Tripelago

 

Tripelago? Ja Tripelago. We hebben nieuwe bloggers op Kythira. De culturele club van het eiland,  alsmede van Antikythera, laat van zich horen. En je kunt ze volgen. Er zijn wel lange lappen tekst in het Grieks, daar zijn ze goed in, maar met enige regelmaat ook in het Engels. Zoals deze over de trekvogels op Antikythira. Met mooie foto’s. Heb je nog nooit gehoord van Antikythira? Het is dat kleine eilandje tussen Kythira en Kreta. Wij zijn er geweest. Klik hier en lees, en kijk, over ons dagtripje in mei 2009.

Met enige regelmaat krijgen wij een opmerking van onze gasten dat ze zo weinig vogeltjes zien en horen. Ze zijn er wel degelijk en soms moet je er even goed voor gaan zitten. Duidelijk zichtbaar vliegen er het hele jaar valkjes en buizerds, en soms een slangenarend, over ons pand, en de rest van het eiland. Je hoort ze ook: ieeeew ieeeew. Ze zweven koninklijk en machtig over de vallei van Pitsinades. Kleinere vogeltjes zijn er ook alleen is dat afhankelijk van het jaargetijde. In december komt er een vrolijk gekwetter uit de cypressenbossen naast het guesthouse. Zoals deze twee van afgelopen jaar.

 

dec 12

dec 14

 

Het verschilt niet alleen per seizoen wanneer en welke vogels er zijn, het verschilt ook per gebied op het eiland, Hou ogen en oren open wanneer je hier bent want dit ijsvogeltje, zie foto hieronder, wil je vast wel graag voor de camera krijgen. Gespot in Diakofti.

 

SONY DSC

 

Er is een mooie mythe over de ijsvogel: de mythe van de Alcyone dagen. Dit is een periode in januari waarbij gedurende het maximaal twee weken volop zomer lijkt te zijn en het nagenoeg windstil is. Volgens de Griekse Mythologie is dit te danken aan Alcyone, de dochter van de god van de wind, Aeolus. Alcyone was getrouwd met Ceyx, de zoon van Eosphorus, de morgenster. Ceyx en Alcyone noemden zich zelf ook wel Zeus en Hera, dit tot groot ongenoegen van de echte Zeus, de oppergod. Zeus was dusdanig vertoornd dat hij middels een bliksemschicht de boot van Ceyx liet zinken en hem liet verdrinken. In een visioen vertelde Ceyx aan Alcyone wat hem overkomen was. Alcyone was dusdanig verscheurd van verdriet dat ze zich zelf in zee wierp en verdronk. De goden kregen medelijden met het liefdespaar en besloten hen te veranderen in Halcyon vogels (genoemd naar Alcyone en in Nederland beter bekend als de ijsvogel).

Als ijsvogel legt Alcyone haar eieren elk jaar in januari op het strand vlakbij de zee en broedt gedurende zo’n 7 dagen. Om er voor te zorgen dat haar niets overkomt legt haar vader, Aeolus (de god van de wind), gedurende deze 7 dagen de wind stil en kalmeert hij de golven.

De uitdrukking ” Halcyon Days” wordt daarom over het algemeen gebruikt om een vredige tijd te omschrijven.

Opdat we maar veel Alcyone dagen mogen meemaken en niet alleen op Kythira.

Anita

Eén gedachte over “Tripelago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.