Een bijzonder Paasweekend

En dan is het zo maar weer eind maart. Het Grieks-Orthodoxe Paasfeest is in zicht. We krijgen Griekse en Belgische gasten. De Grieken nemen weer vrienden mee. Op naar een vol huis. Ver vantevoren wordt er al druk heen en weer gebeld over De Paaslunch op zondag 4 april. Door de Grieken welteverstaan. Op het menu staat geit of lam, het dankoffer aan God voor de wederopstanding van Christus. We zullen met meer dan 20 mensen zijn en 1 klein geitje(katzikaki) voldoet dan echt niet. Het worden er twee. Eentje voor aan het spit en een voor in de buitenoven. Alleen wie heeft er een spit(souvla)?

Op witte donderdag gaan we eieren verven, samen met Marina en Gogo. Dat is een heel precies werkje en de rode kleurstof vlekt nogal. Oei oei en dat allemaal in onze studio’s. Het gebeurt met Griekse nauwkeurigheid en er komt geen spatje rood op wand of kleding alleen op het ei. Ze zijn prachtig geworden.
Het rood symboliseert het bloed van Christus.

 

Op zaterdag worden de geitjes gebracht. Super vers maar waar laat je die. Ze passen voor geen meter in onze koelkast. Tja dan zijn ze ineens heel groot. In vuilniszakken dan maar met heel veel ijs en beneden in onze opslag is het lekker koel. Daar brengen ze een nachtje door.

Op zaterdagmiddag worden de voorbereidingen voor de Majiritsa soep getroffen.

Een deel van de soep is al in Athene voorbereid door mama Vassilis. Deze speciale paassoep, met veel orgaanvlees, wordt samen gegeten op zaterdagavond om 24.00 uur. Het einde van de vastentijd is dan aangebroken en het feest van het licht kan beginnen.


Nog even gek doen.

De mannen hebben de tafel gedekt. De rode eieren en de verse bloemen van de heerlijke geurende brem maken het helemaal af. Goed gedaan toch.


Eerst gaan we met z`n allen naar de kerk. Om 23:00 uur wandelen we naar de grote kerk in Aroniadika. In de kerk is het druk en iedereen heeft een kaars bij zich. Na heel veel psalmen, in het oud Grieks, mogen we dan eindelijk het kaarsje aansteken met het heilige licht.

Teruggekomen kunnen we eten. De Soep, die laat ik mooi voorbijgaan, maar ook heerlijke salades, jonge kaas en de eieren. De gekookte eieren worden tegen elkaar getikt en wie als laatste zijn ei nog heel heeft gaat een gelukkig jaar tegemoet. Het werd laat of eigenlijk vroeg. Rond 3.00 uur lagen we op bed en was alles opgeruimd en schoon voor de volgende ochtend.
De volgende ochtend stond onze vriend Takis al om 8.00 uur op de stoep. De geit moest nog aan het spit. De Souvla(van Petros&Clive) moest nog gevuld worden met kolen evenzo onze buitenoven. Daar gaat het fijngsneden geitje in samen met heel veel aardappelen. Alles zal ca 5 uur gaartijd nodig hebben. Gelukkig is iedereen vroeg uit z`n bedje gevallen want er is (kook)werk aan de winkel.

Het is 8.00 uur en Takis gaat met de geit aan de slag.

9.00 uur
Marina schilt aardappelen en de mannen hebben een zeer belangrijk overleg.

12.00 uur DE LEVER

Wat genoten ze, Vassilis en Kostas en Takis, de Griekse mannen. En wat een smurrie…De lever in de pan leverde nog een steekvlam op. Ja ja Takis is al aan het vuurwater oftewel de tsipouro (raki) vanaf 8 uur?? In ieder geval werd ik de keuken uitgestuurd wan ze hebben nu even niets aan een gillende (keuken) meid.

13.00 uur Clive denkt er het zijne van. Dit gaat nog lang duren als dat beestje niet nog eens wordt ingevet.

 

14.00 uur Er komen meer hongerige gasten aanzetten.

14.30 uur Hoe staat het ervoor zijn de geitjes al gaar? Iedereen bakt zelf wel lekker weg zo in het zonnetje.

15.00 uur ETEN!

16.00 uur Tweede ronde.

17.00 uur Zullen we dansen?

Oef, die Griekse dansen. Ze lijken eenvoudig maar zijn best moeilijk.

Kostas weet wel wat dansen is. Zelfs op een smalle muur. Boven de afgekloven geit.

En toen…was ineens iedereen verdwenen. Uitbuiken en nachtrust inhalen.
Het was een overweldigend Paasfeest en niet in het minst door al die verschillende culturen en achtergronden bij elkaar. Albert is die dag ook nog eens 44 geworden! Over aandacht en cadeaus had hij niet te klagen.

Anita

 

Eén gedachte over “Een bijzonder Paasweekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.