Mythologie en zo

Wat hebben Paleokastro en Aphrodite met elkaar gemeen?

Ons vierde jaar op Kythira is begonnen. Volgens de Groninger psycholoog Douwe Draaisma lijkt de tijd sneller te gaan naarmate je ouder wordt. Dat kunnen wij helemaal beamen. De afgelopen jaren zijn sneller dan snel gegaan. We hebben geen moment spijt gehad. Ons leven is zo veranderd en daar genieten we ontzettend van. Niet dat we het in Nederland niet goed hadden. Verre van dat. De tijd was gewoon rijp om samen een nieuwe uitdaging aan te gaan.

In januari logeerde de Griekse fotograaf Jiannis Jiannoulis bij ons. Hier twee winterse plaatjes van Kythira.

 

 

Vele verhalen zijn te volgen op ons weblog vanaf het moment dat we besloten in het buitenland te gaan wonen, juni 2005. We schrijven uitgebreid over de bouw van ons Guesthouse, de renovatie ons eerste Griekse huis, Reisverslagen, de Bewoners en nog veel meer over een leven op een Grieks eiland. We wonen sinds januari 2008 op Kythira. Ooit was het de bedoeling om het weblog een tot maximaal twee jaar bij te houden. Dat bedenk je dan nog wonend en werkend in Nederland, echter vier jaar weblog zijn eveneens voorbij gevlogen. We krijgen zo veel positieve reacties en daarbij is het heerlijk om zelf nog eens na te lezen waar we zo druk mee waren. In discussies tussen Albert en en mij geeft dat ook nog wel eens de oplossing voor het enige juiste echte antwoord. Heel handig. Als het er in staat natuurlijk. We schrijven wel veel maar niet alles op.

 

Januari 2011. Een familie kiekje in Nederland. Buiten was het koud maar de harten warm.

Het goede nieuws is dat we gewoon doorgaan met ons weblog. Ik zal naast de persoonlijke verhalen wat meer gaan schrijven over het Griekse leven in al zijn facetten. Als eerste de Griekse Mythologie. Mooie verhalen die al duizenden jaren doorverteld worden. Iedere Griek kent er wel een paar uit zijn hoofd. Niet in het minst omdat de namen van de Griekse goden en godinnen als bijvoorbeeld Athina, Aphrodite en Iraklyis, om maar een paar bekende te noemen, nog altijd aan hun kinderen worden gegeven.

De Alkyonides dagen

 
Vanaf 22 december, na de langste nacht, tot ca eind januari kan het zo maar gebeuren dat er in Griekenland een periode van warme en windloze dagen ontstaan. Ineens denk je dat de zomer is begonnen. Volgens de Griekse Mythologie blijkt dit het moment te zijn voor het ijsvogeltje, de Alkion, om te gaan broeden.

 

IJsvogeltje op de rotsen van Diakofti

 

Deze warme periode wordt ook wel eens een jaartje overgeslagen, of meer zo leert de ervaring. De ijsvogeltjes broeden drie keer per jaar en misschien een vierde keer, zal het daar mee te maken of we die zalige warme periode wel of niet hebben?
Hierbij de Griekse mythe die gaat over deze speciale dagen.

Alkyone 

Deze warme periode in december of januari is te danken aan Alkyone, de dochter van de god van de wind, Aeolus. Alkyone was getrouwd met Ceyx, de zoon van Eosphorus, de morgenster. Ceyx en Alkyone noemden zich zelf ook wel Zeus en Hera, dit tot groot ongenoegen van de echte Zeus, de oppergod. Zeus was dusdanig vertoornd dat hij middels een bliksemschicht de boot van Ceyx liet zinken en hem liet verdrinken. In een visioen vertelde Ceyx aan Alkyone wat hem overkomen was. Alkyone was dusdanig verscheurd van verdriet dat ze zich zelf in zee wierp en verdronk. De goden kregen medelijden met het liefdespaar en besloten Ceyx te veranderen in een meeyw en Alkyone in een ijsvogel. Als ijsvogel legt Alkyone haar eieren elk jaar in januari op het strand of in de rotsen. Tijdens de broedperiode legt haar vader Aeolus, de god van de wind, de wind stil en kalmeert hij de golven om te zorgen dat haar niets overkomt.

In de Nederlandse cultuur vinden we de ijsvogel terug als zinnebeeld van het doorzettingsvermogen en het vertrouwen in een goede afloop ondanks tegenspoed. Daarbij wordt gerefereerd aan de oude Griekse overlevering van de ijsvogel die tijdens een periode zonder storm en zonder golven boven het water nestelt. Willem van Orjanje en Koningin Wilhelmina gebruikten beiden een vignet met het Latijnse motto “Saevis tranquillus in undis”. Het motto wordt vertaald als “Rustig te midden van woelende baren“. (bron Wikipedia)

Op een mooie januari dag gaan we richting zuid, naar Kaap Trachilos.

 

Op de top van Paliokastro richting Mitata.

 

Aphrodite

Een andere maar bekendere mythe is die van Aphrodite. Aphrodite en Kythira horen gewoon bijelkaar. Aphrodite, Astarte geheten tijdens de Phoenisische periode, was al ca 2000 v.Chr. van groot belang voor Kythira. De Phoeniciërs de aanbidding van Aphrodite op Kythira. Het bleef niet alleen bij deze verering en aanbidding. Het prachtige beeld van Aphrodite werd eveneens naar het eiland gebracht. Dit beeld was destijds de oudste en meest bekende van de hele wereld. Dat bracht nieuw leven in de brouwerij.

 

Hier zou de tempel van Aphrodite moeten hebben gestaan

Er werd een grote tempel gebouwd welke paste bij de schoonheid en verering van het beeld. De tempel van Aphrodite zou zijn gebouwd op de heuvel Paliokastro tussen de kerkjes Agios Kosmas en Agios Georgis in. De kerkjes zijn nog duidelijk aanwezig van de tempel is niets meer overgebleven.

Foto boven en beneden. Archeologen hebben een heel oud pad gevonden welke leidt naar de kerk.


In die tijd was de welvarende hoofdstad van Kythira eveneens op deze heuvel aan de oostkust. De grote haven had destijds de naam Skandia nu bekend onder de naam Paliopolis. Dat er weinig is overgebleven van de tempel en van de oude stad = paliopolis en het oude kasteel = paliokastro komt door diverse flinke natuurrampen. Rond 1400 BC is het hele gebied Skandia en Kythira weggevaagd. Het vermoeden bestaat dat dit te maken had met de vulkaanuitbarsting op Santorini. Er ontstond een tsunami van jewelste. Vele kustplaatsen op de Peloponessos en op Kreta zijn toen op hetzelfde moment (deels) vernietigd. In ieder geval zijn de steden Skandia en Kythira weer herbouwd maar tegen al dat natuurgeweld was weinig te beginnen. De laatste grote natuurramp een krachtige aardbeving in 1798 heeft de laatste overblijfselen van de tempel van Aphrodite vernietigd. Elk jaar zijn er in de zomermaanden archeologen aan het werk. Door de vreselijke bosbrand van augustus 2010, onderdeel van Zomerverhalen 2010. is het een stuk makkelijker om de top van Paliokastro al wandelend te bereiken. Alleen het uitzicht is het al waard om naar boven te klauteren.

Anita

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.