Onafhankelijkheidsdag

 

Onafhankelijkheidsdag op 25 maart is een nationale feestdag in Griekenland en zo ook op Kythira. Het was in het jaar 1821 dat op die dag de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Turken begon. Het duurde nog bijna tien jaar voordat er erkenning kwam voor de Griekse onafhankelijkheid. Een bekende strijder tegen de Turkse bezetter was Kolokotronis. Een buste is op Kythira te vinden op de weg van het vliegveld naar Diakofti net voor de afslag naar het klooster Agia Moni. Een vreemde plek zou je misschien denken. Ware het niet dat Kolokotronis al zo’n twintig jaar eerder, rond 1800, zich een tijdje schuil hield op Kythira. Het toen vervallen klooster Agia Moni lag hem zo na aan het hart dat hij beloofde, bij leven en welzijn, het te laten renoveren. En zo gebeurde dat ook na de onafhankelijkheidsoorlog.

 

DSC03131 (1024x576)
Op het dorpsplein in Chora – Kythira.

 

Dit jaar viel 25 maart op een vrijdag en genieten de meeste Grieken van een lang weekend. De sfeer zat er op Kythira goed in. Op 24 maart was er al een kort herdenkingsmoment bij de buste van Kolokotronis. Op de dag zelf was de burgemeester, en zijn gevolg, al op tijd te vinden in het centrum van Potamos, voor speeches en dans en het Philharmonisch orkest. Het hele ritueel ging om elf uur opnieuw van start in Chora, de hoofdstad van Kythira. Het was een kleurrijk schouwspel van jong en oud en een vurige speech van de burgemeester. Alsof het vieren van de onafhankelijkheid elk jaar weer iets belangrijker wordt. Hoe kan dat ook anders in een land waar vluchtelingen nog dagelijks binnenkomen in gammele bootjes uit de richting van Turkije. Eenmaal gearriveerd is er geen grens meer open en zitten alle vluchtelingen letterlijk vast in Griekenland. En dan hebben we het nog niet eens over alle financiële problemen van de overheid en de bevolking zelf. Op 25 maart is alle ellende even vergeten, op Kythira althans, en wordt er feest gevierd en uitgebreid geluncht. Traditite is dan om ‘bacaljaroe me skordalia’ (gebakken vis met knoflookdip) te eten en alles weg te spoelen met een goed glas wijn. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Proost op de onafhankelijkheid!

Anita

 

De meisjes dansgroep van Chora in vrolijke klederdracht. Nog een rondje om het plein en dan kunnen ze los.

 

DSC03177 (1024x555)
Na de toespraken, de dansjes van verschillende dansgroepen, maakt iedereen nog eens een rondje om het plein onder het genot van het ritmische geluid van het orkest. Zelfs de allerkleinste kinderen vanaf een jaar of vier, voorzien van prachtige pakjes ook de jongens, lopen mee in de optocht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.