Farm Tour
Een boerderij op Kýthira met kippen, pauwen, konijnen, schildpadden, een ezel en een pony, geiten, een koe en vooral heel veel olijfbomen. De natuurlijke vegetatie zorgt daarnaast voor een uitbundige kruidentuin. Salie, venkel, tijm, oregano, mirte, chorta (Griekse voorjaarsgroente) en nog veel meer.
Beeldschoon is het natuurlijke ’tapijt’ van kamille voor de boerderij en daar staan grote tuintafels te wachten op bezoekers. Het is een feest om hier te zitten midden in de natuur. De olijfbomen zorgen voor een natuurlijk filter van de zon en als bescherming tegen de wind.
Op het terrein bevindt zich een kamara kerkje van zo’n 200 honderd jaar oud. Het is goed onderhouden en je kunt er alleen naar binnen als de eigenaar er is. De plek van het kerkje met de naam Agia Eleoussa is schitterend. Gebouwd op een heuvel en uitkijkend over de omliggende velden en met zicht op zee en kaap Malea.
De eigenaar Dimitris, die deels in Athene woont en werkt, komt om de 2 weken naar Kythira om samen met de beheerders van de boerderij meer en meer land schoon te maken. Met schoonmaken van land bedoel ik: het ontdoen van stenen en bebossing die je er niet wilt. Eeuwenoude olijfbomen die niet langer als dusdanig herkenbaar zijn worden verlost van de snel groeiende Skinos, mastiek. Ook mooi maar als de olijfboom weer ‘vrij’ is en bloesem krijgt en vruchtjes/olijven heeft is dat nog aantrekkelijker. Een verzorgde olijfboomgaard is een lust voor het oog. Overigens geldt dat ook voor een bos Skinos. Beide vind je op het land van de boerderij.
Met enige regelmaat komen wij op de boerderij. En zo zien we het land om de boerderij elke keer veranderen, zeg maar gerust verbeteren. Dimitris heeft een goede smaak waardoor alles een natuurlijke uitstraling heeft, zelfs de geplante druivenranken.
Al jaren heeft hij het plan om een wandeling rond de boerderij te organiseren, te vertellen over de natuur, de kruiden, als er kinderen bij zijn krijgen ze mogelijkheid om op de pony kunnen rijden en af te sluiten met een gezamelijke maaltijd. Afgelopen winter kwamen we samen met hem tot een soort van programma. Nu nog welwillenden. Dat traject namen wij op ons. Alle gasten die met Pasen bij ons logeerden hebben we gevraagd en allen zeiden: ja graag. Op een dag verschijnen wij rond het middaguur bij de boerderij. Een stortregen overvalt ons. Gelukkig brandde de ’tzaki’ binnen en konden we aanschuiven rond de gedekte tafel.
De wandeling zouden we verplaatsen naar de volgende dag. We zitten goed en wel of het klaart ineens op. De zon komt te voorschijn en na het eerste drankje besluiten we toch op pad te gaan en de lunch uit te stellen. Inmiddels had iedereen al een pita-kaas-broodje achter de kiezen dus genoeg energie voor de komende anderhalf uur. Al wandelend, ruikend, aaiend en pratend genieten we allemaal optimaal van de wandeling.
Onze gids Dimitris voorop.
Naar beneden en weer omhoog.
Stoppen bij de ezel en pony.
De pony mocht even los en rende er als een speer vandoor.
De geitjes krijgen brood en de kleintjes mogen we een vasthouden.
Door de regen ruikt alles nog sterker en door de zon is het natte gras heel snel droog. Terug op de boerderij wacht ons een waar feestmaal, heerlijke versgebakken broodjes, olijven en olijfolie van Agia Eleousssa, nog meer pita-kaas broodjes, salade’s, roodgeverfde eieren(het is wel bijna Pasen) en kip met aardappelen uit de houtoven. Zalig malse kip zoals je nog nooit geproefd. Lekkerder krijg je het niet. Water, wijn en tsipouro zijn de perfecte begeleiders van deze uitgebreide lunch.
Eitje tikken. Degene die een heel ei overhoudt heeft een jaar lang het winners geluk. Dit gebruik is alleen met Pasen en vindt plaats op zaterdagnacht na 24 uur. En nu tijdens de Farm Tour.
Na het toetje van kleine pannenkoekjes met yoghurt en honing is het inmiddels al vijf uur. Voldaan en rosig vertrekken we, het drupt weer een beetje, tijd voor een kort dutje. Wel op tijd wakker zijn want het is de vrijdag voor Pasen en dat wil zeggen dat in vele dorpen in de avond kerkdiensten zijn en daarna een processie. Dat gaat alles gepaard met veel publiek en fakkels en vuurwerk. De priester loopt voorop en het gevolg draagt de ‘epitafios’ het denkbeeldige graf van Christus. De gasten wapperen uit naar alle windstreken. Zelf vinden deze avond in Chora en Avlemonas het meest indrukwekkend.
Wat ons betreft op naar de volgende FarmTour.
Albert&Anita
2 gedachten over “Rondje boerderij”