Kythira en Antikythira

Antikythira? Even een opfrisser. Antikythira ligt op twee uur varen voor de kust van Kythira. Twee uur verder varen en je bent op Kreta. Antikythira is duidelijk te zien vanaf het Venetiaanse fort in Chora en op zeer heldere dagen doemen de contouren van Kreta op achter Antikythera. Bestuurlijk horen de eilanden Kythira en Antikythira bij elkaar.

De hoofdstad van Kythira, Chora, met Antikythira op de achtergrond.
De hoofdstad van Kythira, Chora, met Antikythira op de achtergrond.

Dat Antikythira wereldberoemd is vanwege de allereerste gevonden ‘computer’ ooit, het Antikythira-mechanisme, is een feit. Onze burgemeester is nu in Zwitserland vanwege een expositie met als onderwerp: het Antikythira-mechanisme. Dat is niet de eerste en zal ook zeker niet de laatste expositie danwel bijeenkomst zijn. Het mechanisme houdt menig archeoloog en wetenschapper bezig.

Dat de vindplaats van het mechanisme (1900) een scheepswrak is wat diep, zeer diep in zee ligt voor de kust van Antikythira houdt tegenwoordig niemand meer tegen. In 2014 zijn de eerste opgravingen hervat en wordt er gebruik gemaakt van de aller modernste technologie. September jl kwamen er zo diverse eeuwenoude schatten letterlijk weer boven water. Parakalo heeft er een heerlijk stukje over geschreven met filmpjes en veel achtergrond informatie.

Dagtrip Antikythira

Anita

Een expositie in het ‘Antikenmuseum’ in Basel

basel expo (1024x768)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.