Terugblik

Het Jaar 2008:

Onze Emigratie
Inmiddels wonen wij 11 maanden op Kythira en wat zijn die maanden voorbij gevlogen.
Het eerste halfjaar in Manitochori in het zuiden van Kythira. Vanaf juni in Frilingianika in ons  piepkleine huurappartementje. In Frilingianika omdat ons eerste eigen huis nog steeds verbouwd moet worden maar wij daar wel onze supersnelle ADSL verbinding hebben. We komen er nu pas achter dat dit een groot voordeel is. Je krijgt namelijk niet zomaar ADSL. Hoe verder vanaf Potamos of Chora des te lastiger dit wordt of eigenlijk onmogelijk. Geen ADSL? Dan duurt een foto downloaden een eeuwigheid en Skype werkt slecht. Wij zijn heel erg blij dat wij het weblog goed bij hebben kunnen werken om zo op z’n minst familie en vrienden op de hoogte te houden van ons wel en wee. Andersom geldt dit uiteraard ook.
Het wonen op verschillende delen van het eiland was achteraf ook erg leuk. Zo klein als het eiland is zo anders is het toch in het Zuiden of in het Midden. De sfeer, andere mensen, andere fraaie uitzichten, andere winkels. Het werken afgelopen zomer op het vliegveld en op het strand in Kapsali heeft ons ook veel geleerd over het eiland en de mensen die er komen en gaan. Veel zomerhuizen die nu, in de winter, leeg zijn en waarvan over een paar maanden de eerste bewoners weer terug komen, is een leuk vooruitzicht. Als al die mensen er zijn is het leuk maar de rust na de zomer die over het eiland valt is ook wel heel prettig. Nazomeren onder elkaar, onder de eilandbewoners.
Het leren van de Griekse taal gaat voor ons gevoel langzaam. Maar als we serieus terugkijken valt dat best mee. Een simpel gesprekje is te voeren en zeker als de gesprekspartner zijn best voor ons doet. Toch spreken er buitengewoon veel mensen Engels en dat is prettig maar ook een valkuil. Dus gaan wij vrolijk door met studeren, wat leuk is om te doen, en blijven we de e-mail lessen van Omilo, www.omilo.com, volgen.
Dan de moeilijke momenten waren die er echt? Dat heeft zich toch louter beperkt tot lichte irritaties tussen Albert en mij. Wat wil je als je 24 uur per dag bij elkaar bent en nu op een oppervlakte woont van slechts 25m2. Ik dacht dat november en december daarin best lastig zouden zijn omdat we meer binnen zitten maar niets is minder waar. Het is knusser dan ooit. Onze Griekse werkgevers waren lastiger om mee te werken!
Ons bezoek aan Nederland in oktober jl. heeft zeker mee geholpen om te voorkomen dat we het ”moeilijk” zouden krijgen. Even snuffelen aan het oude en vertrouwde Nederland en het weerzien met familie en vrienden was een feestje. Met dat vooruitzicht in het verschiet was de zomer makkelijk door te komen. Deze weken waren een mooie ”afronding” in Nederland voor het jaar 2008. Het nieuwe jaar is begonnen, fris, verwachtingsvol, spannend en zeker zonnig.

Eind december verschijnen de eerste anemonen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.