Grieks pasen, De Lunch

Heel Europa geniet van een lang Paasweekend. In Griekenland het belangrijkste feest van het hele jaar, doorspekt met eeuwenoude tradities. De wederopstanding gaat gevierd worden en hoe. Overigens zien we ook een wederopstanding van de Griek zelf want vanaf Paaszondag om 00:00 uur ’s morgens mag alles weer gegeten en gedronken worden. En hoe. Dat begint die nacht direct met orgaanvleessoep en hapjes en een flinke borrel. Vervolgens een paar uur slapen en hop het lam aan het spit om deze rond de middag te nuttigen.

 

Het is de beurt aan Giorgos om het spit te draaien; “Geef mijn portie maar aan fikkie”, zie ik hem denken.

 

Check, check is het lam al gaar? Dat komt heel nauwkeurig.

 

Het is niet alleen lam wat de pot schaft, in de keuken worden heerlijk salades gemeekt.

 

Blij waren wij met overheerlijke chocolade paaseitjes uit Nederland van Caroline in smaken die hier niet te koop zijn. Sowieso is de voorraad chocoladepaaseitjes hier beperkt én zijn ze onbetaalbaar.

 

 

Het guesthouse zat bommetje vol met Nederlandse en Belgische gasten en deels waren ze ook onder gebracht bij gastenverblijven bij ons in de buurt. Veel nieuwe wandelaars en jaarlijks terugkerende gasten. Het was ideaal wandelweer. Helaas aan de frisse kant voor een ontbijtje buiten aan de grote tafel. Maar we serveren het ontbijt met plezier in ieders appartement. Dit hebben we zelf tijdens onze vakanties altijd als een enorme luxe ervaren; ontbijt op de kamer. Maar de grote ruime tafel buiten blijkt toch wel een bepaalde aantrekkingskracht op de ontbijters te hebben, lekker in de zon en uit de wind. Iedereen kan kiezen waar hij zelf wil zitten.

 

Om de mond te verfrissen namen we een flesje met witte bubbels mee. Nu de kurk nog laten springen…ik geef het flesje door aan Albert.

 

Hij durft wel.

 

Jamas! Proost!

 

Was het vorig jaar op 5 mei een waar zomers Paasfeest, dit jaar bleek het wat frisser maar wel erg zonnig. Een deel van de paaslunch konden we toch buiten genieten op de boerderij in Aroniadika. Er waren veel nieuwe en oude ontmoetingen met Grieken, en het moet niet gekker worden met de gastvrijheid van de Grieken, al onze gasten waren uitgenodigd op de boerderij om Passdn mee te vieren. Na de FarmTour heb je zo ineens een heleboel nieuwe vrienden.

Het eerste lam is gaar.

 

Het snijden komt heel precies en dat kan niet zonder groot hakblok, buiten, zodat er geknoeid kan worden.

 

Een lam aan het spit rijgen is maar weinigen toevertrouwd net als het gaar en warm er in hapklare brokken weer afkrijgen.

 

Het hoofd is een ware delicatesse.

 

Op het eiland is het paasfeest in Agia Pelagia ontzettend leuk om mee te maken. De souvla’s op het strand, muziek en volksdans en als het niet te hard waait of als de wind uit een gunstige hoek komt, kun je er de hele dag buiten doorbrengen. Nadat de gasten in de ochtend eerst elders hadden rondgekeken, wat gewandeld en genoten van Griekse sferen kwam iedereen toch een stukje lam mee smikkelen op de boerderij.

 

Pita van Maria en Pizza van Anita, made with love.

 

Andere heerlijke hapjes zijn er in overvloed, een stukje pita of pizza, lekkere kaasjes en salades een glaasje wijn of water desgewenst. Het was ontspannen rondhangen en kletsen.

 

De jongeren tafel

 

De mannen tafel

 

Heel veel tafels met genietende mensen,

 

Topmodel Orpheus

 

Op paasdag hebben wij zelf ‘slechts’ twee lunches (een paar jaar geleden waren het er 4). Beter uitgedrukt uitnodigingen en omdat we bij de een wat eerder en bij de ander wat later verschijnen hoeven we niet te kiezen. Zo vertrokken we rond 2 uur richting het Noorden. Het was daar koeler dan op midden op het eiland en waarschijnlijk koud vergeleken met een windloos strandje. De lunch smaakte er niet minder om.

Paaslunch nummer 2.

 

 

Het voordeel van het vroege paasfeest is dat vele zomerrestaurants, cafe’s en barretjes op het eiland de deuren al hebben geopend. Alles ziet er tip top uit. Vanaf donderdag voor Pasen tot ca woensdag na Pasen is er een gezellige drukte overal op het eiland. Griekse familie’s komen van ver en veel eilandgasten met vakantiehuizen komen Pasen vieren op ‘hun’ eiland. Inmiddels is er weer een zalige rust over het eiland gedaald en wordt de icoon tot zondag 4 mei rondgedragen met als eindpunt het klooster van Myrtidiotissa. De icoon is daar te allen tijde in de grote kerk te bewonderen.

 

Kapelos, Dimitris, Strathos en Jiannis: de Aroniadika-clan.

 

Al met al was het weer een heerlijk en gezellig paasfeest. Wil je ook eens een Grieks paasfeest meemaken? En wil je bij ons verblijven? Klik dan hier voor een Grieks PaasfeestReserveer niet te laat want we zijn snel vol.

Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.