Grieks Paasweekend 2015

 

Ineens is het druk op het eiland. Restaurantjes en cafe’s kloppen het winterstof uit de kleedjes. Er wordt flink gezwaaid met de witkwast. Zo maar vijf auto’s achterelkaar over de smalle wegen, en dat is best weer wennen. In de supermarkten zien we veel onbekende gezichten en volle winkelwagens. De luiken van diverse vakantiehuizen gaan weer open. Kortom het Paasweekend is in zicht. Dat trekt veel Grieken naar Kythira. Want waar is het nu leuker om Pasen te vieren dan op je geliefde (familie) eiland.

 

Grieks Pasen
Agia Eleoussa, Aroniadika

 

Het Griekse Paasfeest: daar waar tradities, Griekse gastvrijheid, familie, vrienden en lekker eten samenkomen.

 

Grieks Pasen
Rood geverfde eieren symboliseren het bloed van Christus. Tijdens het feestmaal na 24:00 uur zaterdagnacht wordt er (gekookte) eitjes getikt. Wie de schaal heel houdt strijkt met de eer.

 

Dit jaar viel het Griekse Pasen voordat de Nederlandse en Deense charters arriveren. Het waren veelal Griekse toeristen. Dat merk je dan vooral op Goede Vrijdag, zaterdagavond rond twaalf uur ’s nachts, de wederopstanding van Christus. En natuurlijk op paaszondag.

 

Grieks Pasen Kythira
In de pittoreske haven van Avlemonas.

 

Op Goede vrijdag is er een urenlange kerkdienst in vele dorpen. Om een uur of negen wordt het symbolische graf van Christus ‘epitafios’ rondgedragen door het dorp. Indrukwekkend om deze processie eens mee te maken zijn de dorpen Chora en Alvemonas. Andere leuke plaatsen zijn Agia Pelagia of Potamos, in het laatste dorp speelt het Philharmonisch orkest graag een deuntje mee.

 

Grieks Pasen Kythira
In het midden ‘o epitafios’ het symbolische graf van Christus.

 

Op zaterdag wordt het heilige licht uit Jeruzalem ingevlogen. Dit jaar was het kantje boord of de Griekse eilanden wel aangedaan zouden worden. Het is gelukt vanwege een genereuze inbreng van een local en alles op kosten van de vliegmaatschappij. Zo stonden wij om 8 uur zaterdagavond klaar op het vliegveld, met een aantal paasgasten en een handjevol Grieken, om deze ceremonie te aanschouwen en om voor onszelf een kaarsje aan te steken met het heilige licht ‘Ajios Fotos’. Het was verdacht stil op het vliegveld toen we aankwamen toch maar eens navragen. Helaas twee uur vertraging, ergens in Tel Aviv! Het heilige licht gaat de hele wereld over. ‘Kali Anesti’ – goede wederopstanding!

 

Grieks Pasen Kythira
Zaterdagavond op het vliegveld van Kythira. Keurig in het pak, met lantaarntje voor thuis, wacht het ontvangstcomite op het heilige licht: Ajios Fotos.

 

Na de late kerkdienst op zaterdagavond gaat (bijna) iedere Griek om 24:00 uur ‘los’. Christus is waarlijk opgestaan – “Christos Anesti’. Eerst met vuurwerk en daarna met eten. Alles mag weer en traditie is om op zaterdagnacht de bekende pens-soep ‘majeritsa’ te eten. Daarna feest men rustig door tot een uur of drie in de ochtend. Er is live-muziek in diverse cafe’s. Voor ieder wat wils.

 

maria
Op zondagmiddag treedt de beste volksdansgroep van Kythira op in Agia Pelagia. Vriendin Maria behoort tot dit gezelschap. Hier showt ze ons haar traditionele danskleding. Dit was na haar optreden en zodoende ontbreekt het haarkapje. Tja dan kan je eigenlijk niet op de foto vond ze, toch gelukt!

 

Op zondag is er een uitgebreide paaslunch met veel lam en salade’s. Om dat lam rond een uur of een in de middag gaar te hebben gaat deze al op tijd, heel erg vroeg in de ochtend, aan het spit. Op Kythira is dat mooi te volgen op het strand van Agia Pelagia. Aan de boulevard zijn de restaurantjes open en zodra het lam gaar is kun je aanschuiven. De lokale volksdansgroep geeft een mooie dansshow en er is live-muziek. Pas laat in de middag keert de rust terug. Hoe lang iedereen het vol houdt ligt ook aan het weer. Dit jaar was het in april een stralend zonnig weekend. Wij genieten dan ook volop van lekker lang tafelen en bijpraten met Griekse en buitenlandse eilandvrienden.

 

Grieks Pasen
Inmiddels is het vijf uur in de middag. Vele gasten zijn al vertrokken. Het is zo gezellig bij Dimitris dat we niet meer weg willen.

 

Ook de paaszondag is wederom af te sluiten met Griekse muziek in de cafe’s. Feesten kunnen ze goed die Grieken.

Volgend jaar valt het Griekse Paasfeest op 1 mei. Je bent van harte welkom! Klik hier voor onze PaasAanbieding in 2016.

Anita

Ook dit jaar hebben wij samen met Dimitris wederom een rondje boerderij kunnen organiseren tijdens het paasweekend. Een wandeling met gids en eigenaar Dimitris rond zijn sfeervolle boerderij. Met schapen en geiten, pony Sotiris en ezel Kozmaz,

Grieks Pasen

 

heel veel olijfbomen, en nog meer wilde kruiden,

 

Grieks Pasen

 

en het prachtige kerkje kunnen we van binnen bekijken en een kaarsje branden. En Dimitris vertelt…

 

Grieks Pasen

 

Het was koud, voor Griekse begrippen,  en zonnig en na anderhalf uur rondwandelen waren we toe aan een lunch. Het duurde even voordat de kip gaar was want de houtoven was niet goed opgewarmd. Maar dat mocht de pret niet drukken. Na de kip kwam er nog een verlaat lammetje op ons bord. Door het langzame garen was het overheerlijk.

 

Grieks Pasen

 

Al zal Rosa daar op een gegeven moment anders over hebben gedacht. Want zij en Lia waren uiteindelijk de kanjers die er op toezagen dat wij gare kip en lam op ons bord kregen.

 

Grieks Pasen

 

en dat de lunch-tafel zo mooi was aangekleed en er een knapperend vuurtje brandt.

 

Grieks Pasen Kythira

 

 

 

Eén gedachte over “Grieks Paasweekend 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.