Bedrijven uitgelicht: Elichrysos

Bedrijven uitgelicht: Elichrysos
Het eilandje Xytra voor de kust van Kapsali

 

Het is midden mei en het heeft de hele ochtend geregend. Een zachte regen. En vooral een schone regen. Dit buitje heeft al het stof en rode Sahara zand van auto’s, huizen en planten gespoeld. De zon breekt door en het wordt helder, zo helder dat de contouren van Kreta zelfs zijn te zien. De nog altijd vele wilde bloemen zijn kleuriger dan ooit. Er is nauwelijks wind. We rijden naar het strand voor een verfrissende duik. Het dak van de auto gaat open en daar, daar ruik ik het. Het is ‘de geur van Kythira’.

Kruidig, warm, zonnig en vooral verslavend. ‘Wat ruikt het hier lekker’, hoor ik regelmatig als ik met gasten aan het wandelen ben (Speciale Vakanties) of met iemand door de boomgaard struin. De herkenbare geuren van wilde tijm en salie ken je wellicht maar er is nog een andere geur.  Eentje waar je nooit genoeg van kunt krijgen.

Tot mijn grote verrassing is deze ‘geur van Kythira’ in een potje te verkrijgen. Gewoon op het eiland. Toen ik de allereerste keer dit potje in handen had, het dekseltje er af draaide, de substantie voelde en hier voorzichtig aan rook, wist ik het meteen. Dit is ‘Kythira in een potje’! Onvoorstelbaar! Ik word er elke dag blij van en inmiddels ben ik vele potjes verder.

Een van de hoofdbestanddelen van deze heerlijke gezichtscrème, jawel, is SempreViva. Dat beroemde gele bloemetje, de mascotte van het eiland. Waarom? Omdat er wel 600 soorten van dit bloemetje (helichrysum) bestaan en er is eentje uniek voor Kythira. De bloemen zijn iets groter en geler. Het groeit op onmogelijke plekken, op  de rotsen en vooral op het ei-eilandje Xytra, voor de baai van Kapsali. Tijdens de Italiaanse bezetting van het eiland noemde men het bloemetje SempreViva, eeuwig leven, en dat is nooit meer veranderd. In Chora, het hoofdstadje, zijn diverse winkeltjes waar ze alleen SempreViva verkopen. Bijzonder omdat de bloemetjes zelf altijd knalgeel blijven. En er is nog een heerlijke crèmetje van te maken ook. Dat smeer ik dus elke dag lekker weg op mijn huidje en dat bevalt me heel goed.

 

Bedrijven uitgelicht: Elichrysos
SempreViva op de zondagmarkt in Potamos. Foto van de Kythira Meisjes

 

In het Grieks heet SempreViva: Elíchrysos, iets met zon en goud. De winkel waar ik deze heerlijke crème koop is gevestigd in het dorp Mylopotamos. Een oude olijfpers is omgetoverd tot een winkel vol met kruiden en nog heel veel meer andere crèmetjes en zalfjes. Wat denk je? Hoe heet de winkel? Elichrysos.

Kythira in een potje, wie had ooit gedacht! Knap hoor.

Anita

Elíxrysos op Kythira 

 

 

7 gedachten over “Bedrijven uitgelicht: Elichrysos

  1. Wat weer een leuk berichtje. De volgende keer dat ik op Kythira ben ga ik ook zo’n potje met die heerlijke crème kopen ? Is misschien ook goed voor mijn huid.
    Gr Jenny

  2. Ik ruik de bloemetjes tot hier! Wat schrijf je toch mooi. Het is alsof ik midden een veld gele bloemetjes zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.