Home

Sinds januari 2008 hebben wij ons definitief gevestigd op Kýthira. Vanaf het allereerste begin delen we met enige regelmaat onze ervaringen over het leven op dit Griekse eiland. Ooit begonnen we met de verhuur van waterfietsen, maar tegenwoordig beheren we een knus guesthouse. Het is hier nooit saai, en we koesteren intens alles wat ons eigen stukje paradijs te bieden heeft. Misschien kunnen we je verleiden om Kýthira te bezoeken, dat volgens ons het mooiste en meest charmante Griekse eiland in de archipel is. Als je meer wilt weten over het boeken van een vakantie naar Kýthira, nodigen we je uit om verder te lezen op de Website van Xenonas Fos ke Choros. Een aantal keer per jaar versturen we een Nieuwsbrief. Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze speciale vakanties, aanbiedingen en andere wetenswaardigheden. Voor vragen en opmerkingen kun je gerust een e-mail sturen naar anita@eengriekseiland.nl.

Albert&Anita

De donkere dagen voor Kerst

Doe mij maar de groene dagen voor Kerst! Die zijn er op Kýthira in overvloed. Elke dag wordt het eiland een beetje groener compleet met lammetjes in de wei enzo. Het lijkt wel lente. Het ‘kerstgevoel’ is nog ver weg. Vandaag zowaar een donkere regendag. Zal het eiland nog (kerst)groener worden van al die nattigheid? Anita NB: fijn lees- en kijkvoer bij de olijf-pluk-weken 2014

Lees meer »

Kýthira van uit de lucht

Na het prachtige fotoboek is er nu ook een DVD ‘Kythera from the air’. Wil je eens zien hoe dit er uit ziet? Klik dan hier voor de trailer. De link biedt tevens de mogelijkheid om de DVD en/of het boek te bestellen. Anita NB: en je ziet een glimp van ons huis/guesthouse!  

Lees meer »

Kookworkshop op Kýthira

Hoe leuk is het om in je vakantie Grieks te koken met een Griek? Dat kan nu op Kýthira en wel met Takis Vassiliou, voertaal is Engels. Klik hier voor de kookworkshop ‘Cooking Workshop’  op Kýthira, oktober 2014 met Nederlandse, Belgische en Duitse gasten. Prijzen en ‘Hoe bereik in Takis?’ staan aan het einde van de column. Alvast veel kookplezier! Anita

Lees meer »

De Olijf-Pluk-Weken 2014

Gisteravond hebben we de laatste portie olijven, 630 kilo, naar de pers gebracht. Afgelopen zondag is de laatste plukgast vertrokken en zijn wij nog drie dagen doorgegaan met plukken. Het was koud met 11 graden maar o zo leuk. En dan de afsluiting: op naar de pers. Het was een drukte van belang met veel trotse olijfboeren. Jiannis, links voor aan, de eigenaar van de olijfpers wil graag even poseren voor de foto. En dat

Lees meer »

Filmpje guesthouse

Vorige week op een ochtend stuiterde(ja letterlijk) James Prineas bij ons binnen. Met een ‘drone’. Een soort van op afstand bedienbare vliegende camera. En daarmee heeft hij dit leuke filmpje gemaakt. Tip: zet je geluid wel uit. https://www.youtube.com/watch?v=vUxyWsD6qeE&feature=youtu.be Anita

Lees meer »

De Olijf-Pluk-Weken 2014

Wat heerlijk. Wat heb ik genoten. Wat een prachtig mooie dag. Ik kon namelijk mee met de laatste olijf-pluk-gasten. Geweldig gezelschap van Marianne en Anna en Albert natuurlijk. En maar liefst 200 kilo op een dag. Dit is toch wel de recordvangst ooit, op een dag afgezet tegen de hoeveelheid plukkers. Het was een super zonnige dag. Gek genoeg werd het weer, sinds de start van de olijvenpluk op 25 oktober, alleen maar beter. Zo

Lees meer »
2013
Xenonas

Rosi en Ivan

2013: Rosi en Ivan Bulgarije, Sofia, we schrijven het jaar 2000. Een jong Bulgaars stel, twintigers nog, kopen een oud pand, knappen het op en beginnen een banketbakkerij annex lunchroom. Ze geloven in hun plan, het verkopen van lekkere en eerlijke producten. Én ze geloven in het samenwerken met elkaar én dat ze publiek zullen trekken. En dat gaat allemaal plaatsvinden in het nauwe achteraf straatje, ergens in Sofia, waar de winkel is gevestigd. De

Lees meer »
2013
Xenonas

De Olijf-Pluk-Weken 2013

  Een Griekse wijsheid: Eens in de zo veel jaren geeft de olijfboom geen tot weinig vruchten. Aldus geschiedde in 2013. Maar dan wel in heel Griekenland. Een rampjaar voor de Griekse olijfboer. Een daling van 50% van de olijfolieopbrengst wordt verwacht. Olijfolie is een van de bekendste exportproducten van Griekenland en 2013 lijkt dus het jaar van de olijfolie crisis te worden. Als we wat dieper ingaan op de leefomstandigheden van de olijfboom dan is

Lees meer »
2013
Xenonas

Zomerverhalen 2013

    Merken jullie iets van de crisis? Een ons veelgestelde vraag de afgelopen (zomer)maanden. Is dit nu een leuk onderwerp om een zomerverhaal mee te beginnen? ja, dat vind ik van wel want naast alle ellende die de crisis veroorzaakt zijn er ook best veel positieve kanten. Veel Grieken keren bijvoorbeeld terug naar de natuur. Olijfboomgaarden, wijngaarden en groentetuinen worden weer bewerkt en er komen nieuwe, andere toeristen. Het drukke en het, door de

Lees meer »
2013
Xenonas

De broers Maneas

  Een must see op Kythira is de ruïnestad Paleochora. Vanwege de bijzondere locatie, de mystieke sfeer, de spannende en droevige legende en het prachtige pad er naartoe. Vanuit ons Guesthouse is dit wandelend gemakkelijk te doen of, een andere mogelijkheid en erg leuk, op de fiets. Altijd valt er iets nieuws te ontdekken. Nieuwe zijpaadjes bijvoorbeeld. Waar leiden die naar toe? Zo gaan we op een namiddag op ontdekkingstocht.     We slaan een voor

Lees meer »
2013
Xenonas

Stamathoela

Griekse Stamathoela Ergens tussen Frilingianika en Diakofti rijden wij op een verlaten zandweg. Plotseling zien we daar een kleine Griekse dame lopen herkenbaar aan een plastic tas bungelend aan haar arm waar groene plukken uitsteken. De groene plukken oftewel chorta is de lekkerste groente, en vooral vers geplukt in het wild, in het voorjaar. De Griekse heeft goede oren. Ze draait zich om en wij stoppen. Misschien wil ze wel een lift? Ze begint meteen

Lees meer »
NIEUWSBERICHTEN
Xenonas

StilteWandelingen en Mindfulness

“Zullen we volgend jaar (2014) drie weken StilteWandelingen en Mindfulness organiseren?” Zo stelde Rian voor nadat ze net twee weken had rondgewandeld op Kythira. Zo ontstond het idee om een derde week voor te bereiden maar dan net even anders. Het verschil zit in het niveau van de wandelingen waardoor ook diegenen kunnen deelnemen die niet lang kunnen of willen wandelen. Tevens zal Rian bij de thema’s van mindfulness de natuur intensief gaan gebruiken. Het

Lees meer »

@AGREEKISLAND

BERICHT GEMIST?