Carnaval

 

Als de laatste nieuwjaarstaart ‘vassilopita’ van menige vereniging of clubje is aangesneden en verorberd, zo halverwege februari, dan zijn de voorbereidingen voor het carnaval al ver daarvoor begonnen.

 

Carnaval
Potamos 2023. Was het de hele week prachtig weer en op zondag 7 BF. Alle pruiken en andere opsmuk zaten stevig vast!

 

Carnaval? Op Kythira? Jawel carnaval oftewel ‘apokries’ is een fenomeen in Griekenland. Een traditie die ca 200 jaar geleden is ontstaan. Het is niet een feestje van drie dagen maar het begint eigenlijk al op 17 januari. Op de naamdag van de heilige Andonis. Het is een familiefeest voor groot en klein. Dit jaar is het feestelijker dan ooit tevoren want in 2019 was het de laatste keer dat een ieder verkleed en met veel dans en gekkigheid zich kon uitleven.

 

Carnaval
In oktober zijn er lokale verkiezingen.
Hier worden de geheimen van een succesvolle campagne onthuld alsmede een nieuwe kandidaat voor het burgemeesterschap.

 

Op Kythira zijn er theatervoorstellingen, spelletjes voor de kinderen, een feest op het plein in Fratsia, een straat parade in Livadi én in Potamos. Er zijn feestelijke middagen en avonden met traditionele danspartijen en tafels vol met zalige Griekse gerechten in de diverse restaurants. Al met al een interessante periode waarbij de Griekse cultuur en de daarbij behorende gebruiken en gewoonten voor best veel Griekenland liefhebbers onbekend zijn.

 

Carnaval
Een buurvrouw uit Aroniadika loopt voorop tijdens een nieuwe act met uiteraard weer een politiek tintje. Eerst de projecten! staat er bovenaan, het toiletpapier is een symbolische flyer.

 

In Drente zijn wij allebei opgegroeid zonder alle carnavalske feesten en verkleedpartijen. Al met al duurde het een paar jaar voordat wij een beetje in de gaten kregen wat er elk jaar in deze periode om ons heen gebeurde op Kythira. Tegenwoordig gaan we altijd kijken bij de straat parades, als klap- en juichpubliek, en soms een theatervoorstelling. Leuk om te weten is dat er een aantal opvallende dagen zijn in aanloop naar en na afloop van de laatste carnavalsdag op zondag.

 

 

Carnaval
Links een buurman uit Aroniadika.

 

Anderhalve week voor carnavalszondag is het Rokerige Donderdag ’tsiknopempti’. Op die dag geurt het hele eiland naar gegrild vlees en staat het menu voor die dag vast: vlees. Heel veel vlees. De eerste maandag na carnaval heet Schone Maandag ‘kathara devtera’ en is een nationale feestdag. Vliegers gaan de lucht in en we gaan massaal ergens lunchen om onze buikjes vol te eten met zalige romige ’taramosalata’, octopus in azijn en gegrild, inktvis, mosselen, ‘dolmades’, salades, sardientjes en nog veel meer lekkers. Het speciale brood ‘laganas’ is gebakken zonder gist en alles met kaas (en uiteraard vlees) is van het menu. Als toetje is het vaste prik voor een huisgemaakte ‘halvas’.

 

Carnaval
De hovenier, de slager, de timmerman…een soort van protest tegen de langdurige wegwerkzaamheden wat in sommige situaties leidt tot heel ver omrijden.

 

Op Schone Maandag begint de vastentijd, die overigens door een groot deel van de bevolking met een korreltje zout wordt genomen. Deze periode eindigt 40 dagen later op eerste paasdag op 16 april in 2023. Dan gaan we wederom massaal uitgebreid lunchen met lam aan het spit.

Anita

*Pasen 2022 op Kythira

 

Carnaval
Een van de meeste fanatieke verenigingen op het eiland ‘Melissa’ uit Kastrisianika. De eerste foto op deze pagina is van alle jongelui achterop.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.