Hout in overvloed

 

Na afgelopen zomer* was het te voorzien: hout in overvloed op Kythira. Een buurman verscheept met enige regelmaat een grote hoeveelheid gekapt hout naar Athene, voor zijn dochter en haar gezin. Het is geen koude winter geweest en de houtkachel ging bij ons alleen een paar keer aan voor de gezelligheid. Voor alle duidelijkheid, ook op Kythira heb je een verwarming nodig in de winter, zeker ’s avonds.

De houtkap op Kythira kwam eind januari goed op gang toen de gemeente opdracht gaf om elke vrijdag de verbrande bomen op gemeentegrond te kappen. Iedereen mocht, en kan, vrijwillig meedoen. En wie hout nodig heeft kan zich melden bij de gemeente. Bij ons in de dorpjes hebben de buren de grondeigenaren met verbrande bomen benaderd en zijn zelf aan de slag gegaan. Ook Albert heeft de landjes rondom het guesthouse ontdaan van verbrande bomen. Dat gaf nog een dagje wat ophef onder de buurtbewoners. Een verontwaardigde buurvrouw dacht dat wij er met haar hout vandoor waren gegaan. Tenminste dat hoorden wij van een buurman. Haar probleem was direct opgelost toen een buurman haar het hout kon laten zien. Keurig gehakt en opgestapeld op haar eigen terrein. Ze had niet goed gekeken. Blind van woede waarschijnlijk. In een paar uur tijd hadden we zo wel bijna alle buren op de stoep staan. Stuk voor stuk want ze wilden allemaal even weten hoe het verhaal nu precies in elkaar zat. De verontwaardigde buurvrouw heeft een dag later al haar hout direct opgehaald.

 

Hout in overvloed
Albert aan het werk in het “amfitheater” naast ons guesthouse.

 

Vanwege alle houtkap is het uitzicht op diverse plekken definitief veranderd. Bij ons is het grote verschil dat het dorp Pitsinades nu duidelijk zichtbaar is en aangezien dat een van de mooiste dorpjes van Kythira is vinden we dat helemaal niet erg. En we zien we ineens de hoge bergen van de Peloponessos, aan de overkant. Vanaf de terrassen boven ontdek je nu een stukje land dat doet denken aan een amfittheater. Groen gras en voorjaarsbloemen geven kleur aan de berg Skliri naast ons, en hier en daar piept de gele brem er zelfs doorheen.

 

Hout in overvloed
Tja, de ketting loopt er wel eens af…

 

Alle bossen op Kythira zijn niet vanzelf ontstaan. In de jaren 60, van de vorige eeuw, hebben Nederlandse ontwikkelingswerkers’ veel dennenbomen geplant op het midden van het eiland en rondom het klooster Mirtioditissa. Door de brand van afgelopen zomer zijn veel van deze bossen in rook opgegaan en worden nu gekapt. In het groene Noorden vind je naast de vele dennenbomen reusachtige eucalyptusbomen, die zijn ooit geplant door de lokale bevolking zo heb ik me laten vertellen. Een oorspronkelijke boom op het eiland is de jeneverbes, kedros op z’n Grieks. In december 2015 zijn er 300 jonge kedros boompjes geplant in het gebied achter het dorp Milopotamos. De bedoeling is nu om weer een paar honderd, of meer, van deze bomen te gaan planten. Inmiddels staan er al vele wortel te schieten van de zaden die de lokale bevolking in november 2017 op Kythira heeft verzameld. Het zijn traag groeiende bomen dus geduld is een schone zaak.

Kortom er zijn allerlei allerlei grote en kleine actie’s gaande. Van een extra brandweerauto, geld en opleiding voor de professionele brandweer op het eiland (vanuit de politiek) tot aan het opleiden van de verpleging in het bejaardentehuis in Potamos. Ondanks alle inspanningen van een kant van de bevolking  is er een ander deel dat rustig zijn tuinafval gaat verbranden met windkracht 6, of hoger. Om die reden zijn er dit jaar alleen al drie brandjes ontstaan. Woest is nu de ene helft van de bevolking en de andere helft? Die horen of zien we niet, we weten niet wie dit zijn of het wordt gewoon niet bekend gemaakt.

 

Hout in overvloed
De brandweer op Kythira geeft uitleg in het bejaardentehuis in Potamos. Foto is van Photo Cerigo

 

Ik ben weer helemaal blij als ik door mijn tuin loop en al die verbrande bomen niet meer zo dichtbij zie. Dat geldt ook voor de weg van Aroniadika naar Pitsinades. Door alle inspanningen van de buurtbewoners wordt het elke dag een stukje mooier en het geluid van een motorzaag klinkt mij als muziek in de oren. Wij zijn helemaal klaar voor het nieuwe toeristenseizoen en zitten al bijna volgeboekt tot in de tweede van oktober! Zelfs een brand houdt de toeristen niet tegen.

Anita

*in augustus 2017 was er een grote brand op Kythira. Er is niemand omgekomen en er zijn geen huizen verbrand, alleen heel veel bossen.

** Voorjaarsaanbieding!!!

Hout in overvloed
Het eindresultaat! Met hulp van de buurtjes die een dagje kwamen branden toen het windstil was.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.