“Ik stop de bezuinigingen”

“Ik stop de bezuinigingen, stem op mij” Het was januari 2015 dat Tsipras met deze uitspraken zijn verkiezingsoverwinning behaalde. Een half jaar later tijdens het referendum riep hij:”Stem nee, want dan sta ik sterker in de onderhandelingen met Europa”. Massaal koos de niet-rationele  Griek wederom  voor deze loze woorden omdat tesamen met de belofte minder bezuinigingen ook een belofte kwam van geen Grexit. Een week later realiseert een groot deel van de nee-stemmers zich dat hun nee toch beter een ja had kunnen zijn. Te laat! Zie daar, Europa laat Griekenland niet los en wat heeft Tsipras onder hevige druk bereikt? Een heel zwaar bezuinings- én controle programma waar je U tegen zegt.

Een onervaren regeringsleider met een zwabberbeleid. Anders kan ik het niet uitdrukken. We vegen naar links, een beetje naar rechts, en heel veel onder het vloerkleed. Er gebeurt een paar maanden nagenoeg niets. Totdat Europa en het IMF steeds meer druk uit gaan oefenen. De schulden hingen in het voorjaar letterlijk als donkere wolken boven Griekenland, het regende tot ver in juni! “Waar is je hervormingsplan Tsipras?” riep Europa. “Als jij die niet hebt maken wij er eentje voor je”. Zie daar het resultaat, de komende jaren gaat de Griek, en wij dus ook, krommer liggen dan ooit tevoren.

– De Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren tot de conclusie gekomen dat ze op een dood spoor zaten. De leiders waren volgens de Financial Times al op weg naar de deur toen Donald Tusk de misschien wel historische woorden ‘Sorry, maar geen denken aan dat jullie deze kamer verlaten’ uitsprak. –  Volkskrant.nl

 – De Franse president François Hollande noemde het akkoord over de Griekse crisis maandag “een historische beslissing”. Hij sprak ook van een “moedige keuze” van de Griekse premier Alexis Tsipras. –  liveblog nu.nl

Het enige goede nieuws is dat er uiteindelijk een besluit is gevallen. Griekenland heeft geen andere keuze en staat letterlijk met de rug tegen de muur, om één reden: GELD. Bij een Grexit geen geld, geen bank die open gaat en dat betekent dat de economie, de samenleving, stil komt te staan. Geen nieuwe bestellingen, geen aan- en verkopen, men durft niets uit te geven…

Luck! Make your own.

De Nederlandse ambassadeur in Athene, Jan Versteeg, geeft een persoonlijke video speech van 15 minuten (in het Engels, klik op Luck! Make your own. ) en vertelt wat hij heeft gedaan om zijn geluk te vinden,  zijn gewenste leven op te bouwen, zolang als je maar weet wat je wilt bereiken (opmerking: dat hoeft beslist niet iets groots te zijn).

Anita

 

Een nieuw cafeetje in Frilingianika  'Zaxár'. Een koud glaasje wijn hadden ze nog niet in huis, dan maar aan de limoncello. Jiamas!

Een nieuw cafeetje in Frilingianika ‘Zaxár’. Een koud glaasje wijn hadden ze nog niet in huis, dan maar aan de limoncello, niet Grieks wel lekker. Jiamas!

 

 

 

 

 

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

6 reacties

  1. Vind het vreselijk voor de mensen in Griekenland. Ik voel echt een steek in mijn hart, zo een mooi land en lieve mensen. De gewone burger krijgt het nog zwaarder, vreselijk. Denk dat dit straks ook bij ons gebeurd. De EU top zijn witteboord criminelen en denken alleen aan zichzelf, alleen maar leugens en bedrog.. Anyway, voor alle mensen in Griekenland wens ik alle goeds !

  2. Dank je wel Angelique. Helaas krijgt de gewone Griekse burger het nog zwaarder en ik voorzie dat nog meer Grieken het land gaan verlaten om elders een nieuwe start te maken. En dat zijn wel degene die nu heel hard nodig zijn om het land op een intelligente manier weer op te bouwen. Nu wachten we eerst op goedkeuring van het Grieks parlement. Het is bijna onvoorstelbaar als ze deze deal gaan goedkeuren. Alles om een Grexit te voorkomen want dan is de ramp niet te overzien(en gaan nog meer Grieken uit hun vaderland vertrekken). Helaas is het een keuze (is die er?) uit twee hele slechte scenario’s. Anita

  3. Er zijn hier ook acties voor de grieken, solidairiteit, Oa :https://secure.avaaz.org/nl/support_greece_pa/ ik denk dat de gehele EU de gewone burger het niet langer moet pikken en in opstand moet komen. Persoonlijk denk ik dat de Griek beter af is uit de euro, de meeste NL willen er vanaf. Het is een groot netwerk wat ons allen uiteindelijk onderuit haalt. Ik wens jullie sterkte en het beste en bid voor Griekenland dat het goedkomt.!

  4. Pingback:Update - blog van een Grieks eiland - Kythira

  5. Pingback:De Olijf-Pluk-Weken 2015 - blog een Grieks eiland - Kythira

  6. Pingback:Griekenland groeit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.