Kythira toen!

 

Kythira toen! In 1933

Waar zijn de armen van de Venus van Milo? In een krantenartikel uit 1933 lees je wat er volgens de journalist is gebeurd. Zo grappig. En wat heeft dat dan toch met Kythira te maken? Trouwens de armen zijn tot op de dag van vandaag zoek.

Klik hier en lees het artikel over ‘een geheimzinnige Grieksche expeditie’ in 1933 (Constantinopel is het huidige Istanbul)

 

Kythira toen! In 1944

Nog een berichtje. In 1944  stonden de kranten bol (klik hier) van het feit dat de Britten op Kythira waren geland en het eiland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Er zijn historische beelden uit die periode. De Britten hebben al die beelden samengepakt en er een filmpje van gemaakt “Return to Greece” . Return? Terugkeer? Ja zeker. Vanaf het begin van de 19e eeuw vielen de Ionische eilanden onder het Britse gezag. Veel scholen, bruggen en wegen op Kythira zijn van Engelse hand. In 1864 werd deze eilandengroep herenigd met Griekenland.

Bekijk hier het filmpje “Return to Greece”

Klik hier voor The Liberation of Greece in 1944: 70 years after the first allies landing on Kythera”  Een achtergrondverhaal over de terugkeer van de Engelsen naar Kythira in WOII. Uit het Australische magazine ‘The Kytherian”.

 

English Bridge Potamos

De Engelse brug in 2020 in Potamos.

 

Kythira toen! In 1984

Dan nog een bericht uit het Nieuwsblad van het Noorden in 1984 (klik hier). Over het film festival in Cannes. Waar de film “Reis naar Kythira” werd vertoond. Gemaakt door niemand minder dan de wereldberoemde Griekse film producent Theo Angelopoulos. Ooit hebben wij een poging gedaan de hele film te bekijken, het was toch wat langdradig. Deze slotscene is wel heel mooi met prachtige Griekse muziek, deze moet je echt even zien én horen.

Klik hier voor Taxidi sta Kythira  

Dit was een korte reis door de geschiedenis van Kythira door even wat te ‘spitten en delven’ op delpher.nl. Delpher? Dé koninklijke bibliotheek vol met gedigitaliseerde historische Nederlandse kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins uit bibliotheken, musea en nog veel meer. Heerlijk.

Ik hoop dat je er van hebt genoten. Ik ga nog even verder graven op Delpher…

Anita

 

Kythira toen!

De Venus (Aphrodite) van Milo is te bewonderen in het Louvre in Parijs. Het beeld werd een paar honderd jaar voor Chr. gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.