Wandelen is de haast uit je hoofd halen…

 

Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft – Rommert Boonstra

 

Wandelen-onthaasten-Diakofti-Kythira
december 2023

 

Met veel plezier denk ik nog altijd terug aan de eerste maanden op Kythira toen wandelen een nieuwe ontdekking werd. De eerste stappen in ons nieuwe Griekse bestaan waarbij alles anders ging dan verwacht. Wandelen daarentegen gaf mij een momentje van ‘rust’, prettige inspanning en de ideale afleiding.

Sinds die tijd is de winterpret op een Grieks eiland met de benenwagen op pad gaan. De sporadische dagen dat het echt regent zijn er niet veel. In het bloemige voorjaar kan het nog heerlijk fris zijn en de zachte najaarsgloed legt een gouden glans over het hele eiland. Bovendien hoor je niets (!) want op Kythira is de stilte vooral bijzonder.

Je loopt niet om de tijd te doden, maar om haar welkom te heten, om haar bladeren en bloemblaadjes één voor één, seconde voor seconde te plukken – Frédéric Gros

 

Shell Fossil-Kythira-Diakofti
Even geen bloemetjesfoto maar wel eentje van een schelpfossiel, die zijn miljoenen jaar oud. En op Kythira vind je ze op best veel plekjes.

 

Wandelen op Kythira kan bijna (in de zomer is het te heet) op ieder moment (als je tijd hebt) en is een van de makkelijkste activeiten (als je kunt wandelen). Veel heb je er niet voor nodig: je favoriete wandelschoenen en een rugzakje voor water en proviand. Oh ja en een kaart van het eiland danwel digitaal of een heerlijke ouderwetse papieren versie.

 

kamares-diakofti-pende pigadia-wandeling
Verlaten boerenhuisjes van ca 200 jaar oud

 

kamares-diakofti-pende pigadia-wandeling

 

Een uurtje door het buurtje in mijn uppie, of samen met vrienden of familie. Dat is gezellig en verbreed de onderlinge gespreksstof altijd. Een rondje met eilandbezoekers of gasten geeft voldoening want er valt veel te vertellen over de omgeving en de natuur. En veelal beginnen de vragen dan te stromen.

Wandelingen met anderen zijn mij dierbaar, maar lang niet zo onmisbaar als mijn tochten alleen – Lidewey van Noord

 

zeezout-Kythira-alateres-lokale-produkten
Een bijzonder stukje kust. Dit is een van de 25 zout-verzamel-plekken op Kythira. Een bijzonder en beschermd ambacht en een van de laatste plekken in Europa waar dit nog gebeurt

 

Er zijn korte, lange en rondwandelingen te maken. Daarnaast zijn er diverse boekjes die je voorzien in een diversiteit aan wandelingen en informatie over het hele eiland. Tegenwoordig zijn er ook wandelingen die onderweg via een app aangeven wat je ziet. Een piepje en dan komt er een tekstje.

Deze digitale gids hebben we uiteraard even uitgeprobeerd en dat was erg leuk en verrassend. Geef je de voorkeur aan een gids op twee benen dan kun je eentje boeken via de diverse reisbureautjes op het eiland.

Zelf wandel ik met de deelnemers van de week Innerlijke Groei in het najaar. In het voorjaar is Rian Coumou al meer dan 11 jaar de gids voor de deelnemers van de StilteWandelingen en de week Natuur en Cultuur. Inschrijven voor een van deze weken kan nog steeds, ben je geinteresseerd neem dan gerust contact met ons op en wandel mee…

Wandelen is het beste medicijn – Hyppocrates

zonnige groet, Anita

 

oude olijf-wandelen-Diakofti-Kythira
Het bijzondere landschap kenmerkt zich door oude olijven, wilde salie en tijm. Heide en brem en diverse orchideetjes.

 

3 gedachten over “Wandelen is de haast uit je hoofd halen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.