Na al die maanden werken is het hoogste tijd voor iets anders, een eiland verkenning, een wandeling. Samen met onze vriend James Prineas zijn gezin en nog een aantal genodigden. We gaan met hem mee op een nieuwe verkenningstocht. Er is een lokale Griekse gids bij, Jiannis Protopsaltis. Na de wandeling worden we verwacht bij taverna Skandia in Paleopolis alwaar de eigenaresse Evanthia een heerlijke vissoep voor ons klaar heeft staan. Na de lunch heerlijk uitboeken aan het strand en misschien nog even zwemmen in zee.
Het verzamelpunt is Mitata en dan wandelen we naar beneden naar Paleopolis. Ooit stond dit gebied helemaal onder water. Dat kun je goed zien aan alle fossielen die in de rotswand zitten.
De fossiele schelpen zijn dezelfde als die men op Cyprus vindt. Het gaat hier tevens om exact dezelfde schelp als die waarin Aphrodite volgens de mythe door de god van de westenwind van Kythira naar Cyprus is geblazen. Zal de legende van Aphrodite dan toch op waarheid berusten? Voor archeologen is dit gebied ook erg interessant. De afgelopen duizenden jaren hebben er heel wat volkeren gewoond in het gebied van Paleopolis. Het klimaat is aagenaam. De temperatuur is altijd iets hoger dan op de rest van het eiland. Onze gids brengt ons naar een kerkje waarvoor we behoorlijk moeten klauteren. Het zit haast onzichtbaar tegen een berg aangeplakt.
We kunnen naar binnen en worden begroet door een vleermuis.
Het simpele maar indrukwekkende kerkje heeft nog een aantal wandschilderingen.
Het verhaal van het kerkje is enigzins schokkend. Als er vroeger kinderen overleden voordat ze gedoopt konden worden, en nog geen naam hadden, was een begrafenis op een gewone begraafplaats uit den boze. Vandaar dat er op deze afgelegen plek speciaal een kerkje en een kerkhof gebouwd zijn waar alleen deze kinderen werden begraven.
Het pad voert verder door prachtige valleien met halverwege de historische berg Paleokastro waar ooit de tempel van Aphrodite zou hebben gestaan. Nu hangt er een ballon boven de bergtop. Men maakt foto’s om het gebied in kaart te brengen. Er wordt altijd archeologisch onderzoek gedaan op de berg maar nu schijnen er recent een aantal interessante vondsten te zijn gedaan en heeft zich een gerenommeerde Griekse archeoloog gemeld.
De valleien die we passeren staan vol met olijfbomen en cypressen. Hoe dichter we bij zee komen hoe meer bamboe en agaves we signaleren.
De agaves krijgen na een jaar of 10 een indrukwekkende bloem. Een soort boomstam van ca. 5 a 6 meter hoog met gele bloemen torent dan ver boven de agave uit. Na de bloei valt de stam om en sterft de agave. Echter niet zonder een aantal baby-agavetjes te hebben nagelaten.
Onze gids die zelf ook een imker is toont ons vol trots een van zijn bijenkolonies. Heel dichtbij mogen we niet komen want stel je voor dat die beestjes het op hun heupen krijgen bzzzzz. Honing moeten ze produceren en wel de beroemde tijmhoning van Kythira. Rond de € 2o,00 per kilo. Wel heel bijzondere en superlekkere honing.
Na ca drie uur wandelen komen we aan in Paleopolis al waar we eerst de 13 schildpadden bewonderen van Evanthia. Dan eindelijk de superzalige Griekse vissoep – Kakavia.
Tijdens de lunch bespreken we de terugtocht?? Hoe komen we weer bij de vertrekplaats waar de auto’s staan. Gaan we nog eens drie uur omhoog wandelen of is er iemand die ons kan brengen? Dat laatste is het snelste geregeld. Een deel gaat mee achterop een pick-up om de auto’s te halen en de rest gaat siesta houden op het strand en neemt een duik in zee. Wat een heerlijke dag zo even tussendoor. Het voelt als vakantie!
Anita