeschadigde zijn goed genoeg voor de inmaak. Dat geldt eigenlijk ook voor de persolijven, olijf voor olijf plukken blijkt meer gebruikelijk te zijn in Israël en Palestina. Om maar eens twee landen te noemen…Olijven bij een aperatief. OLijven in salades, meestoven met kip en dit jaar heb ik het olijvenbrood van Griekipedia regelmatig op tafel gezet. Eenvoudig en superlekker.
De olijvenpluk zit er weer op! Bedankt lieve Monique, Anne Margreet, Hanneke, Arjan, Mariët, Leon, Ted, Henk, Wia, Christina, Patrick, Corine, Gabri, Mieke en Hennie. Graag tot nog eens een volgende keer in de olijfboomgaarden van Kythira!
Fijne winter, καλό χειμώνα,
Albert&Anita
PS: alle reportages van de afgelopen jaren kun je hier lezen en bekijken