De Griekse kwestie, vervolg

Vanochtend om 7:30 uur bracht Albert onze Griekse buurvrouw naar de bank. Deze gaat pas om 8:00 open maar zo staat ze met de neus vooraan en kan ze direct haar magere pensioentje opnemen. Dat heeft ze dan vast in  huis. Gouden bergen had Tsipras haar beloofd daarom heeft ze op hem gestemd. ‘Mas katastrepsei’- hij verwoest ons – roept ze nu over hem. Wat zal ze zeggen als ze merkt dat de bank vandaag niet opengaat?

Een enkele Griekse buurtbewoner vraagt ons wat te doen. Want als ze moeten kiezen voor een Europa dan is het een JA, nog meer bezuinigingen dan is het een NEE. De propaganda die Tsipras afgelopen weekend is gestart is een keihard NEE tegen ‘het beledigende plan van de EU’.  Al maanden lang roepen Tsipras en co dat de EU chantage praktijken er op na houdt en uit is op de totale vernedering van Griekenland.  Na verloop van tijd zijn bijna alle Grieken hier in gaan geloven. Dat is pure emotie. Tsipras weet dat hij hiermee een gevoelige snaar raakt. Met het referendum op komst is dat zeer waarschijnlijk ook zijn bedoeling. Eergevoel staat voor de Grieken namelijk boven alles. De daadwerkelijke inhoud van de wederzijdse voorstellen is eigenlijk maar bijzaak.

Tijdens een heel gezellig feestje gisteravond, het leven gaat gewoon door, kwam de suggestie naar voren dat Tsipras nooit de intentie heeft gehad om tot een deal met de EU te komen. Tsipras komt uit de extreem linkse hoek. Naar verloop van tijd heeft een gematigder richting gekozen om een groter publiek te kunnen bereiken. Er zijn vermoedens dat hij via het referendum het volk het besluit wil laten maken om uit de EU te stappen en daarna zelf een soort communistische staat wil vormen. De komende dagen zal blijken of het Griekse volk hier in mee gaat.

Kortom de opluchting van een week geleden is de afgelopen dagen in rook op gegaan. De Griekse kwestie wordt nog verder gerekt met als slotstuk het referendum op zondag 6 juli.

Wordt vervolgd.

Anita

SAMSUNG
Proost! Het leven gaat gewoon door in het paradijs.

 

 

 

 

 

3 gedachten over “De Griekse kwestie, vervolg

  1. Is een grexit, hoe erg ook, nu na 5 jaar de griekse economie volledig kapot te hebben bezuinigd, niet de enige juiste oplossing? De staatsschuld is alleen maar groter geworden in deze periode. Doorgaan op deze weg is toch onhoudbaar en een bewezen, verkeerde weg……Griekenland kan zich, na een grexit, wel weer herstellen zodat ze op eigen benen kan staan. Dit zal ze op de huidige manier binnen de eurozone niet meer gaan lukken vrees ik mits er een kwijtschelding van schulden zal plaatsvinden maar dat zal Europa nooit toestaan. Een mooie zomer toegewenst op het mooie Kythira!

  2. Dank voor je reactie Willem, het is hier inderdaad heel mooi. Het leven gaat gewoon door want contant geld bij dehand is wel zo makkelijk.

    Inmiddels zijn we een dag en een nacht verder en dreigt Varoufakis met het Europese gerechtshof indien Griekenland uit de EU wordt gezet. Het is allemaal zo dubbel want de Griek zelf denkt dat ze niet nog dieper kunnen zinken en juichen een Grexit toe, wat hebben ze nu nog te verliezen anders dan hun eergevoel omdat ze moeten buigen voor Europa? dat is pure emotie. Een enkele Griek accepteert het EU plan omdat er tenminste een plan is. Mocht Tsipras met een goed gedegen plan komen om bij een Grexit het land weer op te bouwen houd ik mij aanbevolen om dit te overwegen. Tot nu toe heb ik hem daar niet over gehoord. Alleen over verder onderhandelen. Trouwens het zakje met drachmens, van voor 2001, ligt al klaar. Wie weet kunnen we het weer eens gaan gebruiken. Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.