Veerboot
Afgelopen week brak de paniek uit op Kythira. De veerboot was tijdens het uitvaren richting Kreta vastgelopen op een rots. Schipbreuk dus. Gelukkig gebeurde dit nog in de haven, in Diakofti. Binnen een paar uur konden de passagiers veilig aan land worden gebracht alleen zullen ze even geduld moeten hebben voor de volgende afvaart naar Kreta.
Het echte probleem is dat de veerboot nu tijdelijk uit de vaart is en naar Syros is gebracht voor de nodige reparaties. Dat kan wel twee weken duren. De andere veerboot is in deze periode altijd uit de vaart vanwege het jaarlijkse groot onderhoud. Wat nu? Want als er geen veerboot is dan zijn de supermarkten snel leeg immers er kan zo geen vrachtverkeer komen. Hetzelfde geldt voor alle bestellingen van de bedrijven: de bakkerijen, de tuincentra, de bouwbedrijven…kortom niets of niemand kan van het eiland af of er op…
Behalve met het vliegtuig. Die gaat gewoon 4x in de week maar die hebben beperkte laadruimte. Zullen wij nu moeten gaan hamsteren?
De jaren 60 op Kythira
In ieder geval deed dit schipbreuk momentje mij even stilstaan bij het feit dat de haven in Diakofti in de jaren 60 helemaal geen haven was. Er was zelfs nog geen brug van Diakofti naar Makrykythera, zie foto.
Op diverse andere plekken in Kythira waren er wel aanlegsteigers voor de veerboten. En andere boten natuurlijk. Hieronder zie je een foto van de veerboot in Kapsali in 1962.
Veel van deze historische en iconische momenten uit de jaren 60 zijn terug te vinden in de Koksma archieven. De beheerder van dit archief is onze Nederlandse vriend Jean Bingen. Met zijn vrouw woont hij deels op Kythira en deels in Nederland. Wij hadden de eer om in de archieven te mogen neuzen. En om het niet te laten verstoffen zijn we samen met Jean een paar jaar geleden gestart met de website: the Dutch on Kythira.
Laat me weten wat je ervan vindt! Dank alvast.
Waarom de naam “the Dutch on Kythira” oftewel “Nederlanders op Kythira”? Als eerste omdat bisschop Meletios van Kythira toentertijd een Nederlands echtpaar bereid had gevonden om hem bij te staan in de verbetering van het eilandleven op Kythira. De urgentie was hoog. Ten tweede; de Koksma’s waren niet alleen actief op het eiland maar ook ver daarbuiten. Jarenlang reisden er vele Nederlandse studenten in de zomermaanden naar het eiland om in een zomerkamp te komen werken. De vele zomerkamp verhalen staan op de website en zijn opgeluisterd met prachtige foto’s van de jaren 60 op Kythira. Lees hier verder.
Ik wens je veel nostalgisch kijk-en leesplezier!
Anita
PS: tot nu toe hebben we genoeg voorraad in huis dus het hamsteren slaan we even over…
Dus Jan was visionair met de aankoop van een megalomane koelkast voor de spitaki! 🙂
Zeker en vast Kristoula mas, zoals altijd heeft Jan een vooruitziende blik. Top man!