Sinds januari 2008 hebben wij ons definitief gevestigd op Kýthira. Vanaf het allereerste begin delen we met enige regelmaat onze ervaringen over het leven op dit Griekse eiland. Ooit begonnen we met de verhuur van waterfietsen, maar tegenwoordig beheren we een knus guesthouse. Het is hier nooit saai, en we koesteren intens alles wat ons eigen stukje paradijs te bieden heeft. Misschien kunnen we je verleiden om Kýthira te bezoeken, dat volgens ons het mooiste en meest charmante Griekse eiland in de archipel is. Als je meer wilt weten over het boeken van een vakantie naar Kýthira, nodigen we je uit om verder te lezen op de Website van Xenonas Fos ke Choros. Een aantal keer per jaar versturen we een Nieuwsbrief. Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze speciale vakanties, aanbiedingen en andere wetenswaardigheden. Voor vragen en opmerkingen kun je gerust een e-mail sturen naar anita@eengriekseiland.nl.
Albert&Anita
De Olijf Pluk Weken 2017
Extra Virgin Olive Oil, dat is wat we produceren tijdens de olijf pluk weken op Kythira. Met wij bedoel ik de gastplukkers, de mensen van de olijfpers, de eigenaren van de olijfboomgaarden en wij tweetjes. Extra Virgin Olive Oil komt van olijven die met pit en al worden fijngemaakt tot er een gladde emulsie ontstaat. Daarna wordt het sap uit de emulsie onttrokken (door te extraheren) en komt de stroom superverse groene olijfolie
Pilates op Kythira
Een week Pilates op Kythira. ‘Loslaten, hertrainen en opbouwen’ aldus pilates trainer Alex Mavrocordatos van orthoPilates. Een gepassioneerd en ervaren trainer die al vele jaren op Kythira komt. Er zelfs een paar maanden per jaar woont, in zijn vakantiehuis in het groene noorden, in Ortholitos. Op een dag kwamen wij hem tegen, op Kythira, bij een borrel van een gezamenlijke kennis. Het klikte. Hij had een plan, wij het organisatie talent. Het vinden van
De Olijf-Pluk-Weken 2017
De Olijf-Pluk-Weken 2017 zijn weer enthousiast begonnen. Dit jaar zijn er ouderwets veel olijven en ze rollen bijna spontaan zelf de netten in. De warmte van de maand oktober, en af en toe een regenbui, waren de ideale situatie voor rijpe (zwarte) olijven. De (Griekse) meningen zijn nogal eens verdeeld over wanneer het hét ideale pluk moment is (meeste olieopbrengst) maar daar kunnen wij niet op wachten en/of te lang over discussiëren. Op vrijdag
De granaatappel
Als ik ‘granaatappel’ google zijn het vooral de indrukwekkende gezondheidseffecten die dit bijzondere stukje fruit kenmerken. Een voedingsbom eerste klas. Vanwege hun vele zaden staat de granaatappel symbool voor vruchtbaarheid. De eerste afbeeldingen van de granaatappelboom zijn gevonden op grafschilderingen van de Egyptenaren van 2500 voor Christus. Een levenselixer dat onsterfelijk zou maken volgens de oude Egyptenaren. Daar wil ik best een pitje van, of ik pers het tot een sapje. Onsterfelijk zijn
De buurman
Na een zwemmetje in het pittoreske baaitje van Limnaria staan we ineens oog in oog met de buurman. Hij had ons al gespot tijdens ons wandelingetje van zee naar ons vakantiehuisje op Kythira, Myrtidia House. Hij is net honing aan het bereiden, of we even willen kijken? Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Het huisje van de buurman is niet zijn thuis. Het is voornamelijk zijn werkplek. Het ziet er best huiselijk
Een boeiende week Persoonlijke Ontwikkeling
Een boeiende week Persoonlijke Ontwikkeling op Kythira is voorbijgevlogen. Ons weerzien met Ineke (de coach), het kennismaken met de deelnemers, die stuk voor stuk met hoge verwachtingen naar Kythira komen, en ‘slechts’ een weekje hebben. Er zijn verwachtingen over de coach, hun verblijf, zichzelf en ook enigzins over het eiland. Met Ineke heeft men al kennis kunnen maken in de weken voorafgaand aan hun vertrek. Gezamenlijk aankomen op het eiland is het begin van een
Drie nieuwe wandelingen
NatuurWandeling. Op de berg/heuvel Skliri heb je een prachtig uitzicht over de westkust. Wandelend naar het dorp Kipriotianika, richting het oosten komt de baai van Paleopolis in beeld. Route: Guesthouse – berg Skliri – door de vallei van Kefalovouni met zicht op Arei en Milopotamos naar Kipriotianika – Aloizianika – Guesthouse. Dorpjes Wandeling. Perfect voor op een zondagochtend vanwege de markt, die mag je niet missen. In een uurtje wandel je naar het
Krimpend toerisme
Ons jaarlijkse tripje van Kythira naar Athene zit er al weer op. Jammer, want alles was geweldig. Het weer, het eten, de voordelige hotelaanbieding, we zijn geslaagd voor een groot deel van onze inkopen, hebben inspiratie opgedaan en veel cultuur gesnoven. Het is een bijzondere ervaring om boven op de 25oo jaar oude Acropolis te staan, met als topstuk het indrukwekkende Parthenon de tempel ter ere van godin Athene, met uitzicht over een miljoenenstad. Daarna
Blog van een Grieks eiland
Een jaar geleden begon ik met het herschrijven van ons blog. Het oude weblog was immers ingeruild voor een nieuw blog. En het is klaar! Schrijf- en stijlfouten zijn gecorrigeerd, er zijn vast nog wel een paar te vinden voor de liefhebber, en ik heb het opnieuw ingedeeld. Je begrijpt dat ik veel van onze avonturen heb herbeleefd en ondertussen onzettend genoten, ook van al jullie reacties. Stoppen met schrijven kan ik al lang niet
Kritamos
Mmm lekker is dat, zeevenkel. Krítamos in het Grieks. Het is een beetje zoutig, heeft een stevige bite, en doet vaag denken aan groene asperges. Het is verkrijgbaar op een aantal stranden van Kythira. In deze tijd van het jaar, het vroege voorjaar, plukken we met enige regelmaat een paar handjes vol om te verwerken in een salade of te roerbakken, lekker met rijst. Twee minuten blancheren is mijn favoriet. Olie, zout of peper
Griekenland groeit
In 2015 zijn er bijna 26 miljoen buitenlandse toeristen naar Griekenland op vakantie geweest. Als je dat verglijkt met het explosieve jaar 2014 toen er ca 18 miljoen toeristen Griekenland bezochten dan kan ik alleen maar stellen dat de groei aanzienlijk is. Zo veel toeristen, terwijl in de zomer van 2015 de Griekse crisis behoorlijk wat roet in het eten dreigde te gooien. Achteraf bleek dat dus mee te vallen. De groei van de buitenlandse
Nieuwjaarsduik
Dat de laatste dag van 2015 ook meteen de koudste dag van het hele jaar werd, met natte sneeuw, heeft Albert niet weerhouden om buiten oliebollen te bakken. Om tien uur rees het deeg de pan al uit en om twee uur gaf hij er de brui aan. Inmiddels verkleumd tot op het bot en het huis vol buren en bekenden. Alle oliebollen waren op voordat de klok twaalf uur sloeg en het nieuwe