Zomerverhalen 2023

 

Regen op 4 september?

Een wolkbreuk! Die begon precies toen we bij het restaurant arriveerden. Aangezien tafels en stoelen nog in de zwoele zomeravond stand stonden, heel logisch zo begin september, waren we vooral heel erg blij met de waterdichte pergola. De regen viel een halve meter naast onze tafel. Even later was het donker en staarden we met z’n allen in een pikdonkere natte avond. Indrukwekkend opgelicht door regelmatige bliksemschichten waarop direct een stevige donder volgde.

De bliksem was ingeslagen in de electriciteitsleiding nabij de Moudari Lighthouse. Er ontstond een brand die door de brandweer én de regen meteen kon worden geblust. Oh wat een geluk! Het restaurant bleek te beschikken over een generator mocht je je afvragen hoe de rest van onze avond is verlopen. Onder het genot van een mooi glas rode wijn en fantastisch eten werden de smaakpapillen flink verwend. Drie uur later rolden we van tafel en haasten ons naar de auto’s om natte zomerjurkjes te voorkomen.

 

 

Bij Mazzipetti in Potamos kun je een e-bike huren. Ook in de zomer! De foto is van Wietske&Co

 

De hele nacht regende het flink door. In totaal viel er wel 2 cm. Als je weet dat de gemiddelde regenval op Kythira 50 cm per jaar is dan is dat een mooie plens. De volgende ochtend werd het even kritiek toen Albert de ontbijtjes ging rondbrengen maar hij danste tussen de regendruppels door en alles is droog overgekomen.

 

Op 22 juli om 19:00 uur was het nog zo ontzettend heet dat Albert nog redelijk koel onder de parasol zat. Ik las mijn boek boek mét gekoelde voetjes.

 

 

Wat betreft de temperatuur in Griekenland bleek het een gemiddelde zomer te zijn, aldus National Observatory of Athens. Juli was heet met op Kythira een hittegolf van twee weken. Niet ongebruikelijk, die hittegolven, wél 2 weken lang. Op Kythira is juli de heetste maand van het jaar. Tevens een populaire maand om te trouwen of je kind te laten dopen. Mooie lange en warme zomeravonden vol muziek, eten en drinken en dansende mensen. Wij genoten volop mee bij een doop en een bruiloft.

 

*klik op een foto voor een vergroting en een tekstje

 

Daarna ging het roer om en bereikte ons het zeer verdrietige nieuws dat onze goede vriend Paris was overleden. Dat hij zo ontzettend achteruit ging was vrij plotseling en kwam als een schok. Niemand had dit verwacht. Verdoofd en verdrietig deden we ons werk. Even was Kythira niet meer leuk. Het eiland zonder Paris kwam ons vreemd voor.

 

Zomerverhalen 2023

April 2023. Met Paris spelen we een spelletje ‘jeu de boules’. Voor de laatste keer maar dat wisten we toen  nog niet.

 

Na de begrafenis, hij ligt nu op een prachtig plekje bij ons om de hoek, is dat zware gevoel elke dag een beetje verdwenen. Al is het gemis groot. Hoe vaak ik al niet heb gedacht: oh dit en dat moet ik Paris nog even zeggen…Het is voorbij. Net zoals destijds met onze gezamenlijke vriend Panajiotis Magonezos. Ik zie ze zitten en samen grappen, daar hoog in de hemel, zwevend boven onze hoofden. Er zal veel gekkigheid zijn en en de laatste eiland nieuwtjes en roddels worden vast en zeker besproken met een tsipouro en mezze bij de hand. Wie weet sluit Ma Blok ook nog bij ze aan.

 

 

Zomerverhalen 2023

Albert zijn moeder met buurvrouw Panajiota op het strand in Paleopolis op onze trouwdag

 

Eind augustus is Albert zijn moeder op 93 jarige leeftijd overleden. De dementie kreeg haar steeds meer in de greep, ze kon niet meer, ze wilde ook niet meer. Dat was het trieste van alles. Terwijl ze altijd stapels boeken las. Ze had een grote algemene kennis. Puzzeltjes oplossen was ook echt haar ding. Dan won ze weer iets. Bovenalles was het een smulpaap. De koelkast stond altijd vol taart, lekkere kaasjes, chocola en aan wijn was er nooit een gebrek. Zo wil ik me haar graag herinneren. Voro het afscheid van ma Blok was Albert een klein weekje in Nederland.

De zinderende zomer kwam en ging, net als onze gasten. In het guesthouse ontvingen we, naast de jaarlijks terugkerende gasten wat we al heel bijzonder vinden, dit jaar opvallend veel jonge stellen. Dertigers van over de hele wereld. Dertigers die niet direct op zoek zijn naar wilde feestnachten maar komen om zich onder te dompelen in het zomerse eilandleven. Dan begint zo’n dag altijd met een koffietje (to go) in een van de drukke dorpjes langs de ‘snelweg’ van Kythira met Aroniadika, kafenio Grigorakis, als zijnde het middelpunt.

 

Ontzettend aangenaam om tijdens de hete zomermaanden een bootje te huren met een groepje vrienden, vanaf de boot in zee te springen en ronddobberen in die grote blauwe plas. En deze keer een rondje grot zwemmen. Pure verwennerij zo’n middag.

 

Het voelde voor ons deze zomer weer een tikje drukker dan de voorgaande jaren. Elke minuut van de dag was gevuld. Het extra werk kwam oa van twee schitterende vakantiehuis projecten die we hebben opgeleverd. Choustí Diakoftí en Banana. Dat laatste is een volledig nieuw gebouwd huis volgens de traditionele architectuur gelegen in een oude olijfboomgaard. De eigenaren zijn superblij met het resultaat en proberen zich nu het huis helemaal eigen te maken. Met veel lokale spulletjes waaronder een schitterend servies, speciaal gemaakt voor hen door Roussos Ceramics in Kato Livadi. De handgemaakte grote houten eettafel van de timmerman is een blikvanger in de woonkamer.

 

Zomerverhalen 2023

Choustí Diakoftí is het hele jaar door te huur www.eengriekseiland.nl

 

Is de zinderende zomer nu voorbij? De slopende zomerhitte zeker. Ik verwacht, zoals elk jaar, nog een paar mooie zonnige maanden met een heerlijke temperatuur van zo rond de 25 graden. Kom je ook heerlijk nazomeren op een Grieks eiland? In oktober hebben we nog plek in het guesthouse. Contact ons zsm

Tip!!!! Vanaf 27 oktober gaan we weer olijven plukken. Pluk je eigen olijfolie en schrijf je hier in voor zo’n geweldige olijf-pluk-week.

Tot op Kythira,

Anita

 

Albert bracht deze eau de toilette voor mij mee (lieeef). Nu ruik ik elke dag naar een Kytheriaanse tuin… Ik ben benieuwd wie dit als eerst op gaat vallen 😀  

 

Zomerverhalen 2023

Eau de toilette van Hermès Paris

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.